Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobra dzięki ale on dalej twierdzi że nie.

Ale jak odpalę grę to mam wielowątkowość?

bo mamy tu mały zakład a ja w pełni polegam na waszej opinii:)

ktoś może podrzucić jakąś stronkę z opisem?

W pracy siedzimy i mamy ograniczoną możliwość googlowania:)

pozdr

Jeżeli gra wykorzystuje więcej niż 1 rdzeń to wtedy procesor wykorzystamy w pełni (np. GTA IV wyciśnie z quada wszystko a taki quake 3 prawie nic).

PS jeśli Twój kumpel ma jakieś ale co do Quada i XP to pokaż mu tego screen'a.

http://www.proline.pl/imgart/intel_core_2_quad_q6600_cpu_z.jpg

Jeśli nadal będzie mu mało znajdź sam więcej :)

Tu poniżej jest jakaś informacja odnośnie możliwości obsługiwania tylko 2 rdzeni

http://support.microsoft.com/kb/888732

sam się nie wczytywałem ale jak przegram browara to będe miał zjeb#@1ne świeta :):D

edit: a jak ustawiasz że tak Ci ten procesor działa? bo to chyba istotnie wpływa na zużycie prądu a KiloWaciki drogie:)

W biosie wyłączasz rdzenie a taktowanie można ustawiać programem amd overdrive poziomu windowsa jako że mam wersje procesora z odblokowanym mnożnikiem jednym suwakiem zmieniam taktowanie na jakie chcę:)

Mi w idle cały zestaw łyka 85-90W z czego procek chyba 30:) karta graficzna schodzi z taktowania 725 na 51 na rdzeniu a pamięci chyba z 900 na 135:) dlatego taki mały pobór:)

Tu poniżej jest jakaś informacja odnośnie możliwości obsługiwania tylko 2 rdzeni

http://support.microsoft.com/kb/888732

sam się nie wczytywałem ale jak przegram browara to będe miał zjeb#@1ne świeta :):D

edit: a jak ustawiasz że tak Ci ten procesor działa? bo to chyba istotnie wpływa na zużycie prądu a KiloWaciki drogie:)

2 procesory (na płytach z 2 podstawkami) to nie to samo co 1 procesor dwurdzeniowy. Ograniczenia były w czasach Pentium III i AthlonXP gdzie występowały konsumenckie płyty dwupodstawkowe do bardzo specyficznych zastosowań (m.in. obróbka obrazu, tworzenie grafiki i animacji 3D oraz np... szachy!) Od wydania procesora P4HT w tej kwestii się wiele zmieniło. Nawet Gulftown czy Thuban WinXP obsłuży więc akurat browar jest wygrany.

System xp (sam system) potrafi (w sp3) obsłużyć do max 2 rdzeni!! Nie chodzi tu oczywiście o to, że pozostałych nie będzie widać, oczywiście będzie je widać i gry i programy będą potrafiły wykorzystać i 12 rdzeni (zależnie ile masz w kompie) ale sam system będzie korzystał tylko max z 2 (i to też w ograniczony sposób).

Endrju1, może parę pytań:

a) gdzie ta informacja, że system nie wykorzysta więcej niż 2 rdzenie? Zasadniczo to nie wykorzysta więcej niż 1 rdzeń bo domyślnie wszystkie systemowe usługi odpalają się na logicznym CPU0. Można to przy pomocy zewnętrznej aplikacji przestawić, tylko nie widzę sensu - bo system bierze skromne zasoby w postaci cykli procesora.

b) przerzucanie procesów między rdzeniami (procesorami logicznymi) trudno nazwać "obsługą" wielu rdzeni. Ja bym rozumiał jakby taki dość żarłoczny względem innych procesów taskman.exe był przepisany by korzystać z SMP :) Albo... bo ja wiem, defragmentator :D Ale tak nie ma - to nadal jednowątkowe aplikacje, a cały pic polega na sprytnym przełączaniu ich między rdzeniami. Realnych korzyści to raczej nie daje, co najwyżej może pieprzyć działanie technologii oszczędzania energii AMD (bo intel ma jednak dojrzalszą technologię w tym zakresie). Jeśli zaś chodzi o bardzo wielowątkowe aplikacje i wielordzeniowe systemy realna różnica w szybkości zaczyna się przy 8 rdzeniach wzwyż (Vista względem XP), a i tak przebija oba systemy Linux.