Skocz do zawartości

Komputer 5000 tyś + 500 win 10. Komp do grania

Recommended Posts

Witam, Chciałbym sobie złożyć nowego kompa w tym tyg na procku i5 8400 lub ryzen 2600. W sklepie ESC.pl i5 8400 kosztuje 1100 zł wiec jak by dało rade złożyć za kwotę 5 tyś zł kompa + dodać tam grafikę 1070 to byłbym zadowolony. 500 zł idzie na windows 10
Mój stary komputer jest na procku i5 4460 + asus strix 950 2 gb

• Zastosowanie komputera :Gry, głównie gry i trochę oglądanie filmów.
  • Maksymalna kwota :5000 tyś zł na budę + 500 zł na windows 10 
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? :w tym tyg jak dostane kredyt
  • Których części potrzebuję :cała buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :nie znam się na tym
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :nie posiadam ale za rok zamierzam kupić coś z 75 lub 144
  • Specjalne wymagania :Ma być cichy,wydajny i żeby można było go modernizować w przeszłości np. wywalić procka bez zmiany ramu + płyty głównej. A i żeby się nie grzał.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :Napęd, jednak preferuje bardziej gry na noszniku DVD ale też ze względu na słaby internet. Jeśli dało by nowy napęd nabyć za 40-50 zł to jestem chętny.
  • Własna propozycja zestawu :chciałbym żeby siedziała tam najlepiej grafika asus strix 1070 ti 8 gb (Jeśli jest to dobra grafa) Na stronie ESC.pl procek i5 8400 kosztuje 1100 zł wiec jeśli by dało go wpakować w ten budzet zamiast ryzena 2600 to byłbym zadowolony.
  • Inne :Chce żeby wypowiedziała się osoba która zna się na tym. A i komputer będę składał u informatyka a to dlatego że boje się, że mi buda nie dojedzie przez tych ch.... z kurierki. Sklep może być xkom lub morele lub esc

Przekraczając lekko te 5000 zł zmieścisz się tak jak chcesz razem z 1070 Ti oraz i5 8400. Jakby jednak nie patrzeć, dopłata do i5 8400 względem R5 2600, to praktycznie tyle samo co dopłata do RTX 2070 względem 1070 Ti. 

Wybór tutaj raczej prosty i bardziej stawiałbym na drugie rozwiązanie. Kwestia jeszcze tego, jakie dokładnie gry będą grane. Jakby jednak nie patrzeć, i5 8400 w cenie 1100 zł bym nie kupował. 

Czy zakup 8 GB DDR4 na dziś dzień i dołożenie kolejnych 8 GB za jakiś czas wchodzi w grę?

Jest taka możliwość że mogę wybrać na początek 8 gb, zamiast 16. W gry jakie będę grał? Najnowsze, wszystko co będzie wychodzić, zaczynając od np.forzy horizon 3,4,5,6.. far cry,assasin,cos i tp.....
Na innym forum takie coś mi złożyli http://www.esc.pl/shopping_cart.php

Mogę kompa budować na tym amd 2600 ale chciałbym żebym w przyszłości mógł np. wywalić procka amd a zostawić płytę główną i włożyć do niej intela.

Co do sklepu ESC to nie jestem za bardzo do niego przekonany ;/ Nie wiem jak u nich z gwarancją?

Edytowane przez bladys123

Np. Jak wyjdzie jakiś intel dobry za 2-3 lat to żebym mógł włożyć do płyty głównej która będę posiadał, bez problemu intela.

benutzer Czemu powodzenia? Dużo ludzi teraz buduje kompy na tym amd 2600 ;p Ja i tak jestem bardziej przekonany do intela ;p I nie musi siedzieć tam grafika 2070... Mi wystarczy nawet ta 1070 lub 1070 TI. A z tą kartą 1070 to gry będę mi chodzić na full przez kilka ładnych lat, póki konsole nie przejdą rewolucji, jeśli chodzi o grafikę.

Edytowane przez bladys123

Np. Jak wyjdzie jakiś intel dobry za 2-3 lat to żebym mógł włożyć do płyty głównej która będę posiadał, bez problemu intela.

benutzer Czemu powodzenia? Dużo ludzi teraz buduje kompy na tym amd 2600 ;p Ja i tak jestem bardziej przekonany do intela ;p I nie musi siedzieć tam grafika 2070... Mi wystarczy nawet ta 1070 lub 1070 TI. A z tą kartą 1070 to gry będę mi chodzić na full przez kilka ładnych lat, póki konsole nie przejdą rewolucji, jeśli chodzi o grafikę.

Do AMD za 2-3 lata może i jeszcze coś nowego włożysz.,W płytę pod Intela za 2-3 lata co najwyżej włożysz nowego pendrive bo na pewno nie nowy procesor. Intel co generację prawie zawsze zmienia podstawkę. Czasem udaje się wcisnąć cepa o jedną generację nowszego, ale nie więcej. Poza tym pewnie za 2-3 lata będą na rynku mobasy z pamięciami DDR5.

Wsadzenie do płyty AMD procka Intel, to tylko przez jakąś przejściówkę którą sobie kupisz na aliexpress.com

Edytowane przez benutzer
1 x  Intel Core i5-8400 /2.8GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ 1 x  AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/ 1 x  Patriot 8GB (2x4GB) 3000MHz CL16 Viper 1 x  SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black 1 x  Seasonic FOCUS Plus 550W Gold 1 x  Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 1 x  A-Data SP920 128GB SATA3 (540/160MB/s) MLC 1 x  Palit GeForce RTX2070 Dual 8GB DDR6 256bit

Tutaj masz 5020 zł ale ciche to nie będzie patrząc na chłodzenie CPU oraz w szczególności GPU. Na x-kom za 2300 był MSI ARMOR ale już go nie ma i raczej w takiej cenie nie będzie. Schodzenie do 1070 Ti nie ma kompletnie sensu jeżeli patrzymy na wydajność. Warto tutaj po prostu trochę dopłacić do wersji AMROR od MSI, która kosztuje 300 zł więcej. Zamiast połączenia wyżej SSD 128 GB + HDD 1TB możesz brać dobry SSD 240 GB (250 zł IRDIM Pro Gen2 / 300 zł Plextor M8PEGN 256GB) bez HDD albo jakiś tańszy, słabszy i wolniejszy SSD 500 GB na kościach TLC  (za 300 zł masz Crucial BX500 480GB)

Nie chce tej karty RTX 2070 każdy to coś odradza bo każdemu wysiada wiec... A dwa jestem w stanie te 500 zł dorzucić do budy. A komputer ma być cichy a nie chodzić jak kosiarka...

Z tego wszystkiego wynika że nie ma sensu budować w cale kompa za 5000 czy za 6 tyś zł nawet bo jak widzę, co wy polecacie to się nie chce nawet na to patrzeć, wieje tandetą!!!!  A i nie chce kupować u tych ETC bo problem jest u nich podobno z gwarancją, wole xkom lub morele.

Nie chce tej karty RTX 2070 każdy to coś odradza bo każdemu wysiada wiec...

To sobie kup używaną 1080 z dobrym chłodzeniem i długą gwarancją. Palit JS/Gamerock/MSI Gaming, będzie odczuwalnie taniej względem RTX 2070 i wydajnościowo ok. 

Możesz dorzucić daj 16GBRAM i większy SSD 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws5  /  Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC

Cichszy cooler Fera 3 HE1224 v2

Chyba lepiej człowieku przejść na kosole i grać na tych zje... 30 FPS niż budować kompa na sprzęcie tandetnym, bo tak to z tego winika jak człowiek patrzy co wy polecacie.

To sobie kup używaną 1080 z dobrym chłodzeniem i długą gwarancją.

//wulg

Edytowane przez kajtek.
A dwa jestem w stanie te 500 zł dorzucić do budy. A komputer ma być cichy a nie chodzić jak kosiarka...

To masz przecież na RTX 2070 ARMOR od MSI. Masz na chłodzenie CPU

Nie chce tej karty RTX 2070 każdy to coś odradza bo każdemu wysiada wiec

Nie każdemu. Z tego co czytałem (kilka dni wstecz) mowa o pojedynczych przypadkach a nie o masowym problemie. 

niż budować kompa na sprzęcie tandetnym, bo tak to z tego winika jak człowiek patrzy co wy polecacie.

Masz ograniczony budżet, chcesz przepłaconego Intela, ma być wydajny i cichy więc licz się z tym, że gdzieś jakieś cięcia muszą być. No nikt tutaj Ci cudów na kijów nie zrobi z tego co masz i patrząc na to co chcesz. Chcesz to płać za 1070 Ti gdzie karta będzie tylko zwalniać z tytułu na tytuł.  

Dodajmy do tego, że 1070TI z dobrym chłodzeniem to 2100zł i więcej.

Pakowanie kasy w 1070TI za 2100zł gdzie za 2300zł zaczynają się nowe RTX 2070 to głupota. 

GTX 1070TI/GTX1080 mają sens, ale kupione na rynku SH z drugiej ręki.

I nie bluzgaj tu i nie wytrząsaj nad nami bo to jest forum gdzie ktoś poświęca swój prywatny czas, a my nie jesteśmy Twoimi giermkami. Jak chcesz sobie pofolgować to radzę to robić w innym miejscu.

• Popieram 1