bartekem 0 Napisano 26 Września 2018 Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Wczoraj podłączyłem dysk Plextor na nvme -plextor m8pen , razem z dodatkowym radiatorem. Nie wiem czy to przypadek ale przestał mi działać napęd dvd. Normanie tacka wychodzi, słychać go jak się włącza komputer ale w biosie go nie widać. Próbowałem zmienić kabel zasilający i kabel sata i inne gniazdo sata, nic to nie dało. Sprawdziłem na innym komputerze i normalnie działa. Może to głupio zabrzmi ale czy jest możliwość ze ten radiator robi jakieś zwarcie? Nie bardzo wiem gdzie może być przyczyna. Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 26 Września 2018 Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Podłączając dysk NVMe wyłączyłeś dwa aktywne porty sata. Sprawdź w manualu do płyty które porty się wyłączają, a które zostają aktywne. I podłącz DVD pod aktywny port. Edytowane 26 Września 2018 przez roman106 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bartekem 0 Napisano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Tak myślałem ze może wyłączył ale nie dwa party a jeden Tego się nie spodziewałem Ok, jak wrócę do domu to wypnę wszystkie dyski i tylko zostawię cd rom Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 26 Września 2018 Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Sprawdź w instrukcji swojej płyty (jak nie masz, to ściągnij) pod które porty możesz podłączać inne napędy jak masz NVMe. Nie musisz wtedy robić doświadczeń, tylko od razu podłączyć pod właściwe. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekem 0 Napisano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2018 rzeczywiście, wyłącza dwa porty, 5,6 , akurat w tych dwóch sprawdzałem . Trochę lipa, nie wiedziałem o tym wcześniej, wtedy może bym wybrał płytę z 8 portami. Wsadzę chyba napęd do jakieś obudowy zewnętrznej pod usb aby portu nie zabierał . Mi się jeszcze czasem przydaję . Dzięki za podpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts