mokil 1 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Witam, potrzebuję porady. Sprawa wygląda tak, że mam dosyć stary już zestaw: AMD Phenom II X4 B35, 12GB RAM, GF GTX 650 Zasilacz Tagan piperock TG500-BZ Chciałbym na nim pograć w gry takie jak GTA 5, Witcher 3, Dirt 4 w FHD przynajmniej na medium. Obecnie Dirt 4 oraz GTA 5 na minimalnych są płynne, ale za to prezentują się kiepsko. Witcher 3 niestety nawet na minimum chodzi słabo. Mimo, że komputer to staroć, wydaję mi się, że wąskim gardłem jest tu karta graficzna i to właśnie ją chciałbym wymienić na coś lepszego. Budżet jakim dysponuję to maksymalnie 700zł. Rozważam następujące opcje: 1) nówka 1050ti + na pewno będzie spory skok wydajnościowy w stosunku do gtx 650 2) używana 1060 3gb + można dostać na allegro modele nawet za 650zł + do tego mające jeszcze kilka lat gwarancji, + jest sporo wydajniejsza niż 1050ti, - ale też bierze i więcej prądu, a nie jestem do końca przekonany czy mój zasilacz ją uciągnie (wklejam tabliczkę znamionową zasilacza), - czy w ogóle na swoim sprzęcie odczuję różnicę pomiędzy 1050ti, a 1060 z uwagi na bottleneck, który na pewno wystąpi? - no i jest jeszcze to ryzyko kupienia zajechanej karty pokoparkowej/popiekarnikowej, której żywotność będzie skrócona. Niby mam w takim wypadku możliwość skorzystania z gwarancji producenta, ale wiadomo, że wolałbym tego uniknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13237 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 A o konsoli nie myślałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 @up dokładnie, w tym pc musiałbyś wymienić wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 (edytowane) Wszytko nie, bo ten Tagan jeszcze spokojnie ogarnie. Plyta, proc i ram to min 1200 pln, sensowna karta to gtx 1050 za 400 pln - do wymienionych gier 1088p medium wystarczy. Razem z 1500-1600. Edytowane 10 Listopada 2018 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
mokil 1 Napisano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi panowie. Niestety budżet mam obecnie ograniczony i ani na nową platformę, ani na konsolę nie wystarczy (zresztą nie mam nawet tv by móc ją do czegoś sensownego podłączyć). Kupię 1050ti i dam znać jak tam przyrost klatek w wyżej wymienionych grach Jak będzie bardzo słabo to następnym celem w przyszłości będzie wymiana płyty, procka i ramu. Edytowane 10 Listopada 2018 przez mokil Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 jeszcze zależy jak taktowany jest ten odblokowany Athlon Cytuj Link to post Share on other sites
mokil 1 Napisano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Zakupiłem 1050ti więc tak jak wspominałem, daję znać jak się sprawuje. Przyrost klatek w trzech wcześniej wymienianych przeze mnie grach okazał się znaczny. Dirt 4 na wysokich działa płynnie, GTA 5 na średnio wysokich, a największą metamorfozę przeszedł Witcher 3, który z totalnie niegrywalnej padaki nawet przy najniższej rozdzielczości i ustawieniach minimalnych na gtx 650, teraz działa płynnie na średnich w full hd. Także z zakupu jestem bardzo zadowolony. Trochę żałuję nawet, że nie kupiłem używanej 1060 3gb, ale niestety zabrakło funduszy na zasilacz, a z obecnym wolałem nie ryzykować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 18 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ten 1050 ti był kupowany nowy czy używka? Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Zakupiłem 1050ti więc tak jak wspominałem, daję znać jak się sprawuje. Przyrost klatek w trzech wcześniej wymienianych przeze mnie grach okazał się znaczny. Dirt 4 na wysokich działa płynnie, GTA 5 na średnio wysokich, a największą metamorfozę przeszedł Witcher 3, który z totalnie niegrywalnej padaki nawet przy najniższej rozdzielczości i ustawieniach minimalnych na gtx 650, teraz działa płynnie na średnich w full hd. Także z zakupu jestem bardzo zadowolony. Trochę żałuję nawet, że nie kupiłem używanej 1060 3gb, ale niestety zabrakło funduszy na zasilacz, a z obecnym wolałem nie ryzykować. w gta5 i wieśku 3 jak zmienisz nawet na jakiegoś i5 2400 to dostaniesz dodatkowo jakieś 20-30 fps boosta (sam kiedyś miałem pii x4 i po zmianie na intela w gta5 był szok ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts