Skocz do zawartości

Sli gtx1070 do 1440p?

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Co sądzicie o SLI gtxów 1070, do rozdzielczości QHD. Wiem, że z reguły lepiej wziąć 1 lepszą kartę, ale jednego gtx mam, a drugiego mogę dokupić za 1-1,2k. Wiec cena 2 kart, to ~ 2200zł 

Z SLI korzystałbym głównie w bf1, ww2, bo4 oraz World War 3.  

Czy jeżeli zdecyduję się na połączenie kart, muszę kupić odpowiedni mostek? 

Czy bez problemu, mogę wyłączyć obsługę SLI i np w wiedźmina grać na 1 karcie? 

Dla formalności: Procesor r7 1800x, Ram: 16gb 3200Mhz cl16 , Zasilacz: superflower platinum 650w, Monitor: C27HG70

Z góry dziękuję za opinie :)

Edytowane przez gracz722

Zacznijmy od tego że nie masz odpowiedniej platformy do robienia SLI (x299 lub x99). Do 1440p 60Hz na styk starcza GTX1080 po OC albo kilka procent szybszy RTX 2070. Lepiej sprzedaj obecna kartę dopóki ma gwarancję i kup jedną wydajną, zapszczędzi Ci to sporo nerwów.

Hmm? Po pierwsze, z tego co widzę płyta obsługuje SLI, a po drugie monitor ma 144hz, wiec celuję w ponad 100 klatek, w grach fps :)

Nie słyszałem, że do SLI jest potrzebna profesjonalna platforma, ktoś z nas musi się mylić :P 

Edytowane przez gracz722

Rzadko która gra obsługuje sli, tak jak to kiedyś było. Ogólnie nie warto się w to bawić, ale jeśli masz ogarnięte tytuły-sprawdź je pod kątem SLI.

Cenowo powinna być wydajność 1080ti a będzie różnie... Sam fps to jedno, a tu jeszcze w grę wchodzą te mikro-przycięcia. Które mogą być nawet bardziej wq...wiające;p

Karty będą chodzić na 8liniach pci-e każda. Nie powinno być problemów.

Edytowane przez dragzor

Z tego co widziałem, dosyć dużo gier obsługuję SLI :)

Można prosić więcej informacji o tych mikroprzycięciach

Czy potrzebuję zakupić specjalny mostek? 

Czy mogę połączyć karty w SLI, dwóch rożnych producentów lub dwa rożne modele gtx1070 jednego producenta? 

Edytowane przez gracz722

Mostek często jest dołączany w pudełku płyty głównej/grafiki. Jak nie masz to musisz się zaopatrzyć. Nie powinno mieć znaczenia jaka dokładnie to karta, ale ta teoretycznie mocniejsza(lepsze chłodzenie i lepszy zegar) powinna być główną(w slocie najbliżej procka) do której podłączasz monitor.

Większość gier tylko obsługuje SLI, wśród nich możesz nawet uświadczyć spadek fps względem pojedynczej karty, jak i pojedyncze gry gdzie praktycznie podwaja wydajność. Wszystko zależy ile devsi poświęcili na to czasu.

Edytowane przez dragzor

szukaj używek GTX1080Ti z GW minimum 12mc-y najlepiej 24mc-y

będziesz miał więcej pamięci VRAM na dłuższy czas (11GB) do 2460x1440 (WQHD)

i daj se spokój z SLI ponieważ:

1. wyższe temperatury całej budy

2. nie każda gra obsługuję SLI

3. nie każda gra dobrze skaluję SLI

4. większy pobór energii 500~600W

No to tak :)

W moim wypadku dłuższy czas dla karty graficznej to ~ 3-4 miesiące

To, że vram się nie sumuje to wiem, ale z tego co widzę, jeszcze żadną gra powyżej 6-7 gb nie użyła( nie ustawiam wszystkiego na ultra)

A do sli ciągnie mnie z kilku powodów: Nigdy nie miałem, mam bardzo fajną, prawie nową evge 1070, z tego co widzę w fpsach w które gram, sli fajnie działa.

Wyższe temperatury i pobór energii nie straszny, bo karty w sli używałbym max 1h dziennie, do innych gier mam ps4 lub spokojnie 1 karta pociągnie tytuł.

Dodatkowo uważam, że na 1070 stracę mniej(a może i nic), niż na 1080 lub 1080ti, o ile dobrze upatrzę :)

Edytowane przez gracz722

Założyłeś ten temat chyba tylko po to żeby wszyscy wypowiadający się tutaj doradzili ci żeby brać SLI. Chciałeś swego rodzaju potwierdzenia że SLI jest super.Niestety tak nie jest.Wszyscy odradzają ci tę konfigurację a ty jednak z uporem maniaka twierdzisz że SLI będzie lepsze od pojedynczej karty w cenie SLI.Dlatego pytam: po co zakładałeś temat?Po co marnujesz nasz czas jeżeli i tak wiesz co jest dla ciebie lepsze?

@login Na początku napisałem, że wiem że z reguły lepiej wziąć 1 lepszą kartę, założyłem temat, bo kilku rzeczy nie wiedziałem i chciałem usłyszeć opinie innych użytkowników benchmarka. Może akurat ktoś ma lub miał sli z 1070/80. Jeżeli ktoś uważa, że to marnowanie czasu, może nie zaglądać do tego tematu :)

@mutissj Za rok zapewne będę miał już inną kartę :) Druga sprawa, to że nie ustawiam wszystkiego na max, wiec u mnie użycie jest pewnie trochę mniejsze :) 

Co za różnica ten sam rdzeń...

na PW Ci wyśle filmik co się stało jak połączyłem 2x RX580 8GB w crossfire

A możesz podzielić się swoim doświadczeniem na ogólnym forum?

@login Na początku napisałem, że wiem że z reguły lepiej wziąć 1 lepszą kartę, założyłem temat, bo kilku rzeczy nie wiedziałem i chciałem usłyszeć opinie innych użytkowników benchmarka. Może akurat ktoś ma lub miał sli z 1070/80. Jeżeli ktoś uważa, że to marnowanie czasu, może nie zaglądać do tego tematu :)

W porządku już się tak nie napinaj.Może trochę przesadziłem z tym marnowaniem czasu.Takie dyskusje są potrzebne.

do FullHD wymagające gry zjadają 6-7GB

, do WQHD pewnie będzie z 7-8GB czyli na styk,

to za rok mogą wyjść gierki co lajtowo przekroczą twoje 8GB+

c2lqHE6.jpg

Pomijając użycie pamięci na tym screenie,zaciekawiła mnie bardzo mała ilość FPS-ów bo jak dobrze widzę wyświetlone jest tylko 16.Przy takim sprzęcie masz aż takie spadki w Rise of The Tomb Raider?No chyba że to było w 4K.Chociaż w 4K użycie RAM-u byłoby większe...

Edytowane przez login1969

Kiedyś przez chwilę miałem CF z dwóch radeonów 7970 - nie wspominam go za dobrze... Mikroprzycięcia (chociaż 7970 pracujący w pojedynkę też tak trochę szarpał mimo wysokiego stanu na liczniku FPS) zabijały przyjemność z gry. W kompie piekarnik, głośno...

Gra nie warta świeczki IMHO, ale zrobisz jak zechcesz.

Potwierdzam to co piszą koledzy wyżej -  nie raz w 4K widziałem użycie Vram na poziomie 10 GB. W Rise of tomb rider szczególnie. Shadow of TR nie mam jeszcze ale podejrzewam że też rozplenia się w pamięci bez skrupułów.

• Popieram 2

Kanał "Extreme Hardware" na y2b (użytkownik Gosu z forum PurePC) ma bardzo dobrze wyjaśnione SLI, w szerokim spektrum dodam (różne podstawie, różne karty, różne tytuły) więc zachęcam do zapoznania się z materiałami.

W skrócie: zrobisz z pary 1070 SLI na Ryzenie i wyniki w znakomitej większości tytułów będą lepsze niż na pojedynczej karcie ale nie licz na bardzo dobre skalowanie, bo do tego potrzeba wspomnianych linii pcie (obecnych na platformie HEDT). W cenie dwóch gtx 1070 znajdziesz spokojnie 1080 ti, które prawie na pewno będzie lepszą opcją.

• Popieram 3

A możesz podzielić się swoim doświadczeniem na ogólnym forum?

za dużo na tym filmiku przeklinam, więc na publica się nie nadaje :P

Pomijając użycie pamięci na tym screenie,zaciekawiła mnie bardzo mała ilość FPS-ów bo jak dobrze widzę wyświetlone jest tylko 16.Przy takim sprzęcie masz aż takie spadki w Rise of The Tomb Raider? No chyba że to było w 4K.

to są wymaxowane ustawienia z wymaxowanym wygładzaniem, w 4K (DSR)

wwPRlLK.png

tutaj by się przydały 2x RTX2080Ti w NVLINK (następca SLI)

Chociaż w 4K użycie RAM-u byłoby większe...

silnik tej gierki gdy widzi dużo VRAM alokuję tekstury głownie tam, a RAM tylko częściowo

a gdy VRAM się kończy, zalewa RAM teksturami z gry

przykładowo, miałem przy różnych grafikach następujące wyniki pamięciowe (1920x1080):

GTX970

• 4GB VRAM
  • 11GB RAM

GTX1080Ti

• 6,5GB VRAM 
  • 6GB RAM
Edytowane przez mutissj
  • Popieram 1

Odpuść sobie zabawę w SLI przy takich słabych kartach jak 1070.

Kup używkę 1080ti i masz spokój na długi czas.

Do SLI tylko platforma HEDT, a nie i7 mainstream nie wspominając o SLI na ryzenie :o

Do tego przy dwóch kartach będziesz miał piekarnik.

Edytowane przez Royal RGB
  • Popieram 2