gwozdzik 0 Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam, mam następujący problem - (po aktualizacji Windows 7) włączam komputer i wyskakuje mi komunikat: "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key" stwierdziłem że jest to problem z dyskiem SSD ponieważ po wejściu do BIOSU laptop nie widzi tego dysku tylko że "coś" jest podpięte do slotu. Zamieniłem dyski z SSD na HDD który miałem od początku komputera - postawiłem na nowo system i na dysku HDD wszystko działa jak należy, Zakupiłem więc nowy dysk SSD bo stwierdziłem że tamten jest uszkodzony jednak po włożeniu go do laptopa wyskakuje dalej ten sam komunikat (BIOS już go rozpoznaje ponieważ nazwa zaczyna się od nazwy dysku). W biosie rozruch 1 mam ustawiony na dysk. Próbując postawić system z pendriva - ciągle wywala wyżej wymieniony komunikat. Zastanawiające jest to że na starym HDD wszystko działa. Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
misiekkiler 3 Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 może być problem ze sterownikami bo np. instalujesz OS W7 bez najnowszych aktualizacji Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Jaki masz laptop i jakie dyski tak na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
gwozdzik 0 Napisano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Jaki masz laptop i jakie dyski tak na początek. ASUS X53S Dyski: 1. GOODRAM CX300 - SSD (pierwotny) 2. ADATA SP920 - SSD (kupiony nowy 2 dni temu) 3. WD - HDD który był w laptopie w momencie kupna i na którym teraz komputer działa Cytuj Link to post Share on other sites
itcloud 24 Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 A jaki masz tryb ustawiony, AHCI czy inny ? Cytuj Link to post Share on other sites
gwozdzik 0 Napisano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Wszystko już działa jak należy.Problem leżał po stronie pendriva - zrobiłem po prostu dysk startowy na innym nośniku i instalacja na nowym dysku przebiegła bezproblemowo.Stary dysk SSD jak się okazało jest uszkodzony, ponieważ nie dało się na nim zainstalować windowsa (błąd 0x000000 czy coś w tym stylu) ponadto po podłączeniu go za pomocą przejściówki do USB, komputer nie widzi w ogóle dysku.dziękuję za poświęcony czaspozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts