Krystian Nowak 0 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Witam mam problem z płytą główną, mianowicie po uruchomieniu komputera wszystkie wentylatory działają poprawnie lecz nie słychać uruchamiającej się płyty głównej i systemu a obraz na monitorze jest całkowicie czarny, mruga tylko czerwona dioda. Z góry dziękuję za porady. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Specyfikacja komputera? Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian Nowak 0 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Specyfikacja komputera? karta graficzna: Ati Radeon HD r7850 Procesor: Intel Pentium 2.80 Ghz 2rdzenie (dokładnie nie napiszę nie zdążyłem sprawdzić) Pamięć ram: DDR3 4GB Zasilacz: Elementum E2 450W, 80 Plus Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Intel Pentium D, masz na płycie głównej wyjście VGA (takie niebieskie, do podpięcia starego monitora)? Jeżeli tak to sproboj wyjąć grafikę i odpalić na integrze. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Odpalałeś już komputer na tej karcie graficznej?? Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian Nowak 0 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Odpalalem i nic to nie daje, wyciągnąłem na cala noc baterie BIOSU moze to cos pomoze zaraz sprawdze a jak nie to chyba tylko serwis pozostaje I lipa Panowie reset BIOSU tez nie pomogl Bylem w serwisie plyta nie widzi pamieci ram Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) @Rebel,pentium D i ddr 3 ? a może kolega młotkiem wbił @Krystian,dokładny model procka i płyty wcześniej to działało? Edytowane 9 Listopada 2018 przez mufasa Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Krystian czy odpalałeś już r7850 na tej płycie?? Drugie pytanie czy wogole odpalałeś już ten konfig?? Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Z tego co mi wiadomo Pentium D nie ma kontrolera DDR3, więc nie dziwi fakt, że taka konfiguracja nie działa. Płyta jest dedykowana do procesorów Core 2 Duo i Core 2 Quad, które taki kontroler posiadają. Owszem, MSI G41M-P33 Combo ma gniazda DDR2 i DDR3, ale to nie oznacza, że taki leciwy model procesora jak Pentium D 820 będzie współpracował z tak nowymi pamięciami, o których w czasach sprzedaży procesora jeszcze nawet nie myślano Edytowane 9 Listopada 2018 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Z tego co mi wiadomo Pentium D nie ma kontrolera DDR3, więc nie dziwi fakt, że taka konfiguracja nie działa. Płyta jest dedykowana do procesorów Core 2 Duo i Core 2 Quad, które taki kontroler posiadają. Owszem, MSI G41M-P33 Combo ma gniazda DDR2 i DDR3, ale to nie oznacza, że taki leciwy model procesora jak Pentium D 820 będzie współpracował z tak nowymi pamięciami, o których w czasach sprzedaży procesora jeszcze nawet nie myślano J38ł3m śmiechem i oplułem ekran. Od kiedy to procesory na 775 mają wbudowany kontroler pamięci?? Po za tym autor nigdzie nie napisał że ma Pentiuma D. Po za tym plyta wspiera Pentiuma D z egarem 2.8GHz. Kolejna sprawa to są jeszcze przynajmniej 2 pentiumy z zegarem 2.8GHz które są obsługiwane przez ww płytę E6300 i E5500. AUTOR Odpowiedz na moje poprzednie pytanie i olej takich speców. Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian Nowak 0 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Wczesniej dzialalo normalnie facet w serwisie sprawdzal i powiedzial ze plyta walnieta bo nie widzi ramu, przy uruchamianiu bez ramu 3 pikniecia biosu i z ramem to samo, ram sprawdzany w dwoch boksach bez zmian nawet wkladal inne kosci nic nie pomaga, probowalem wkladac ddr2 niestety nie pasuja do wejsc. Panowie czy ta plyta do wyrzuceenia czy mozna ja jakos jeszcze w inny sposob reanimowac ?? Dojade do domu to napisze co to za procek dokladnie Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Generalnie ten proc mocno ogranicza ci kartę a jak masz już DDR3 juz lepiej kup i3-2100 + mobo i będzie spory skok wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian Nowak 0 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Po co nowy procek jak nie moge odpalic kompa Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Jas piszę o zmianie platformy na i3-2100 + nowe mobo pod 1155. Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian Nowak 0 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 No jesli nie da rady tego odpalic to bedzie tzeba pomyslec nad czyms innym chociaz myslalem ze dociapie dziadeczek do konca roku Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts