Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i o zdrowie nie pytam...

CPU: i7 8700k 4.5Ghz + Prolimatech Megahalems

Mobo: Asrock z370 Extreme 4

Ram: 2x8Gb corsair LPX 3000Mhz Cl15

GPU: GTX 1080 TI Gaming X

Karta Dźwiękowa: Asus Strix Raid DLX

SSD: Plextor M8Pe 512Gb, Crucial BX200 240Gb, Agility 3 120Gb,

HDD: WD blue 1Tb

Zasilacz: Corsair RM650X

Monitor: Asus PG278QR

Mało FPS? 120-200

CPU- 60-90%

GPU- 85-98%

Ram- 8Gb

Gdzie jest słabe ogniwo które nie pozwoli rozwinąć skrzydeł dla Orła w koronie?

Dzięki, każdy z Was mi pomógł (może oprócz matekow:)

Ustawiając wszystko na niskie oprócz tekstur, txaa oraz siatki które są na ultra jest 160-200fpa i obciążenie CPU dochodzi nawet do 95%. Kręcić dalej nie dam rady bo temperatury już przy 4.6ghz przekraczają 80*C. Skalowanie też dużo nie da bo przy 4.7ghz sekcja płyty nie wyrabia. Wymiana na 9700k czy 9900k wg. Testów też nie wydaje się być rozwiązaniem. Możliwe że jednak pamięci będą kulą u nogi gdyż ograniczając trochę FPS, bardzo spada obciążenie cpu.

Używam sterowników dedykowanych do BFV gdyż przy nowszych miałem mniej klatek.

Edytowane przez KOXsu

Nie widzę sensu zmiany z Megahalmsa, jest ledwo ciepły.

Pobawiłem się trochę w OC i7, w grze trzyma 5ghz ale podczas testu już max 4.8ghz.

Co do ramu to jest różnica w FPS między 2666mhz a 3000mhz w BFV. Obecne ramy nawet o 50mhz nie dają się podnieść to samo z timingami.

W oko mi wpadły dwa zestawy. G.Skill Trident Z 16GB DDR4 (F43200C14D16GTZ) oraz G.Skill Trident Z 16GB DDR4 (F43600C15D16GTZ)

Oba uzyskają takie samo OC czy jedne mają lepiej wyselekcjonowane podzespoły?

Gdzie Ty masz problem z tym zestawem mam RTX2080 i i7-9700k do tego 16gb Ram CL16 3200mhz i BF5 działa mi idealnie mam grubo powyżej 100 FPS na ustawieniach ultra oczywiście, dokładnie nie wiem bym musiał sprawdzić.

I tak na marginesie w BF5 warto dać tekstury na Ultra resztę na low. Lepsza widoczność i ogólnie te wszystkie efekty Cię tak nie rozpraszają, a gra i tak bardzo ładnie wygląda.

Problem jest i będzie dopóki skalowania nie dobije do 200%:-)

Przecież wiecie dlaczego namy takie PCty... Każdy FPS jest na wagę złota, a w dzisiejszych czasach dodatkowe fps to miód na uszy.

Aktualizacja Windows 1809 oraz wczorajsza, OC procesora, ostatnie MHz z karty i mam fps 120+ w trybie ULMB przy 1440p, tekstury, siatka i Txaa ultra reszta low oraz skalowanie 120%. Obciążenie procesora nie przekracza 60%. Dość sporo dało podniesienie napięć dla ramu choć mam cholerny niedosyt ze nie mogę nawet w najmniejszym stopniu zmniejszyć jednego tuningu, bo jest bluescreen.

Sądzę że przy tym zestawie największy przyrost wydajności do ceny to właśnie wymiana na szybkie, używane kostki ram które będą służyć jeszcze przy nowszej generacji procesorów. RTX 2080ti za mało kusi 27% za nawet 220% ceny no niestety. Nie ustawie skalowania na 200(+_+)

Może źle zabieram się za OC ramu... Napięcie DDR 1.4v, vccio 1.15v vccsa 1.2v z xmp 3000mhz 15-17-17-35 nic nie jestem.w stanie zrobić. Nie chcę już poświęcać czasu na testy błędów ale może jedna kość "ma zaniki pamięci" i podniesienie napięcia wpływa korzystnie na pracę procesora?

Edytowane przez KOXsu

Karta na obciętych ustawieniech będzie tak pracować w granicach 60% skalowanie niby podnosi użycie gpu tylko zabiera też fps więc wychodzi się na równe a czasem nawet traci jak wyjedziesz na 200% u mnie w bf1 na wszytko low oprócz siatki (ultra) karta pracuje do 60% trzymając mi okolice 144 fps czyli odświeżania mojego monitora oczywiście vsync włączony to też kilka procent użycia gpu schodzi

• 2 tygodnie później...

Nie dałem za wygraną, poszperałem trochę i zamieniłem sloty pamięci ram. Obecnie uruchomiony test 3200mhz 15-17-35-1. Chyba jednak ASRock dodatkowe dwa sloty na ram ma po to żeby nie było że nie ma:-)

Linx64 zamiast wcześniejszych 240GFlops wypluł 280GFlops

WObecnie po kilku zabiegach użycie procesora spadlo o 20% w BFV

Po przetaktowaniu pamięci w BFV mapki ładują się znacznie szybciej, niemal 2x. FPS wzrosły o 8% a obciążenie procesora kolejne -10do 15%. Tam gdzie kiedyś było użycie 90% teraz jest 55%. Problem jednak jest. Po dodaniu napięcia dla kości oraz vccio i vccsa po minucie wyłącza się gra. Gdy obniżenie napięcie to przez rozegranie dwuch dużych mapek było dobrze. Chyba płyta ma już dość? Gaming k6 radzi sobie z temperaturami lepiej?

Edytowane przez KOXsu

Być jest tyle że nie włączony obecnie bo jestem na etapie wymiany wentylatorów i do sterowania potrzebuje rozdzielacza. Jest 14cm fractala zamiast kasety na dyski dmucha 30% na kartę i resztę na CPU, ram i może trochę na płytę. 2x120mm na cpu. Dobry pomysł z tymi wentylatorami na górze jutro rozkminie.

Może jakaś turbinę od golfa 1.9tdi zamontuje w kominie CO i puszcze przez intercooler przewodem do obudowy.:-)

Obudowa http://m.benchmark.pl/aktualnosci/fractal-design-core-3000-usb-30-obudowa-cena-specyfikacja.html

Bok zdjęty niższe temperatury na karcie

Edytowane przez KOXsu

Ja również przymierzam się do kupna smigieł, dwa silent wings 3 140mm na przód i na wyciągający z budy 120mm silent wings 3 a śmigła fractala daje na górę i ograniczam do 800 rpm bo są wtedy nie słyszalne, a bequiety będą na krzywej jechać bo na cpu mam te same prawie i przy 100% czyli 1800 rpm są ledwo słyszalne z odległości ~50cm

Kolego tu śmigła dużo nie pomogą. Trotling znaczy że więcej i tak nie pójdzie trzeba inwestować w lepsze mobo. Przy sprzedaży zawsze coś się zwróci a wiatraki to co najwyżej w młynie kupią. Po kilku godzinach zauważyłem że niewielkie przetaktowaniu ramu daje duzego kopa. Widziałem testy g

Na i5 gdzie na każde 200mhz wzrost wynosił średnio 5% ale przy i7 jest nawet 50% wiecej

dobra nie ma lipy to nie problem przegrzewania, vcc pll do góry i jedziemy dalej, teraz test tego configu ram.jpg

Tak, co do drugiego cytatu to nie miało to zapewne nic wspólnego, bo po podbiciu napięcia vcc pll nie ma problemu nawet gdy zwiększę resztę napięć

z reszta na screenie masz jedną kość przestawioną w slocie 2 i jej numery

Edytowane przez KOXsu