Staszkuuu 0 Napisano 21 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam, jako że mój obecny komputer ma już dość i już nie daje rady postanowiłem przejść na nową platformę. Zastosowanie komputera : Mniej lub bardziej do wszystkiego, na co dzień przeglądanie internetu i średnio wymagające gry, czasem obróbka wideo 4K w premiere, czasem wyciągnięcie z zestawu co tylko się da w jakiejś bardzo wymagającej grze. Maksymalna kwota : Nie mieszkam w Polsce i niektóre ceny różnią się znacznie, ale coś w granicach 3k zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : Jak tylko zbiorę wszystkie komponenty. Których części potrzebuję : Procesor, Mobo, Ram, Dysk M.2 Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak Rozdzielczość mojego monitora i model : 1080p Philips 273El Specjalne wymagania : Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Buda Corsair 400C, Chłodzenie 212 EVO, Grafika ASUS R9 270X, Zasilacz EVGA 650 GQ Własna propozycja zestawu : I5-9600K , ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance RGB, WD SSD Green 240GB M.2 Inne : Tak, wiem że grafice też przyda się wymiana ale to w kolejnym terminie, na razie musi zostać ta, mam też leżące r7 360 może mógłbym je spiąć w crossfire jeśli to miałoby jakikolwiek sens? Ogólnie potrzebuję poradzić się czy ten zestaw ma sens, ceny pomiędzy krajami są inne, więc to sprawa drugorzędna. Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Mniej więcej wiesz jaką kartę tam zamierzasz włożyć? Jakie gry? Bo jest opcja z Ryzen;p 8600k to ten sam proc tylko na glucie, więc jakby nie było 9600k, jest opcja. Płyta co podałeś nadaje się głównie do 6rdzeni i jest b. droga przy tylko 4fazach, przy ew 8rdzeniach może się wykrzaczyć przy solidnym wykorzystaniu procka. Są dużo lepsze do tej ceny, do samego 8600k-8700k wystarczą płyty są za około 600-700zł, np Asrock extreme 4. Z 390 to powinny być ok te Gigabyte Aorus Elite, Pro lub Ultra. Z Ryzenem 2600 można sporo zaoszczędzić ~600zł, do grafiki 1080/2070 starczy. Będzie mniej fps o jakieś 5% od 8600k ale do wszystkiego innego będzie równie dobry, oprócz apek Adobe-lubią lepsze zegary na rdzeniu. Płyta AM4, wystarczy B450 Tomahawk, lub Asrock K4 za ok. 450zł. Platforma jeszcze dostanie 2 edycje procków. Do Ryzena przydałby się lepszy RAM, najlepiej B-die(3200cl14/cl15) lub Patriot 3200+ cl16. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Nie mieszkam w Polsce Daj linki do sklepów gdzie masz zamiar nabyć podzespoły. Obecny cooler pod OC może być trochę za słaby, ale to wyjdzie w praniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Staszkuuu 0 Napisano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 A więc tak, ryzen jak na razie dla mnie odpada , już dwa komputery na amd w domu i jakoś do mnie nie przemawiają, raczej kwestia przyzwyczajenia, niedługo będę musiał złożyć też komputer dziewczynie to pewnie wtedy pójdę w ryzena. Wyczytałem że 8600 jest tym samym, ale że 8600 I 9600 mogę mieć w tej samej cenie to wolę 9600, a i dostępny jest od ręki. Tak, płyta droga ale że jest w promocji wyjdzie mniej więcej tyle co te najtańsze na z390. Chłodzenie takie tylko dlatego że było w promocji jak poprzednie padło , jak nie starczy do OC to powoli zbuduję sobie docelowe wodne . Sklepy to cdon. Se i komplett. Se,, chociaż większość wolałbym z cdon . Linki mogę wstawić po pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
MrGameTester 0 Napisano 23 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Możesz powiedzieć coś więcej dlaczego nie jesteś za AMD ? Cytuj Link to post Share on other sites
Staszkuuu 0 Napisano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Możesz powiedzieć coś więcej dlaczego nie jesteś za AMD ?Przyzwyczajenie? Fanaberia? Doświadczenia jeszcze zanim nastał ryzen, jak pisałem wcześniej, duża szansa że kolejny komputer będzie oparty na ryzenie, jak mi przypasuje to może sam przejdę na amd, na razie chciałem intela, po prostu, z przyzwyczajenia. I tak bardziej w temacie, wczoraj wieczorem trafiłem na promocję, zamówiłem to co u góry trochę taniej, a i ramy w wersji pro bo zeszły do tej samej ceny. Kilka godzin po zamówieniu na wszystkim pokazał się napis "wyprzedane". Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts