Skocz do zawartości

Vega 64 czy GTX 1080

Recommended Posts

Co będzie lepsze Vega 64 + monitor z freesync 75hz fhd czy GTX 1080.

Cena za karty ta sama. Monitor który posiadam ma freesync. Sprzęt i zasilacz pociągnie ww. karty.

Najważniejszym aspektem wyboru jest jakość obrazu i komfort gry.

Do jakich gier? To ma być coś sportowego-jakiś FPS, czy coś wolniejszego FarCry, TR, rpgi etc? Vega będzie lepsza przy grach z dobrym wsparciem dx12, vulkan lub async. Mało takich gier, ale chyba będzie ich więcej. W nowościach te karty idą łeb w łeb, bf5 i forzahorizon, hitman2. Z tylko tych 3gier to vega nawet lekko lepsza. Ale w takich tytułach jak wiedźmin, Ac:origins, oddysey to gtx odstawia ostro vege.

Edytowane przez dragzor

Ok, wiem że są gry robione pod zielonych i czerwonych. Pytanie jest czy na monitorze z freesync i Vega 64 będzie lepszy obraz, mniej szarpany, rozmazany? GTX 1080 wydaje się być mocniejszy ale czy te kilka/kilkanaście FPS więcej przełoży się na jakość wyświetlanego obrazu.

Gram praktycznie w wszystko co mnie interesuje. Nieważne czy to strategia czy fpp.

Ooo, a to zależy co dla kogoś oznacza "duże OC" :P

Mój referent V56 robił po OC/UV 1550 MHz na rdzeniu i 850 MHz na HBM (z 1475 stock). Po zmianie chłodzenia i bios modzie już 1625/1100 na HBM.

Kolega @Kozik miał V56 Nitro i on z stockowego 1575 wyciskał 1650 MHz.

Ludzie na referencie V64, z custom loopem wykrecali ponad 1750 MHz na rdzeniu (200 MHz ponad zegary fabryczne).

• Popieram 1

Ooo, a to zależy co dla kogoś oznacza "duże OC" :P

Mój referent V56 robił po OC/UV 1550 MHz na rdzeniu i 850 MHz na HBM (z 1475 stock). Po zmianie chłodzenia i bios modzie już 1625/1100 na HBM.

Kolega @Kozik miał V56 Nitro i on z stockowego 1575 wyciskał 1650 MHz.

Ludzie na referencie V64, z custom loopem wykrecali ponad 1750 MHz na rdzeniu (200 MHz ponad zegary fabryczne).

No to jednak te vegi można ładnie podkręcić, duży był wzrost wydajności od standardowego taktowania?

• Popieram 1

Wzrost był bardzo odczuwalny.

Dla przykładu na V56 Spphire Nitro+ podkręconym na rdzeniu 1650 i 900 na pamięciach w wiedźminie w 4K na ultra bez hairworks miałem minimum 40fps co z FreeSync wyglądało super.

W ROTR podobnie, na ultra w 4K czasem spadło do 39 ale generalnie trzymało powyżej 40fps co z freesync prezentowało się bardzo ładnie.

Co do pytania autora tematu to jak ma monitor z FreeSync to niech bierze Vega64.

Pytanie, jaki model tej Vegi64 jest to wzięcia.

• Popieram 1