greatwhitedope 1 Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Podkręciłem procesor i5 9600k do 5ghz na napięciu 1.34. Jest stabilnie, temperatury nie przekraczają 80 stopni w testach occt z large data set i linpack. W grach jest sporo chłodniej. Problem jest z testem linpack z włączonym avx - wtedy temperatury skaczą do powyżej 90 stopni na niektórych rdzeniach. Dwa praktycznie cały czas mają ponad 90 stopni, dwa utrzymują mniej więcej stałe 85-88 i dwa skaczą pomiędzy ~~78 do ~~88 stopni. Martwią mnie zarówno temperatury powyżej 90 stopni jak i duże dysproporcje pomiędzy poszczególnymi rdzeniami. Normalnie bym winił źle rozłożoną pastę, ale to wszystko występuje tylko i wyłącznie z włączonym avx. Powinienem się martwić tymi temperaturami? Czy przy avx to normalne? Płyta: Msi mag z390 tomahawk Chłodzenie: SilentiumPC grandis 2 Obudowa: Fractal design meshify c http://i66.tinypic.com/talq1k.jpg Edytowane 9 Grudnia 2018 przez greatwhitedope Cytuj Link to post Share on other sites
O2lsie 21 Napisano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Przy AVX normalka, to jest dodatkowe obciążenie dla procka, którego raczej nie uzyskasz przy normalnym użytkowaniu. Można ewentualnie w biosie sobie ustawić zmniejszenie mnożnika o te 2-3 przy obciążeniu z AVX dla zbicia paru stopni. Najlepiej przetestować procka w zwykłym obciążeniu OCCT i jeśli temperatury są w porządku to się niczym nie przejmować. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 W jakim celu dajesz takie silne obciążenie ? W żadnych grach ani programach użytkowych takiego nie uzyskasz. Podane temperatury są przy takim obciążeniu zupełnie normalne... Cytuj Link to post Share on other sites
Caman 25 Napisano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Wnioskuję ze screena, że avx offset to na wartość 4 już jest ustawiony skoro zbił do 4,6 GHz. Skoro w normalnym użytkowaniu temp są ok to ja bym nic już nie ruszał i nie przejmował się testami z avx. Btw możesz jeszcze kiedyś usiąść i popróbować ustawić vcore poprzez offset, nie będzie wtedy katowany wysokim napięciem w idle. Cytuj Link to post Share on other sites
pantego 0 Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Podepnę się pod temat, ponieważ udało mi się podkrecić ten sam procesor do jedynie 4,9ghz. Przy 5ghz wywala mi błąd w occt przy large data set, że temperatura została przekroczona ponad 85 stopni, czy mam zle nałożoną pastę czy mozna gdzies ten limit zwiekszyc jesli chodzi o temperature? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez pantego Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ja mam takie ustawienie w biosie. Sprawdź,może jest... Cytuj Link to post Share on other sites
pantego 0 Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ja mam takie ustawienie w biosie. Sprawdź,może jest... Jaka jest bezpieczna temperatura którą można ustawić? W ustawieniach programu mozna to zmienic dla testu, w biosie pewnie tez. Cytuj Link to post Share on other sites
bluza26 13 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Te temperatury są normalne, AVX dużo bardziej obciąża CPU, jak Ci to przeszkadza to możesz ustawić AVX offset w biosie żeby obniżyć taktowanie z jakim działa CPU podczas korzystania z AVX. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts