kolbooc 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Mam phenoma X2 550 którego na bank da się odblokować na X4 B50, udało mi się to dwa razy, przeszedł pomyślnie test w OCCT, ale po resecie już nie chciał współpracować, ACC było na auto i myśle że po resecie mogły się inne wartości ustawić . I tu pytanie, czy da się odczytać jakoś wartości ACC ustawione przez auto? I jeszcze chciałbym prosić o wyjaśnienie o co chodzi z procentami przy ustawianiu ( trzeba ustawiać dla każdego rdzenia z osobna bo próby ustawienia jednej wartości dla wszystkich spełzły na niczym ), bo czasem dzieją się dziwne rzeczy ( przy 4% dla drugiego rdzenia wywala mi na nim błąd w OCCT, ale przy 6% wywala błąd na pierwszym rdzeniu...). Moja płyta to Asrock M3A770DE. Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Wartości procentowe ustaw na 0, te % na rdzeń służą uzyskaniu możliwie najwyższego taktowania dla każdego z rdzeni, przy dużych różnicach programy mogą zacząć działać chimerycznie. Jeżeli startowało z czterema to ustaw odblokowanie 4 rdzeni, kalibracje na [rdzeń lub wszystkie rdzenie) ustaw % na 0, zwiększ napięcie dla procesora do 1,425. HTT, HT/NB, dzielnik pamięci i mnożnik procesora jak na razie zostaw w spokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
kolbooc 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Dobra dzięki, ale jeszcze z czystej ciekawości spytam, na jakiej zasadzie to działa??? jeszcze nie miałem z tym do czynienia, ostatni procek jaki podkręcałem to był P4 a tam o czymś takim raczej nie było mowy [ Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie spotkałem się żeby tymi % ktoś podkręcał procka:) Kręcisz albo mnożnikiem CPU jak masz wersje BE lub szyną FSB:) Też mam PII 550 BE odblokowanego na 4 jajka i ja w tych % nic nie zmieniam, a takie napięcie jak podał alfa to u mnie potrzebne do stabilnego 4x3,811:) Wczoraj zamontowałem mugena 2 i temp w porównaniu z kataną spadły w stresie przy 4x3,7 o 15 stopni!! Mugen przy cichej pracy 46 stopni SZOK jakby takie taktowanie nie robiło na nim żadnego wrażenia hehe A Ty masz boxowe chłodzenie na tym procku? Bo jak tak to na nim z podkręcaniem daleko nie zajedziesz, miałem go jeden dzień (czekając na mugena) i przy 2x3,7 nie dość że chodził jak odrzutowiec to z temp w ogóle sobie nie radził (ok 57-58 w stresie gdzie na mugenie całe 38). 4 rdzeni nawet nie odpalałem na tym wynalazku:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts