Skocz do zawartości

Kiano Elegance 15,6 problem z instalacją Win10

Recommended Posts

Witam.

Mam problem ze sprzętem jak w tytule. Moja mama posiada laptop Kiano Elegance 15,6 cala. Sprzęt miał od początku zainstalowany Win10. Niestety kilka dni temu mama oświadczyła, że nie może go uruchomić. Rzeczywiście po włączeniu był tylko czarny obraz z napisem Kiano tak jakby Windows nie mógł się uruchomić. Próbowałem zainstalować nowy system, utworzyłem botowalny pendrive ze stronki Microsoftu ale mimo kilku prób nie udało się zainstalować systemu. Kilka razy przy 98% zatrzymało się kopiowanie plików, raz nawet te 98% minęło, instalacja była już na ukończeniu i nagle wyskoczył komunikat, że nie można dokończyć instalacji i zmiany nie zostaną zapisane.

Próbowałem też zainstalować Win7 ale instalacja wcale nie ruszyła, pojawił się czarny ekran z jakimś drobnym tekstem. 

Dodam jeszcze że w/w sprzęt posiada hdd 500gb jednak podczas wyboru partycji do instalacji Win10 nie można było wybrać tego dysku tylko ten systemowy eMMc (?) który ma 32gb. Wyskakuje komunikat, że na tym dysku nie można zainstalować systemu gdyż nie obsługuje czegoś (przepraszam nie pamiętam już dokładnie tego komunikatu)

Zastanawiam się w czym może być problem? Myślałem nad tym, żeby zamiast tego dysku zakupić SSD i na nim postawić system ale jak nie chce zainstalować na tym co teraz to pewnie na ssd też nie pójdzie instalacja. Z tego co czytałem na forach użytkownicy skarżyli się, że ten dysk systemowy jest za mały i po aktualizacji jest problem z miejscem. Tylko jak ominąć ten komunikat, że nie można instalować na innym dysku niż ten systemowy?

Może ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Czy sprzęt można jeszcze "ożywić"?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.