Skocz do zawartości

Nowy zasilacz do starszego komputera.

Recommended Posts

Witam,
przykra rzecz się stała, otóż padł zasilacz (Tacens radix IV 450W) i szukam czegoś co go zastąpi, z tym, że w dalszej przyszłości możliwe, że rozważę jakieś ulepszenia (procesor, ram, płyta główna) lecz na pewno nie będą to jakieś super najnowsze komponenty gamingowe.
Przechodząc do konkretów:

1. Budżet: najlepiej do 200zł 
  2. Procesor: i3 2105 3,1 Ghz
  3. Karta Graficzna: gtx1050
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): nie
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): raczej brak, byleby nie chodził jak traktor.
  7. Własna propozycja: niestety poszukałem trochę w internecie, ale w większości sponsorowanych artykułów podają co chcą, a wybór jest duży. W dodatku zbytnio się nie znam dlatego proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam :)

Cześć.

Np. tu masz wyfiltrowane zasilacze do 200 zł:

https://proline.pl/?kat=Zasilacze+komputerowe&c1=180&c2=200&c_uk_lad-pfc=aktywny

Jak mam być szczery, to wybrałbym między Corsair VS650 a Thermaltake Smart SE Modular 530W.

Są podobne co do jakości, dość solidne.

Corsair ma większą obciążalność dla +12V (na to należy głównie zwracać uwagę a nie moc całościową), 50A, Thermaltake 41A.

Na + Thermaltake przemawiają odczepiane przewody, co jest wygodne.

Sam mam inny model Thermaltake 500W i jestem zadowolony. A mam 95W Phenoma 550 i radka 560.  Ma już ponad 6 lat i napięcia stabilne, wentylator trochę głośniejszy, może zamienię na jakiś nowy ;)

Ma Morele jest o tych 2 zasilaczach masa opinii, więc warto zaglądnąć.

Edytowane przez derunim

Dzięki za polecenie tych dwóch modeli, poczekam może ktoś jeszcze się wypowie na ich temat lub poleci coś innego, bo muszę w miarę szybko coś kupić...

EDIT:
Co myślicie o zasilaczach:
SilentiumPC Vero L2 500W  lub ten sam model 600W

SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W
Corsair CX450M   ?

Edytowane przez smiley34

Dzięki za polecenie tych dwóch modeli, poczekam może ktoś jeszcze się wypowie na ich temat lub poleci coś innego, bo muszę w miarę szybko coś kupić...

EDIT:

Co myślicie o zasilaczach:

SilentiumPC Vero L2 500W  lub ten sam model 600W

SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W

Corsair CX450M   ?

Te silentium to budżetówka, choć ma dobre opinie. Trudno powiedzieć, ważne czy są awaryjne. To i tak wszystko made in china...

A 450W bym nie kupował. Zawsze dobrze mieć zapas mocy. Poza tym jak zasilacz chodzi na 20-50% mocy, to i jest cichszy, zimniejszy i dłużej posłuży.

Bezsens kupować aż tak na zapas zasilacz. Do tego zestawu 350W jest z dużym, dużym zapasem.

Ja myślałem kupować coś w granicach 450- 500W max. Z myślą o tym, że w dalszej przyszłości  będę myślał o wymianie procesora na jakąś nowszą jednostkę z raczej średniej półki.

Czy mógłbyś mi jakiś model zasilacza polecić?

Ewentualnie pomóc w wyborze, bo na ten moment rozmyślam nad:

SientiumPC  Vero L2 500W (180zl 3lata gw.) 
Corsair CX450 450W (5lat gw. za ok. 210zł)

lub Corsair CX450M  (ok. 250zł)