Skocz do zawartości

Płyta gamingowa bez wodotrysków

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wojciechu15,

Recommended Posts

Dzięki za sugestie.

Rzecz w tym, że w tej chwili mam pamięci 2133MHz (obecna płyta nie puszcza szybszych - Asrock H170 Pro4) i z tego co czytam w sieci i YT, wzrost wydajności FPS przy 1080ti jest nawet 20% wyższa jeśli zastosowane są kości 3000MHz. Gram w rozdzielczości 2k i robi to różnicę.

W tej chwili mam u siebie i5 6600 i jest ok, ale myślę tak sobie, jak już MB będzie nowa, RAMki nowe, to coś o procku pomyślę, a cenowo nie chciałem przekraczać 2kzł za CPU, stąd pytanie.

Im większa rozdzielczość, tym więcej zależy od gpu a mniej od procesora i RAM'u. Niemniej dobrze kombinujesz z wykorzystaniem szybszych pamięci, bo faktycznie robią one różnicę. Niemniej wydawanie 2k na procesor, nawet do karty takiej jak 1080ti to moim zdaniem przesada, szczególnie, że nie zamierzasz go podkręcać. BTW jak wymienisz płytę na z370 to nie ma, że coś tam pomyślisz o procku, tylko musowo go musisz wymienić, bo 6600 nie będzie działał na z370.

Całkiem niedawno wyszła 9 gen intela i5 9600k (nie ma bez "K"), w grach ma praktycznie takie same osiągi co i7 8700k. Ten pierwszy to koszt ok 1,3kzł drugi ok 1,7kzł (patrzyłem za cenami 8700 bez "K"). Czy faktycznie jest sens pakować się na i7 i dopłacić te kilka stówek, czy lepiej iść po nowości i sprawić sobie, bądź co bądź, tańsze i5?

Jak czytam (nie znam się więc wolę zapytać) - w obu przypadkach w opisie stoi: "Rodzaj obsługiwanej pamięci DDR4 2666", o co kaman?

Jak wstawię 3000 to nie polata?

Mam teraz i5 6600 i też daje radę, w zasadzie cena gra drugie skrzypce. Chciałbym kupić elementy, które nie będą się wzajemnie spowalniały. Mam monitor 2k 144, 1080ti i zdaje się, że RAM spowalnia o ok 20-30 fps. To całkiem sporo. Stąd moje pytanie z pierwszego postu; jaką płytę pod 9gen (i5 9600K), ewentualnie jaką pod 8gen (i7 8700) - Przy drugim wariancie jest propozycja Asrock - dzięki Rebelmid.

Nigdy nie bawiłem się w podkręcanie i wątpię bym i tym razem próbował. Z AMD rozstałem się już jakiś czas temu, bo przez to, że się bardziej grzeje - to wszystko pracuje głośniej - przynajmniej kiedyś tak było, na dzień dzisiejszy nie wiem, może się mylę.

Wiem, że można kupić taką za 1kzł i na pewno będzie super, rzecz w tym, że ja tego nie wykorzystam i nie chcę przepłacać.

Jedyne czego wymagam od pyty to dźwięku kwadro i obsługi pamięci co najmniej 3000MHz.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Wierzbin

W jakiej grze?? Spowolnienie o 20-30fps z powodu ramu?? chyba sam w to nie wierzysz. Podejrzewam że grasz w nowe tytuły które nie bardzo sie lubią obecnie z czterema rdzeniami i CPU jest waskim gardłem. Po za tym nie podałeś specyfikacji obecnego komputera. 

Obecnie AMD sie nie grzeje, pobiera normalne ilości energii i jest wydajne.

A jak porównamy takiego R7 2700 z 9900k to wyjdzie, że AMD jest bardziej energooszczędne :D

Dobra płyta pod AM4 (msi B450 Tomahawk) to koszt porównywalny z Z370 Pro4 (~450 pln).

Ryzen 5 2600x: 950 pln

https://allegro.pl/procesor-amd-ryzen-5-2600x-6x4-2-ghz-am4-box-64bit-i7662634167.html

Ryzen 7 2700: 1365 pln

https://www.amazon.de/AMD-Ryzen-2700X-Prozessor-Basistakt/dp/B07B428M7F/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1543190910&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=2700x&dpPl=1&dpID=41N0skoNQBL&ref=plSrch

Procki z "x" w nazwie maja funkcje XFR, która podbija jednowątkowo zegary wyżej niż jesteś w stanie zrobić pod OC. Są to idealne sztuki dla kogoś, kto nie chce robić OC.

No dobrze.

Napiszę co teraz mam:

i5 6600

Asrock H170 Pro4

16GB Goodram 2133

PSU: 650 W Silentium PC 80 gold

Gigabyte 1080ti 11GB

ASUS P279Q

Co do wydajności fps i ich zależności od szybkości ramu - film tutaj:

może coś pomijam, nie zwracam uwagi, jednak wynik mówi sam za siebie.

Trochę zawróciliście mi w głowie z tym Ryzenem 2700x. Zobaczę jeszcze jak wypadnie w zestawieniu z i5 9600k.

Jak chcę zmienić ram, to muszę zmienić płytę. Jak zmienię płytę, to idzie za tym cpu.

Rozważam jeszcze 9600k i tego 2700x - mają bardzo podobne wydajności w grach a intel jest ciut tańszy (za to amd ma tańsze płyty). Poczytam jak wypadają w grach i testach.

Dzięki za sugestie.

Przy 1080Ti wąskim gardłem jest CPU i zmiana ramu niewiele ci da bo w nowych grach będzie po prostu kiszka.

Tylko wszędzie tam, gdzie CPU jest wąskim gardłem wymiana RAM'u na szybszy daje bardzo zauważalną różnicę. To własnie szybsze pamięci pozwalają nawet wolniejszemu procesorowi rozwinąć skrzydła. O ile wtedy gdy masz procesor z zapasem pamięci szału nie zrobią, bo i tak GPU nie wyrabia, to kiedy procek dostaje zadyszki szybkie ramy mogą ratować sytuację i rzeczywiście dać nawet 20%... 

Czy ktoś z Was jest na tyle oblatany w temacie, by mógł w paru słowach wytłumaczyć jak to jest;

Ryzen 2700x w większości porównań "na papierze" jest wyraźnie wydajniejszy od takiego i5 9600k czy nawet sporo droższego i7 8700,

http://www.jaki-procesor.pl/

a jak przychodzi co do czego to w grach tej wydajności nie widać. Przy i5 sprawdza się praktycznie tak samo lub ciut słabiej, a przy i7 po prostu słabiej. O co kaman?

Czy ktoś z Was jest na tyle oblatany w temacie, by mógł w paru słowach wytłumaczyć jak to jest;

Ryzen 2700x w większości porównań "na papierze" jest wyraźnie wydajniejszy od takiego i5 9600k czy nawet sporo droższego i7 8700,

http://www.jaki-procesor.pl/

a jak przychodzi co do czego to w grach tej wydajności nie widać. Przy i5 sprawdza się praktycznie tak samo lub ciut słabiej, a przy i7 po prostu słabiej. O co kaman?

Dlaczego tak jest?? Po pierwsze i najważniejsze popatrz na różnicę w zegarach. Gry rzadko kiedy korzystają jeszcze z duże ilości rdzeni.