Bury102 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam Krótkie szybkie dla nie których być może głupie pytanie: XP 32Bit obsługuje więcej niż jeden rdzeń procesora? Ja się nie znam a mój niby znający się kolega uważa że nie??? pozdr Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 obsługuje Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 obsługuje bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Bury102 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 dobra dzięki ale on dalej twierdzi że nie. Ale jak odpalę grę to mam wielowątkowość? bo mamy tu mały zakład a ja w pełni polegam na waszej opinii:) ktoś może podrzucić jakąś stronkę z opisem? W pracy siedzimy i mamy ograniczoną możliwość googlowania:) pozdr Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Jeżeli gra wykorzystuje więcej niż 1 rdzeń to wtedy procesor wykorzystamy w pełni (np. GTA IV wyciśnie z quada wszystko a taki quake 3 prawie nic). PS jeśli Twój kumpel ma jakieś ale co do Quada i XP to pokaż mu tego screen'a. http://www.proline.pl/imgart/intel_core_2_quad_q6600_cpu_z.jpg Jeśli nadal będzie mu mało znajdź sam więcej Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 wiadomo ze obsługuje, twój kumpel to jest chyba niepoważny, pogratuluj mu wiedzy Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiekf 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Wystarczy wejść w panel sterowania -> system ->menadżer urządzeń i wyswietli Ci się liczba rdzeni/wątków (przy procach Intel z HT) w systemie. Jeżeli chodzi o wieloprocesorowość to już windows 2000 obsługiwał więcej niż jeden procesor/rdzeń Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 10/10 padłem Do autora tematu>> nie oskub kumpla za bardzo bo chociaż pierdoła to zawsze to kumpel Cytuj Link to post Share on other sites
Bury102 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Ale to dotyczy również wersji XP 32bit HOME? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Taki właśnie posiadam i obsługuje u mnie jeden, dwa, trzy, cztery rdzenie zależy jak mi się zachce:) Do neta 2 x 800MHz do grania lecą 4 x 3,6GHz. Cytuj Link to post Share on other sites
Bury102 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Tu poniżej jest jakaś informacja odnośnie możliwości obsługiwania tylko 2 rdzeni http://support.microsoft.com/kb/888732 sam się nie wczytywałem ale jak przegram browara to będe miał zjeb#@1ne świeta edit: a jak ustawiasz że tak Ci ten procesor działa? bo to chyba istotnie wpływa na zużycie prądu a KiloWaciki drogie:) Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 W biosie wyłączasz rdzenie a taktowanie można ustawiać programem amd overdrive poziomu windowsa jako że mam wersje procesora z odblokowanym mnożnikiem jednym suwakiem zmieniam taktowanie na jakie chcę Mi w idle cały zestaw łyka 85-90W z czego procek chyba 30:) karta graficzna schodzi z taktowania 725 na 51 na rdzeniu a pamięci chyba z 900 na 135:) dlatego taki mały pobór:) Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Tu poniżej jest jakaś informacja odnośnie możliwości obsługiwania tylko 2 rdzeni http://support.microsoft.com/kb/888732 sam się nie wczytywałem ale jak przegram browara to będe miał zjeb#@1ne świeta edit: a jak ustawiasz że tak Ci ten procesor działa? bo to chyba istotnie wpływa na zużycie prądu a KiloWaciki drogie:) 2 procesory (na płytach z 2 podstawkami) to nie to samo co 1 procesor dwurdzeniowy. Ograniczenia były w czasach Pentium III i AthlonXP gdzie występowały konsumenckie płyty dwupodstawkowe do bardzo specyficznych zastosowań (m.in. obróbka obrazu, tworzenie grafiki i animacji 3D oraz np... szachy!) Od wydania procesora P4HT w tej kwestii się wiele zmieniło. Nawet Gulftown czy Thuban WinXP obsłuży więc akurat browar jest wygrany. Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 System xp (sam system) potrafi (w sp3) obsłużyć do max 2 rdzeni!! Nie chodzi tu oczywiście o to, że pozostałych nie będzie widać, oczywiście będzie je widać i gry i programy będą potrafiły wykorzystać i 12 rdzeni (zależnie ile masz w kompie) ale sam system będzie korzystał tylko max z 2 (i to też w ograniczony sposób). Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Endrju1, może parę pytań: a) gdzie ta informacja, że system nie wykorzysta więcej niż 2 rdzenie? Zasadniczo to nie wykorzysta więcej niż 1 rdzeń bo domyślnie wszystkie systemowe usługi odpalają się na logicznym CPU0. Można to przy pomocy zewnętrznej aplikacji przestawić, tylko nie widzę sensu - bo system bierze skromne zasoby w postaci cykli procesora. b) przerzucanie procesów między rdzeniami (procesorami logicznymi) trudno nazwać "obsługą" wielu rdzeni. Ja bym rozumiał jakby taki dość żarłoczny względem innych procesów taskman.exe był przepisany by korzystać z SMP Albo... bo ja wiem, defragmentator Ale tak nie ma - to nadal jednowątkowe aplikacje, a cały pic polega na sprytnym przełączaniu ich między rdzeniami. Realnych korzyści to raczej nie daje, co najwyżej może pieprzyć działanie technologii oszczędzania energii AMD (bo intel ma jednak dojrzalszą technologię w tym zakresie). Jeśli zaś chodzi o bardzo wielowątkowe aplikacje i wielordzeniowe systemy realna różnica w szybkości zaczyna się przy 8 rdzeniach wzwyż (Vista względem XP), a i tak przebija oba systemy Linux. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts