Skocz do zawartości

Bezgłośne chłodzenie procesora

Recommended Posts

Witam ;)

Mam pytanie czy istnieje cooler do którego nie potrzeby by był wentylator. Chodzi o to żeby chłodzenie nie wydawało żadnych dźwięków, ponieważ ten boxowy bardzo hałasuje i mnie denerwuje. Temperatury mnie mało obchodzą, wystarczą takie, aby sprzęt się nie zepsuł.

Musi mieć do 14 cm długości. :)

Cena do 200 zł.

Mam pytanie czy istnieje cooler do którego nie potrzeby by był wentylator. Chodzi o to żeby chłodzenie nie wydawało żadnych dźwięków, ponieważ ten boxowy bardzo hałasuje i mnie denerwuje. Temperatury mnie mało obchodzą, wystarczą takie, aby sprzęt się nie zepsuł.

Da radę coś takiego wykonać ale musisz zadbać o poprawną wentylację obudowy oraz o bardzo dobrą pastę termoprzewodzącą. Poza tym powiem Ci z doświadczenia, że mimo wszystko warto jednak na taki cooler założyć jakiś super cichy wentylator - i tak go nie usłyszysz a temperatury będą bezpieczniejsze . Co to za obudowa?

Musi mieć do 14 cm długości. ;)Cena do 200 zł.

Chyba wysokości? :)

A co sądzicie o połączeniu Scythe Katana 3 z wentylatorem Scythe S-FLEX 120mm?

nie ważne z czym połączysz katanę i tak będzie słabo, bo to niezbyt udana konstrukcja

Może Sythe Kabuto z jakimś cichym wentylatorem 120mm załatwiłoby sprawę?

kombinujesz weź tą ninję 2, podłącz referencyjny wentyl na 5V i będziesz miał tak cicho, jak tylko można przy aktywnym chłodzeniu oraz całkiem przyzwoitej wydajności

Moim zdaniem na tego procka nie da się mieć pasywa ponieważ po dłuższym użytkowaniu czy to będzie luźna praca np. internet, słuchanie muzyki, czy to będzie obciążenie CPU to radiator nie będzie miał cyrkulacji i będzie coraz więcej ciepła aż się wyłączy komputer. Taki jest moje zdanie. Lepiej mieć radiator + wentylator podłączony pod 5V czy 7V i też będziesz miał cisze :).

Pozdrawiam ;)

Jeśli faktycznie mamy się zmieścić w tych gabarytach a jednak całość ma być dość wydajna, to ja bym sugerował Noctua NH-U9B SE2. Wprawdzie nieco ponad 200zł ale według mnie to bardzo dobra alternatywa :D Zamontujesz jeden z tych wentylatorów, podłączysz go pod adapter a będzie tak cicho, że zapomnisz, że w ogóle coś tam działa :P Naprawdę nie zalecam pasywnego coolera CPU o takich wymiarach jak Ty wymagasz bo to finalnie nie zda egzaminu...tym bardziej latem...

Niekoniecznie , ja mam pasywa na procku o tdp 103W i daje rade (max 76 stopni w stresie) , kwestia dobrej wentylacji . Szkoda że taka małą obudowa bo można by inaczej władować jakiegoś porządnego coolera pasywnego . Także w twoim wypadku polecam jednak chłodzenie aktywne +wentyle na 5/7V są swoistym minimum.

@Edit

67 pomyliło mi się ...

Ajschylos- Ja nie lubię jak mi się coś grzeje, mam smutne i złe doświadczenia z tym. Jak kto woli. Mnie to drożni jak jest temperatura za wysoka. Mugen II będzie dobry na pasywa, ma dobre cichy wentylator. Możesz też zastanowić się nad Arctic Cooling Freezer Xtreme, nie jest wydajny ale jest bardzo cichy, wentylator na maksymalnych obrotach jest naprawdę cichy.

:!: EDIT:

Za pasywa może też służyć http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=27506, ma dobra pastę w zestawie :D.

Dawid mam gwarancje to mam to w nosie czy mi się grzeje czy nie bo jak się popali to dam na gware . A tak przynajmniej nagrzeje pokój w zimie :( Co do freezera , mialem okazje testować i osobiście nie przypadł mi do gustu taki duży mało wydajny czarny kloc :tajniak: Lepsze konstrukcje Noctu'y Thermalright'a albo niektóre Scythe'a . Arctic Cooling lubię za świetne chłodzenia gpu - są po prostu jak dla mnie bezkonkurencyjne.

Dawid_M

-Mugen II odpada bo jest za wysoki i się nie zmieści

-Nad Arcticiem się zastanawiałem ale nie ma możliwości wymiany wentyla i gdyby okazał się dla mnie za głośny to nic bym już nie poradził na to

-Zalman też za wysoki

Ajschylos

Noctua jest dla mnie za drogi.

Najgorsze jest to, że mam małą budę i góra zmieści się 14cm cooler i w tym tkwi problem.

Przede wszystkim musi być mały i z możliwością dołączenia Scythe S-Flexa 120mm.

Prosiłbym o kolejne propozycje, pomijając dołączony wentyl, bo i tak go będę chciał wymienić na wspomniany wyżej S-Flex.

Xigmatek Gaia

Wymiary radiatora SxGxW

* 120x159!!!x50 mm

Najgorsze jest to, że mam małą budę i góra zmieści się 14cm cooler i w tym tkwi problem.

A ten ma 15,9cm. :ciekawy:

Z tego co widzę jedynie konstrukcję horyzontalne wejdą mi do budy, uwzględniając to że wentyl ma mieć 120mm. Na razie pozostaje przy Scythe Big Shurikenie i wentylu Scythe S-Flex, jeśli nic się do wtorku nie zmieni to zamawiam ten zestaw.