SupCore 5 Napisano 6 Października 2018 Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Witam, Jakiś czas temu zakupiłem sobie nową budę thermaltake do której dokupiłem od razu wentylatorki. Podłączyłem 2x120 na froncie i 1x120 z tyłu, wszystko było ustawione na auto nic nie zmieniałem. Ostatnie dni z uwagi na to, że karta 1070 dobija do 80-82 C, jest na gwarancji a msi do serwisu i wymiany pasty podczas gwarancji klasyfikuje się dopiero po przekroczeniu 90 stopni (dokładnie jak dobija do 93 ) postanowiłem podkręcić trochę wiatraki w obudowie. 80 C dla tej karty mimo wszystko to nie są temperatury niebezpieczne ale jeżeli jest możliwość to lepiej chłodniej niż cieplej Mam płytę ASUSa i w biosie w opcji qfan dla każdego wentyla są tryby auto, standard, turbo, full oraz manual. Mnie interesuje manual. Pytanie brzmi jak to ustawić bo do każdego z w/w trybu są dwie opcji DC i PWN. Ustawić krzywą manualnie w DC czy PWN ?? O co z tym chodzi? Ustawiłem na DC obecnie bo domyślnie chodziły na zaledwie 300 obrotów te wiatraki teraz jest 680 i temperatury na karcie spadły do 74 stopni. Jaka jest różnica w opcji DC a PWN ? Ogólnie przy manualnym ustawieniu na 680 obrotów wentyle są praktycznie dalej nie słyszalne. Na ile procentowo można ustawić obroty, żeby wentyl nie padł po kilku miesiącach? Wiadomo, że 100% stałe to pewnie przegięcie ale np 85% stałe nie skraca jakos mocno ich żywotności? Wentyle od TT nie pamiętam dokładnie modelu ale nie są to modele za 10 zł więc jakościowo nie najgorsze. A tak odchodząc od tematu to już moja 3 karta od MSI z serii gaming i jakoś zawsze magicznie po około 2 latach tempy rosną nie wiem czy to kwestia pasty, że po około 2 latach traci własciwości bo jest słaba jakościowo czy inne karty też tak mają?? Na procku co 10-12 miesięcy pastę sam zmieniam i nigdy nie ma problemu na karcie się nie da bo gwarancja odleci... Edytowane 6 Października 2018 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 6 Października 2018 Udostępnij Napisano 6 Października 2018 DC i PWM to dwie różne opcje sterowania wentylatorami i zależą one od tego jakie masz wentylatory - czy wtyczka jest 3-pin (wtedy masz DC czyli sterowanie obrotami poprzez zmianę napięcia) czy 4-pin (wtedy masz PWM czyli sterowanie poprzez zmianę szerokości impulsu). Wentylatory 3-pin sterujesz tylko poprzez zmianę napięcia (DC), podczas gdy wentylatorami 4-pin można sterować zarówno DC jak i PWM, ale ta druga metoda jest bardziej optymalna i pozwala na szerszą regulację obrotów w niskim zakresie. Podsumowując - jak masz wentylator 3-pin to sterowanie DC, a jak 4-pin to PWM. Obroty jak uważasz, możesz maskować wentylatory na 100%, jeśli to dobre konstrukcje to nic się im nie stanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) @up Dzięki. To mi wszystko wyjaśnia. A jeszcze pytanie odnośnie gwarancji u MSI próbował ktoś korzystać z gw w celu wymiany past i padów? Na pomocy technicznej dostałem info, że dopiero powyżej 93 C można im odesłać to wymienią (w zasadzie nie im tylko przez sklep). Chore zboczenie na punkcie temperatur zawsze miałem... Edytowane 6 Października 2018 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 6 Października 2018 Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Karta ma plombę na jednej ze śrub? Jeśli nie to rozkręć to sam i wymień pastę, to nic trudnego. Generalnie zakładam jednak, że to nie problem z pastą i w ogóle nie problem karty, tylko obudowy, co pokazuje spory spadek temperatur ( z 83 do 74) na GPU po podniesieniu RPM na wentylatorach obudowy - 680 RPM to nadal na prawdę mało. Przy takich obrotach wentylatory nadal tłoczą do środka bardzo niewielkie ilości powietrza. O 300 RPM nawet nie ma co mówić, bo taki wentylator kręci się dla samego kręcenia. Ustaw jak nic 1000 RPM na wentylatorach w obudowie i potestuj kartę. Jaką w ogóle masz obudowę? Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 https://www.morele.net/obudowa-thermaltake-versa-c22-rgb-ca-1g9-00m6wn-00-1053728/ Sam bym wymienił ale jest plomba. Podkręcę te wentyle i zobaczymy. Wszystko w budzie mam full profesorka poukładane zero plątaniny kabli wszystko pospinane i tyłem wyprowadzone tak że cyrkulacji nic nie zakłóca. Zrobię jak mówisz podkręcę te wentyle bo wgle się zdziwiłem ze było tam domyślnie 300 rpm ustawione. Wcześniej się tym nie bawiłem i nie zwracałem uwagi bo nie było potrzeby. Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 6 Października 2018 Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie dziwię się, że masz takie temperatury, ta obudowa to piekarnik. Front kompletnie zabudowany i wentylatory nie mają jak zaciągać zimnego powietrza. Top równie mocno zabudowany. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 No tak to jest jak się kupiło obudowę bez wcześniejszego poczytania o niej W każdym razie po ustawieniu na 920 rpm max temp przy 99% obciążenia przez 20 minut to 72 C. To wystarczy w zupełności. A co do obudowy jak by nawiercić kilka mniejszych dziurek na froncie przed wentylami może by jeszcze pomogło? Cytuj Link to post Share on other sites
Zawisz 168 Napisano 6 Października 2018 Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Czyli z kartą wszystko jest ok, a problemem jest obudowa . Kilka dziurek tutaj nic nie zmieni. Trzeba by cały panel powiercić, żeby coś to dało. Zniszczysz tylko obudowę, bo zwykłą wiertarką nie zrobisz tego idealnie prosto i będzie kijowo wyglądać. Ustaw wentylatory, żeby pod obciążeniem leciały na 1000 RPM i po sprawie. Ewentualnie w przyszłości wymień obudowę na coś bardziej przewiewnego . Edytowane 6 Października 2018 przez Zawisz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Ok tak też zrobię dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts