szynszyl 2 Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, szukam monitora i mam kilka pytań na początek, gdyż średnio ogarniam ten rynek. Posiadam kartę gtx1060 amp i czy jest sens pakować się w rozdzielczość WQHD? gram głównie w LoLa czasami War Thundera, zdarzy się jakiś fps np bf4 albo Wiedźmin. Wydaje mi się, że celuję w 27'', nie wiem czy jest sens więcej, szczególnie jeżeli nie pociągnę WQHD. No i matryca. Myślałem o IPS albo VA ale szczerze mówiąc nie wiem jakie są teraz różnice. IPS mi się jakoś w głowie ubzdurał, że jest najlepszy ale jak czytam o problemach z matrycami w monitorach za ok 3000pln to mi się odechciewa. Fajny byłby tez gsync. Budżet to ok 3000zł ale nie jest jakiś sztywny. Dodam, że oglądam dużo seriali i siedzę trochę w kodzie. Prosiłbym o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości i podrzuceniu paru ciekawych modeli w luźnym budżecie. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez szynszyl Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 GTX1060 do 1440p to trochę mało. W lolu, war thunderze czy bf4 problemu nie będzie, ale taki Wiedźmin 3 to już co innego. GTX1060 do 1440p możesz brać pod warunkiem, że w bardziej wymagających grach jesteś gotów zejść z ustawieniami i/lub masz zamiar kartę graficzną wymienić na coś mocniejszego w bliżej nieokreślonej niedalekiej przyszłości. Czy jest sens więcej to już zależy od Ciebie. Sam celowałem w 27", mam 31.5" i w sumie na mniejszy bym nie zamienił (ale na większy też nie). Kwestia indywidualnych preferencji. IPS jest najlepszy jak zajmujesz się grafiką, obróbką wideo czy zdjęć i potrzebujesz najlepsze odwzorowanie kolorów. IMO do celów rozrywkowych to wypada niewiele lepiej niż TN. Pomijam tu już fakt problemów z BLB, IPS glow oraz chore ceny (jeśli mowa o modelach z wysokim odświeżaniem). Jeśli chodzi o finalną jakość obrazu to VA >> IPS > TN. Jeśli chodzi o szybkość matryc (czas reakcji piksela) to TN >> IPS > VA. Gdzie najnowsze VA (np. wspomniany niżej 850G/F) poza najgorszym scenariuszem dla VA (przejścia ciemne-jasne, jasne-ciemne) mają taki sam poziom bluru jak te IPS 1440p@144Hz/165Hz. Przy ciemniejszych przejściach jest gorzej, ale nie jest to (przynajmniej jak dla mnie) poziom przeszkadzający w grach czy dyskwalifikujący ten monitor. Przy takim budżecie masz z VA LG 32GK850G, 850F, 650F. Pierwszy ma GSync, dwa następne FreeSync (850F ma FreeSync 2 HDR z HDR400). Z IPS masz natomiast Asus PG279Q czy AOC Agon AG271QG. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szynszyl 2 Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dzięki. W przyszłości pewnie wymienię kartę. A jakie są różnice pomiędzy FreeSync v1 a v2? Może lepiej będzie wymienić kiedyś kartę na amd xd. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Jakie są konkretnie równice FreeSync 1 v 2 to nie wiem. Chyba główna jest taka, że FreeSync 2 ogarnia też HDR i właśnie taka różnica jest pomiędzy 850F i 650F (jeden obsługuje HDR400 a drugi nie). Cytuj Link to post Share on other sites
szynszyl 2 Napisano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Zastanawiam się pomiędzy LG 32GK850G a Asus PG279Q, może uda mi się gdzieś w sklepie dorwać i porównać. Cytuj Link to post Share on other sites
Coksik 0 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Jak by Cię interesowało to mam na sprzedaż: https://allegro.pl/asus-27-rog-swift-pg278qr-165hz-g-sync-i7605595645.htmlmiałem też wersje AHVA aka. IPS, 5% różnicy w kolorach, tego nawet nie musiałem kalibrować. to są naprawdę topowe monitory. Cytuj Link to post Share on other sites
szynszyl 2 Napisano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Mam jeszcze pytanie czy gdybyśmy podnieśli budżet do ok 4k to czy znajdziemy w tym przedziale coś ciekawego? I czy dobrze się gra i pracuje na zakrzywionym ekranie i czy warto? Nie miałem styczności z zakrzywionymi ekranami. Cytuj Link to post Share on other sites
szynszyl 2 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Trochę się pozmieniało i myślę o LG 34GK950F, wydaję mi się, że do gier, programowania i seriali się nada. Jest obecnie coś konkurencyjnego na rynku lub ma się pojawić w niedalekiej przyszłości? Karta co prawda 1060 ale do LoLa wystarczy a w przyszłości wymienię na coś mocniejszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Altun6277 0 Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Trochę się pozmieniało i myślę o LG 34GK950F, wydaję mi się, że do gier, programowania i seriali się nada. Jest obecnie coś konkurencyjnego na rynku lub ma się pojawić w niedalekiej przyszłości? Karta co prawda 1060 ale do LoLa wystarczy a w przyszłości wymienię na coś mocniejszego. Tylko jest problem, bo ten monitor coś jest słabo dostępny. Może rozważysz coś takiego? 34 VA Freesync 100 HZ 21:9 UWQHD https://www.morele.net/monitor-philips-349x7fjew-00-1329096/ Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Altun6277 Cytuj Link to post Share on other sites
szynszyl 2 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Jest dostępny np na ceneo Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts