FLOOR 0 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Czytałem trochę o 8 pinowych przejściówkach do CPU, by upewnić się, że nic nie zepsuję, lecz napotkałem kilka tematów w których ludzie opisywali różne przejściówki i zwracali uwagę na to, że ten dany model może się stopić, tu może nastąpić spięcie itp. itd. Szukałem również w sklepach, lecz zdecydowana większość 8 pinowych przejściówek służy kartom graficznym, a co do reszty nie jestem pewien zważywszy na uwagi ludzi, dlatego zwracam się z prośbą - czy mógłby mi ktoś podlinkować 8 pinową przejściówkę dla CPU, tanią, która nie uszkodzi siebie oraz innych komponentów poprzez m.in spięcia? Dziękuję z góry. Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Pierwsza sprawa - jaki masz zasilacz, jaką płytę główną i jaki procesor na tej płycie chcesz zasilacz. Wiele płyta startuje z podpiętym 4-pin EPS nawet gdy gniazdo jest 8-pin. Cytuj Link to post Share on other sites
FLOOR 0 Napisano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Pierwsza sprawa - jaki masz zasilacz, jaką płytę główną i jaki procesor na tej płycie chcesz zasilacz. Wiele płyta startuje z podpiętym 4-pin EPS nawet gdy gniazdo jest 8-pin. chieftec 500w i arena, r5 1600x, asrock b450m pro4, lecz sądzę, że jeżeli jest 8 pinowe wejście na płycie, to lepiej byłoby podpiąć te 8 pinów zamiast 4, na chłopski rozum Edytowane 28 Listopada 2018 przez FLOOR Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Tak, lepiej byłoby podpiąć 8-pin, ale na 4-pin ta płyta spokojnie ruszy. Jak nie będziesz kręcił procka to będzie ok. Z wszelkimi przejściówkami jest jeden podstawowy problem. Wtyczka 8-pin EPS ma 4 przewody 12V i 4 przewody GND. Wtyczka 4-pin EPS ma 2 x 12V i 2x GND. Jeśli kupisz przejściówkę z 4-pin EPS na 8-pin EPS, to tak na prawdę nic ona nie daje, bo obciążenie od zasilacza do początku przejściówki i tak leci po 2 przewodach 12V, które ma wiązka 4-pin EPS. Jeśli kupisz sobie przejściówkę 2x MOLEX na 8-pin EPS to też się wiele nie zmienia, bo wiązka MOLEX ma 1 x 12V, 2 x GND i 1 x 5V, które tutaj nie jest wykorzystywane. Czyli w przypadku przelotki 2 x MOLEX masz nadal tylko 2 przewody 12V po których idzie obciążenie . Do tego przewody MOLEX czy SATA są zazwyczaj cieńsze niż przewody główne, a więc mogą przenieść mniej prądu mówiąc po chłopsku . Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłem. Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie płyty po prostu złączem 4-pin, które masz. Przelotka na 8-pin EPS nic nie daje, bo obciążenie od zasilacza do początku przelotki i tak leci tylko po 2 przewodach 12V. Przejściówka z 2x MOLEX na 8-pin EPS to ta sama historia - nadal tylko 2 x 12V . Podłącz płytę kable 4-pin, nie kręć procka i będzie ok. Według specyfikacji 4-pin EPS daje 75W, kablem 24-pin ATX leci kolejne 75W - razem masz 150W, które dla tego procka spokojnie wystarczy. Tak na marginesie tylko dodam, że nie będzie żadnego problemu jak złączem 4-pin EPS poleci nawet i 100-120W. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FLOOR 0 Napisano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Tak, lepiej byłoby podpiąć 8-pin, ale na 4-pin ta płyta spokojnie ruszy. Jak nie będziesz kręcił procka to będzie ok. Z wszelkimi przejściówkami jest jeden podstawowy problem. Wtyczka 8-pin EPS ma 4 przewody 12V i 4 przewody GND. Wtyczka 4-pin EPS ma 2 x 12V i 2x GND. Jeśli kupisz przejściówkę z 4-pin EPS na 8-pin EPS, to tak na prawdę nic ona nie daje, bo obciążenie od zasilacza do początku przejściówki i tak leci po 2 przewodach 12V, które ma wiązka 4-pin EPS. Jeśli kupisz sobie przejściówkę 2x MOLEX na 8-pin EPS to też się wiele nie zmienia, bo wiązka MOLEX ma 1 x 12V, 2 x GND i 1 x 5V, które tutaj nie jest wykorzystywane. Czyli w przypadku przelotki 2 x MOLEX masz nadal tylko 2 przewody 12V po których idzie obciążenie . Do tego przewody MOLEX czy SATA są zazwyczaj cieńsze niż przewody główne, a więc mogą przenieść mniej prądu mówiąc po chłopsku . Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłem. Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie płyty po prostu złączem 4-pin, które masz. Przelotka na 8-pin EPS nic nie daje, bo obciążenie od zasilacza do początku przelotki i tak leci tylko po 2 przewodach 12V. Przejściówka z 2x MOLEX na 8-pin EPS to ta sama historia - nadal tylko 2 x 12V . Podłącz płytę kable 4-pin, nie kręć procka i będzie ok. Według specyfikacji 4-pin EPS daje 75W, kablem 24-pin ATX leci kolejne 75W - razem masz 150W, które dla tego procka spokojnie wystarczy. Tak na marginesie tylko dodam, że nie będzie żadnego problemu jak złączem 4-pin EPS poleci nawet i 100-120W. Spoko, dzięki. Tylko jest jeden problem z tym, że kabel nie sięga do gniazda, więc wychodzi na to, że i tak potrzebuję kupić przejściówkę 4 pinową Edytowane 28 Listopada 2018 przez FLOOR Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Jeśli kabel jest za krótki to możesz wziąć tą przejściówkę - o ile dodatkowe 15 cm Cię urządza. Z ciekawości jaką kartę masz jeszcze podłączoną pod ten zasilacz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FLOOR 0 Napisano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Jeśli kabel jest za krótki to możesz wziąć tą przejściówkę - o ile dodatkowe 15 cm Cię urządza. Z ciekawości jaką kartę masz jeszcze podłączoną pod ten zasilacz? gtx 1060 6gb Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 28 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Czyli nie będzie problemów, zasilacz sobie poradzi z tym zestawem . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts