smiley34 0 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Witam,przykra rzecz się stała, otóż padł zasilacz (Tacens radix IV 450W) i szukam czegoś co go zastąpi, z tym, że w dalszej przyszłości możliwe, że rozważę jakieś ulepszenia (procesor, ram, płyta główna) lecz na pewno nie będą to jakieś super najnowsze komponenty gamingowe.Przechodząc do konkretów: Budżet: najlepiej do 200zł Procesor: i3 2105 3,1 Ghz Karta Graficzna: gtx1050 Czy podkręcasz (CPU i GPU): nie Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): raczej brak, byleby nie chodził jak traktor. Własna propozycja: niestety poszukałem trochę w internecie, ale w większości sponsorowanych artykułów podają co chcą, a wybór jest duży. W dodatku zbytnio się nie znam dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
derunim 3 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 (edytowane) Cześć. Np. tu masz wyfiltrowane zasilacze do 200 zł: https://proline.pl/?kat=Zasilacze+komputerowe&c1=180&c2=200&c_uk_lad-pfc=aktywny Jak mam być szczery, to wybrałbym między Corsair VS650 a Thermaltake Smart SE Modular 530W. Są podobne co do jakości, dość solidne. Corsair ma większą obciążalność dla +12V (na to należy głównie zwracać uwagę a nie moc całościową), 50A, Thermaltake 41A. Na + Thermaltake przemawiają odczepiane przewody, co jest wygodne. Sam mam inny model Thermaltake 500W i jestem zadowolony. A mam 95W Phenoma 550 i radka 560. Ma już ponad 6 lat i napięcia stabilne, wentylator trochę głośniejszy, może zamienię na jakiś nowy Ma Morele jest o tych 2 zasilaczach masa opinii, więc warto zaglądnąć. Edytowane 8 Października 2018 przez derunim Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 (edytowane) Dzięki za polecenie tych dwóch modeli, poczekam może ktoś jeszcze się wypowie na ich temat lub poleci coś innego, bo muszę w miarę szybko coś kupić...EDIT:Co myślicie o zasilaczach:SilentiumPC Vero L2 500W lub ten sam model 600W SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 WCorsair CX450M ? Edytowane 8 Października 2018 przez smiley34 Cytuj Link to post Share on other sites
derunim 3 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Dzięki za polecenie tych dwóch modeli, poczekam może ktoś jeszcze się wypowie na ich temat lub poleci coś innego, bo muszę w miarę szybko coś kupić... EDIT: Co myślicie o zasilaczach: SilentiumPC Vero L2 500W lub ten sam model 600W SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W Corsair CX450M ? Te silentium to budżetówka, choć ma dobre opinie. Trudno powiedzieć, ważne czy są awaryjne. To i tak wszystko made in china... A 450W bym nie kupował. Zawsze dobrze mieć zapas mocy. Poza tym jak zasilacz chodzi na 20-50% mocy, to i jest cichszy, zimniejszy i dłużej posłuży. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Bezsens kupować aż tak na zapas zasilacz. Do tego zestawu 350W jest z dużym, dużym zapasem. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Bezsens kupować aż tak na zapas zasilacz. Do tego zestawu 350W jest z dużym, dużym zapasem. Ja myślałem kupować coś w granicach 450- 500W max. Z myślą o tym, że w dalszej przyszłości będę myślał o wymianie procesora na jakąś nowszą jednostkę z raczej średniej półki. Czy mógłbyś mi jakiś model zasilacza polecić? Ewentualnie pomóc w wyborze, bo na ten moment rozmyślam nad: SientiumPC Vero L2 500W (180zl 3lata gw.) Corsair CX450 450W (5lat gw. za ok. 210zł)lub Corsair CX450M (ok. 250zł) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts