norocos 3 Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Dzień dobry.Niestety moja karta graficzna po (chyba 7) latach odmówiła posłuszeństwa. Sprzęt który został:- i5 760 2,8ghz + SilentiumPc Spartan 3 pro - płyta główna asus p7p55d-e - 8gb ramu kingston 1600mhz ddr3 - dysk wd (chyba green) 1tb - zasilacz Modecom Logic 600w - obudowa, która mnie irytuje, ponieważ przycisk zasilania zaczyna się psuć oraz strasznie zbiera kurz w środku - jakaś niemarkowa I na końcu zepsuty gtx 560, który najpewniej sprzedam jako uszkodzony za parę złotych. Mam plan powolnej modernizacji - z racji iż padła karta graficzna, to muszę kupić inną, więc...:- grafika gtx 1050 ti 4gb (Zotac? 5 lat gwarancji i opinie ok / gigabyte - ponoć najlepsze osiągi) - zasilacz SilentiumPc vero L2 500w (starczy? może wziąć 600w dla zapasu?) - dysk ssd (na mojej płycie będzie działać na sata III) - może jakiś adata su920 120/128 gb na system - obudowa -> silentium pc rg4 pure black Razem wyjdzie jakieś 1200zł (zależy od sklepu). Dodam, że na komputerze gram w gry pokroju fify, nba, civilization, anno, rocket league; sporadycznie jakaś inna delikatnie bardziej wymagająca gra. Poza tym sporo siedzę w internecie.Korzystam z dwóch monitorów - 1. Full hd na HDMI. 2. 1280 x 768 na DVI. Proszę o ewentualnie skorygowanie mojego pomysłu Nie ukrywam, że jeśli udałoby się zejść z czymś ceny, to byłbym zadowolony.W przyszłości wymienię płytę główną wraz z procesorem i ramem - aktualnie brak większych funduszy, a i ceny intela powalają.Dodam jeszcze, że sprzętu nie podkręcałem, bo się na tym nie znam, ale również ze względu na zasilacz z czarnej listy - podobno nie takie to straszne więc może trzeba spróbować... Jeśli o czymś zapomniałem to proszę o skorygowanie Cytuj Link to post Share on other sites
Gomiv 26 Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Zakładam, że chodzi Ci o gtx 1050ti z jednym wiatraczkiem. Na esc.pl są w cenie 759 zł. Lepiej dołożyć dyszkę i wziąć Cerberusa z lepszym chłodzeniem. Asus GeForce GTX1050Ti Cerberus Advanced 4GB DDR5 128bit (1442/7008) Z zasilaczy wybrałbym: Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny lub bequiet! SystemPower 9 400W 120mm. Bez problemu obsłużą Twoją kartę + procesor nawet po upgrade. Z dysków SSD to tego wspomnianego przez Ciebie su920 na system 120gb lub wziąć GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC Obudowa jak najbardziej Ok. Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Tak - chodzi mi o wersję z jednym wiatrakiem. Okej, wezmę pod uwagę, chociaż z tego co wiem 1050 ti są chłodne, a 5 lat gwarancji do mnie przemawia - dołożę 10zl tu, 10 na zasilaczu i tak się uzbiera kolejna stówa Co do zasilacza - jesteś pewien, że zwykle 400w starczy? Może że względu na dotychczasowy pobór mocy gtx 560 mam jakieś obiekcie, ale wydaje mi się to być dość mało. Zwłaszcza przy dość prądożernym CPU. Modularne odrzucam, bo jednak są droższe... Ten bequiet fajny, tylko znowu pytanie - starczy? Cytuj Link to post Share on other sites
marcinbar 11 Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Rozważyłbym zakup gf 1060 np. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=18478 jest dużo wydajniejszy, a i procesor powinien dać radę. (zależy od gry) Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Stwierdziłem, że na razie zrezygnuje z obudowy - przesiądę się na inną w momencie zmiany podstawki - teraz też będzie chyba mniej roboty z podpinaniem wszystkiego Ze wszystkim chciałbym się zamknąć w 1200/1300zł -> Biorąc pod uwagę gtx 1060, ale... Czy te 3gb w tej karcie to nie będzie dla niej ograniczenie za x lat? Jak widać, części komputera nie zmieniam za często i boję się, że zwyczajnie za (np. rok) zmienię procesor, będę chciał pograć w nowsze gry i... Z kolei kolejna dopłata do 1060 6gb wiązałaby się ze zwiększeniem budżetu o kolejne 300zł, a zwyczajnie nie chce na to tyle wydawać - zamiast początkowego tysiąca zrobiłoby się 1600 Trochę mam zagwozdkę co z tym zrobić. Pozostaje jeszcze kwestia RX 570? To jest chyba coś pomiędzy a kosztuje koło 900zł (4gb) lub 1050 (8gb). Co myślicie? Sam nie jestem przekonany jakoś do tego, ale może warto...? Ech, co z tym zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
iamnotreal 193 Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Już w tym momencie niektóre gry mają problem z 3GB vramu i trzeba ciąć po ustawieniach. Nadal jest to moim zdaniem rozsądny krok wyżej od 1050ti. RX570 4GB ma mało sensu, o tyle, że przeskok cenowy między 570 a 580 jest zaniedbywalny. 580 8GB można dostać za ~1050zł, więc jeżeli obawiasz się o ilość vramu, rozmyślasz nad dalszym dokładaniem i nie trzymasz się kurczowo zielonej strony, to poszłabym tą drogą. BTW, kręcisz tego proca? Jeżeli nie, to zdecydowanie powinieneś zacząć, da to sporego kopa do wydajności. Widywałam wyniki oc dla 760 na poziomie 4GHz, nawet jak nie trafiłeś szóstki w loterii czipowej to 3,5GHz nie jest jakimś nierealnym wynikiem, nawet ze spartanem. Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Nie jestem przywiązany do zielonych kart, ale mimo wszystko jakoś bardziej mnie do nich ciągnie... Jeśli patrzeć na allegro, to palit 1060 jest za jakieś 1120 w wersji 6gb - i chyba wolałbym dołożyć te 60zł w stosunku do rx580 - może błędnie? Pzt, amd nie ma większego poboru prądu? A to z kolei może się wiązać z kupnem zasilacza o większej mocy i różnica między nimi znika Co do podkręcania pisałem na samej górze - chętnie bym popróbował, ale zasilacz z czarnej listy jakoś mnie psychicznie w tym hamował. Dobra - decyzja jest taka:- zamawiam gtx 1060 w wersji 6gb - pomożecie mi dobrać dokładną wersję? Najbardziej odpowiada mi palit lub gigabyte, bo są najtańsze, ale może warto gdzieś dopłacić (kolejne ) 20 zł - zasilacz - boję się, że przy 400w braknie trochę mocy - SilentiumPc vero L2 ma dobre opinie i jest trochę mocniejszy przy w miarę okej cenie EDIT: popatrzyłem jeszcze - dołożę do 500w System Power od Bq! - ssd bez zmian - adata su920 128gb Zakupów chciałbym dokonać na terenie Wrocławia - wolę mieć dostęp bezpośredni do sklepu, bo mam pecha do elektroniki... ps. apropos podkręcania - macie jakiś sprawdzony dobry poradnik? Edytowane 5 Października 2018 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
Gomiv 26 Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Ten RX 580 nie jest głupim pomysłem mając na uwadze to, że ma 8gb ramu, a od gtx 1060 6gb nie odstaje wręcz bez problemu mu dorównuje ;-) Tutaj porównanie: RX 580 Vs. GTX 1060 | Stock and Overclock | Latest Drivers Updates Warto wziąć Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB DDR5 192bit (1797/8008). Ma przyzwoite chłodzenie. Mocy Ci nie braknie, ale jak masz się lepiej czuć to warto wziąć ten mocniejszy model, chociaż w tym wypadku zastanowiłbym się nad Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) @Gomiv Zamówiłem zasilacz Corsaira - ten co podałeś Miało być 1200zł, a zrobiło się ponad 1500... Dzięki za pomoc! Mam nadzieję, że ogarnę sam podłączenie tego wszystkiego Edytowane 6 Października 2018 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts