West_PL 2 Napisano 25 Października 2018 Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Cześć, Mam u siebie w domu Neostradę do której dostałem router Netgear DGN1000, router ma bardzo słabe Wi-Fi, w zasadzie nawet przy użyciu wzmacniacza sygnału i tak jest mizernie. Dodatkowo router potrafi łapać zadyszki, pomaga wtedy tylko jego ponowne uruchomienie. Posiadam router xDSL Linksys EA8300 który kupiłem kiedyś do używania z internetem UPS (w innym mieszkaniu w którym już nie mieszkam). I tutaj pytanie, czy można z routera Netgear zrobić modem (czyli odłączyć mu Wi-Fi ale będzie nadal łączył mnie z Neostradą), połączyć go z xDSLem Linksys EA 8300 który ma fantastyczne Wi-Fi? Schemat taki - kabel sieciowy>ADSL Netgear z wyłączonym Wi-Fi tylko do dostępu do Neo>kabel Lan Ethernet>x DSL Linksys Wi-Fi>komputery, telefony itp. Czy Netgear będzie "wąskim gardłem" w tym zestawieniu? Czy dać sobie spokój i kupić coś bezpośrednio pod Neostradę np. Tp-Link Archer? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 26 Października 2018 Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Tak, możesz tak połączyć te routery. Zaloguj się do netgear i wejdź w link http://192.168.0.1/setup.cgi?next_file=mode.htm gdzie będzie możliwość wyboru trybu pracy na tylko modem. Jeśli chodzi o Wi-Fi, gdy masz piętrowy dom to będzie kłopot aby jednym routerem obsłużyć wszystkie pomieszczenia zapewniając wystarczajcy sygnał sieci. Optymalnie byłoby rozmieścić po jednym urządzeniu na piętro. Cytuj Link to post Share on other sites
West_PL 2 Napisano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o moc sygnału na poszczególnych piętrach to kupiłem TP-LINK TL-WA860RE który nawet sobie radzi piętro niżej niż router. Niestety ale tryb modemu powoduje rozłączenie się internetu. Po przełączeniu się na tryb modemu w opcjach tegoż modemu nie ma danych które trzeba podać do zalogowania się w usłudze Neo. Więc na ten moment działam tak, że Netgear działa w trybie router z wyłączonym Wi-Fi + Linksys z włączonym Wi-Fi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts