dimension123 0 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Witam, Zastosowanie komputera : Gry (GTA V, Mass Effect, seria Anno), internet Maksymalna kwota : 6500zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : W najbliższym czasie Których części potrzebuję : Sama "buda" Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej nie Rozdzielczość mojego monitora i model : Full HD, LG 24MP77 Specjalne wymagania : Cichy zestaw, ale wiadomo - różnie bywa Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak Własna propozycja zestawu : Brak Inne : Moja uwaga może zbędna i głupia, ale chciałbym "pójść" w procesor ze zintegrowanym układem graficznym - w przypadku awarii (tfu) karty graficznej będzie się pod co podpiąć, a gwarancja w końcu się kiedyś skończy (chyba, że brak "integry" to nie problem) W cenę zestawu chciałbym doliczyć również: - system, bo jedyny jaki posiadam to Windows 7, a o ile mi wiadomo (chociaż nie jestem do końca pewien), nie będę w stanie go zainstalować na "mobasach" z nowymi chipsetami, - usługę montażu + instalację sytemu operacyjnego (zestaw komputerowy zamierzam złożyć na stronie x-kom). Suma summarum wychodzi około 6000zł na całą budę (system 450zł w wersji DVD + 100zł na montaż - kodów promocyjnych na darmowe złożenie nie znalazłem, więc stówka już w plecy). Dziękuję za poświęcenie mi czasu, Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Z iGPU masz i5 8400 - 1000zł, różnica w wydajności jest mała i nie warto aż tyle dopłacać 1 x AMD Ryzen 5 2600 /3.4GHz, AM4, BOX/1 x MSI B450 Tomahawk /AMD B450, DDR4, AM4/1 x G.Skill 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws51 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v21 x A-Data SU900 512GB SATA3 (560/525MB/s) 3D MLC NAND1 x Fractal Design Meshify C (Black, Dark Glass)1 x Seasonic FOCUS Plus 550W Gold1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB1 x MSI GeForce RTX2070 Armor 8GB DDR6 256bit 6072zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa CPU 6 rdzeni / 12 wątków z opcją OC< tutaj możesz to zrobić w każdej chwili Płyta na B450 z przyzwoitą sekcją Fortis 3 z 140mm wentylatorem dla lepszej kultury pracy i niższych temperatur Wydajne GPU z dobrym układem chłodzenia w postaci RTX 2070 w wersji Armor Dysk SSD na kościach MLC 512GB pod system i gry Bardzo dobry elektrycznie zasilacz Seasonica, cichy, w pełni modularny, 10 lat gwarancji producenta Obudowa od Fractala, dobrze spasowana, przewiewna, cover na PSU i szklany panel Windows 10 w wersji BOX na pendrivie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Finalnie wyszło tak: https://www.x-kom.pl/lista/gzscdu3ha Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem? Nie byłem pewien pamięci RAM i zasilacza, GPU wybrałem bez dopiski OC. Rozumiem, że identycznej obudowy Fractala bez szklanego okna nie dostanę? Może da radę wrzucić coś bez takiego bajeru? Dla mnie zbędny dodatek. Zostawić, coś zmienić (oprócz ewentualnej obudowy, o której wspomniałem)? PS: Dopiska na ostatnią chwilę, aktualizacja BIOSu nie będzie wymagana? Pasta termoprzewodząca w zestawie z procesorem? Edytowane 24 Listopada 2018 przez dimension123 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Jest wersja bez szkła, ale coś jej na xkom nie widzę. Jak nie potrzebujesz okna zerknij jeszcze na Phanteks Enthoo Pro. aktualizacja BIOSu nie będzie wymagana? Nie trzeba. Pasta termoprzewodząca w zestawie z procesorem? Z Fortisem. Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Zostanę jednak przy tym Fractalu, ciepło mu raczej nie będzie? Pamięci, zasilacz pasują, do tych, które podałeś? Niczego nie zmieniać? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 ciepło mu raczej nie będzie? Nie ma takiej opcji, to jest jedna z bardziej przewiewnych obudów w tym budżecie. Możesz dorzucić do szybszej pamięci na B-die https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html Nie wiem czy oni mają w ogóle na stanie tego Armora, jak nie to bierz WF od Gigabyte za 2300 z esc, ale dopytaj co maja na stanie. Na stronie jest, ale w magazynie już nie, różnie z tym bywa. Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Wymiana tego ARMORA na Windforca (ten: https://www.x-kom.pl/p/456601-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce-8g-gddr6.html ?) pod względem wydajności/kultury pracy coś zmieni? Ten potrójny układ chłodzenia (półpasywne?) wygląda mi dość przerażająco, zasilacz będzie wystarczający? EDIT 25.11: Postanowiłem zamówić zestaw, o którym była mowa na samym początku, niczego nie zmieniałem. W przypadku braku ARMORA pójdę w tego Windforca. Fakt faktem, mogłem dorzucić do szybszych pamięci, stówka to nie majątek, ale wolałem zmieścić się w swoim budżecie, a dokładać można w nieskończoność - efektem końcowym może być jeszcze wyższa cena za wszystkie "bebechy". Dziękuję @3ndurek za pomoc, pozdrawiam. Edytowane 25 Listopada 2018 przez dimension123 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Windforce znany z wcześniejszych generacji był głośny. W cenie Armora masz Palita Jetstream. http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=335457 https://www.guru3d.com/articles-pages/palit-geforce-rtx-2070-super-jetstream-review,1.html "Once the card is in a fully stressed status (in-game) it touches 33 dBA. This is just incredibly silent. There was no coil whine that we could hear that bothered us." Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Przeglądając sieć wyczytałem, że A-Data SU900 posiada bufor pseudo SLC i po zapchaniu zwalnia. Da radę pójść w inny dysk, który nie będzie zwalniał po zapchaniu? Zamówienie niestety już złożone i w razie czego będę kontaktował się z serwisem. Czy jest sens dopłaty ok. 70zł, np. do IRDM Pro 500GB? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 26 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 IRDM Pro jak najbardziej Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Okej, tak zrobię, jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts