Skocz do zawartości

Recommended Posts

Krótko i na temat...

Specyfikacja:

- Intel i5 760 z chłodzeniem Spartan

- Gtx 560 Gigabyte

- 8gb Ramu Kingston 1600mhz

- Zasilacz Modecom Logic 600w (czarna lista chyba...)

Krótko - mój pulpit po którymś włączeniu komputera wyglądał tak... Teoretycznie komputer się włącza, ale nie da się na nim kompletnie nic zrobić. Warto zaznaczy, że stał teraz przez 3 miesiące praktycznie bez używania - wtedy też był czyszczony sprezonym powietrzem i wymianą pasty termo pod procesorem. egswYB.jpg

Problem jest tylko taki, że nie mam w okolicy żadnego komputera do sprawdzenia karty (studenci mają laptopy jednak głównie...).

Zasilacz wiem... Już nie raz na forum dostawałem wskazówkę do wymiany, lecz zawsze miałem inne wydatki.

Czyli mówisz, że to co widać to karta graficzna na 100%?

Jest też drastyczna opcja reanimacji, polecam w ostateczności, jak już nic nie pomoże:

1. zdejmij plastikowe części z niego

2. rozgrzej piec na 200'C

3. wstaw na 15 minut

4. poczekaj aż ostygnie

5. jest spora szansa że będzie działać normalnie

taka karta może podziałać od paru godzin do nawet paru miesięcy,

można to wystawić na allegro :P, tylko dodaj że gwarancja rozruchowa 7 dni,  i módl się żeby wytrzymała xD

Pójdę jutro poprosić pobliski serwis o wsadzenie grafiki do ich komputera - potwierdzę na 100%, że to karta graficzna. Dzięki za pomoc! W razie potrzeby się odezwę ;)

Dzień dobry raz jeszcze... Odświeżam post ponieważ dokupilem kartę graficzną, zasilacz i dysk ssd. Podłączyłem, włączyłem, zainstalowałem sterowniki od karty graficznej (gtx 1060), zrestartrowalem komputer i...

Od tego momentu komputer włącza się do momentu ładowania Windowsa, po czym albo kręcące kółeczko się zacina albo wyskakuje biały kwadracie na środku monitora i nie jestem w stanie włączyć komputera...

Czego to może być wina i co z tym zrobić...?

Edytowane przez norocos

Odlaczylem ssd i komputer dalej nie wstał.

Postaram się uruchomić w trybie awaryjnym ;)

Chciałbym odpalić na integrze, ale niestety jej nie mam...

Dobra, zrobiłem jak mówiłeś - komputer wstał, lecz teraz działa tylko jeden z dwóch podłączonych monitorów... Osobno działają, razem nie.

Pzt. nie powinienem zainstalować jakiś innych sterowników? Np tych co producent daje na płycie? - nie mam aktualnie podpiętego napędu, ale mogę spróbować jakoś to zrobić przy użyciu laptopa z napędem ;)

Edit: Komputer włącza się tylko gdy jest podpięty tylko monitor na DVI (monitor nr2.) - w momencie podpięcia tylko hdmi (nr 1) komputer nie wstaje, tylko kółeczko ładowania Windowsa zwalnia, zwalnia i staje - i tak już zostaje...

Czegoś chyba nie rozumiem...

Płyta Asus p7p55d-e.

Karta wczoraj wymieniona na gtx 1060 GB Gigabyte Wii OC.

Zasilacz wymieniony na Corsair cx450m.

Odłaczony chwilowo ssd - ADATA sp920 128GB.

Monitory 1 - Samsung SM XL2370HD

Monitor 2 - Samsung SM 932B

Dodam, że podłączyłem monitor 1 przez DVI do karty i system wystartował.

HDMI jest nowym kablem - mam jeszcze drugi, więc sprawdzę czy na tamtym wystartuje.

EDIT: Zamieniłem kable hdmi od telewizora i komputera - działa (co prawda komputer dość długo się włącza i za pierwszym razem się zawiesił, ale od teraz jest okej.

Podłączyłem dysk ssd - działa.

Czyli to wina sterowników że strony nvidii...

Powinienem jakieś mimo wszystko zainstalować?

Mam płytę z pudełka - może będzie okej?