kiko6 0 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) WitamProblem zaczął się od samoczynnego restartu komputera i powtarzających się po sobie szybkich restartów (szybsze niż co 1 sec)Następnego dnia rozebrałem komputer i zauważyłem że można go uruchomić np z zasilaniem plyty głownej i dysku, natomiast po podpięciu zasilania do karty graficznej komputer jest "martwy"Komputer leciwy 9-letni:intel core 2 duo e8400geforce 9800 gtx+ EVGAplyta gigabyte GA-EP43Zasilacz Chieftec GPS-550AB-A 550W Proszę o pomoc-sugestie Edytowane 28 Listopada 2018 przez kiko6 Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 29 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 W takim przypadku sugestia może być tylko jedna - musisz spróbować uruchomić PC z inną kartą, jeśli ruszy - 9800 pójdzie na zasłużony, wieczny odpoczynek Sprawdź to i daj znać, od tego zależy dalsza diagnoza. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 29 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Jak masz multimetr to sprawdź jeszcze napięcia w zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
kiko6 0 Napisano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Dzisiaj chciałem zrobić podmianę karty graficznej ale teraz komputer nie uruchamia się nawet z samą płytą główną podpiętą pod zasilacz. Nie mam Multimetru. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Pozostaje Ci sprawdzić z innym zasilaczem skoro ten nie daje już znaków życia. Możesz jeszcze spróbować uruchomić zasilacz bez płyty ale to nie będzie do końca miarodajne badanie gdyż czasami tego typu problemy występują tylko na na przykład jednej linii zasilania. Zasilacz może się uruchomić bez płyty a w rzeczywistości nie będzie napięcia np. 5V - a ponieważ nie masz miernika to nijak tego nie sprawdzisz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kiko6 0 Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Dzisiaj przyglądając się płycie (na spokojnie) zauważyłem że 2 małe sąsiadujące z sobą kondensatory są lekko wybrzuszone (wcześniej chyba tego nie zauważyłem bo część testów była z kartą graficzną która je zasłaniała- kondensatory są przy złączu pc espress x16 a same kondensatory są małe) To możliwi winowajcy czy problem może być złożony ? Naprawa w obecnym czasie opłacalna (w serwisie) ? Edytowane 30 Listopada 2018 przez kiko6 Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 na GA-EP43 obok PCI-E widzę dwa kondensatory polimerowe w tej okolicy. Jeśli wyglądają na uszkodzone to jak najbardziej mogą mieć wpływ na działanie komputera. Czy się opłaca? Trzeba by je wylutować, sprawdzić czy trzymają pojemności i ewentualnie wmontować nowe. Koszt części to parę złotych dosłownie. Pytanie ile Ci wezmą za robociznę, może jakiś lokalny serwis elektroniczny by Ci to ogarnął niskim kosztem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts