Skocz do zawartości

Co myślicie o taki zestawie?(komp za 6900)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Player2632,

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie zakupu komputera,chciałbym go zakupić w tym tygodniu.

Wszystkie części będą zamówione ze sklepu esc.Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego zestawu.(całość wynosi około 6900 i jest to maksymalna kwota jaką jestem w stanie wydać, ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad wymianą procesora na nową I5-9600k,byłbym jeszcze w stanie wygrzebać te 150zł tylko czy jest sens.(jeśli chodzi o monitor to grane będzie na full hd )

Procesor:
Intel Core i5-8600K /3.6GHz, 9MB, LGA1151, BOX/
1199 zł

Chłodzenie:
bequiet! Dark Rock 4
259 zł

Płyta główna:
MSI MAG Z390 TOMAHAWK /intel Z390, LGA1151/
690 zł

Pamięć RAM:
G.Skill 16GB (2x8GB) 3200MHz CL15 Ripjaws5
879 zł

Dysk SSD:
GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC
259 zł

Dysk HDD:
Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm
175 zł

Karta graficzna:
MSI GeForce RTX2070 Armor OC 8GB DDR6 256bit
2699 zł

Zasilacz:
Seasonic FOCUS Plus 550W Gold
339 zł

Obudowa:
Fractal Design Meshify C (Black, Glass)
379 zł

Z pamięci to polecam: G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws V CL15 Red (2x8GB)  F4-3200C15D-16GVR   

Nie dość, że cena 699,- to jeszcze na kościach Samsung i B-die. Dostępne w jednym z dużych sklepów internetowych. :) Zamiast tych dwóch dysków rozważ zakup jednego SSD, np. Crucial MX500 1TB. Troszkę dopłacisz, ale komfort większy.

Przy 9600K można liczyć na nieco niższe temperatury po OC, choć szału tutaj jakiegoś i tak nie ma no ale na koniec lut lepszy niż glut. 

A tak to mucha nie siada. 

PS: pamięci też polecą pod OC patrząc na to, że dopłacasz do B-Die? 

Zestaw składałem wraz z kumplem,bardziej się na tym zna orientuje.Ja jeszcze jako tako zielony jestem w tym temacie,mógłbyś mi wyjaśnić jaka jest różnica między tym ramem który podałem a tym http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=69149

Kostki z Twojego linka są przede wszystkim czarne i z wyższym opóźnieniem CL16. Timingi też mają gorsze od tych, które ja Ci poleciłem. Generalnie jest tak, że im szybsze pamięci (wyższa częstotliwość i niższe timingi) tym lepiej i żwawiej działa komputer i oprogramowanie. Pamięci najlepiej odróżnia się po kodzie producenta. Ja Ci poleciłem takie F4-3200C15D-16GVR, które na pewno kupisz tutaj https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html

Te Twoje ostatnio wkładałem do platformy AMD i na dwóch różnych płytach nie działały stabilnie na fabrycznym profilu 3200MHz tylko na 3000MHz. Kup te czerwone, a nie będziesz żałował.

Kostki z Twojego linka są przede wszystkim czarne i z wyższym opóźnieniem CL16. Timingi też mają gorsze od tych, które ja Ci poleciłem. Generalnie jest tak, że im szybsze pamięci (wyższa częstotliwość i niższe timingi) tym lepiej i żwawiej działa komputer i oprogramowanie. Pamięci najlepiej odróżnia się po kodzie producenta. Ja Ci poleciłem takie F4-3200C15D-16GVR, które na pewno kupisz tutaj https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html

Te Twoje ostatnio wkładałem do platformy AMD i na dwóch różnych płytach nie działały stabilnie na fabrycznym profilu 3200MHz tylko na 3000MHz. Kup te czerwone, a nie będziesz żałował.

To jest chyba ten sam ram tylko w inny kolorze tak?

• Rozwiązanie

Czy dalibyście rade zasugerować jakoś inną obudowę pod ten zestaw niestety na esc nie mają jej na stanie,cena do około 400zł grunt by była przewiewna i wszystko gładko weszło nie liczy się estetyka. 

Dzięki wszystkim za pomoc komputer już zamówiony wszystko bez zmian jedynie ram z linku od kolegi wyżej jak I obudowa zostały zmienienione z powodu braku tamtej w sklepie internetowym. :]

Kolor odgrywa tutaj największe znaczenie?