Skocz do zawartości

X470 niekompatybilny z 1080Ti?

Recommended Posts

Hej,

Jestem w posiadaniu Ryzena 2700X i płyty Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING.

Płyta działała bez problemu z 970 i tymczasowo z GT610.

Dzisiaj podpiąłem 1080Ti od Strixa.

Komputer startuje tylko po chwilowym odłączeniu zasilania. W przypadku reboota kliknięcie power button powoduje że wszystko startuje na sekundę po czym się wyłącza.

Zaktualizowałem BIOS i już myślałem że problem zamknięty bo komp zaczął wstawać po rebootach. Długo trwał jednak POST, z ciekawości otworzyłem BIOSa i okazało się że po każdym wyłączeniu systemu resetuje ustawienia xD

Obecnie sytuacja wygląda tak że PC działa normalnie tylko po tym jak uruchomi się po wcześniejszym odcięciu zasilania.

Przy normalnym użyciu tzn. Zamknij windows i spróbuj włączyć miga na sekundę i dead. Miga na sekundę i dead. Po kilku razach zapali się ale co z tego jak ekran jest czarny a na płycie pali się kontrolka CPU (?)

Ma ktoś jakikolwiek pomysł? O co tu chodzi?

Zasilacz Cooler Master G650M, 970 ma tylko 30W niższe TDP, wątpię że brakuje mu mocy...

EDIT: Zauważyłem jeszcze jedno - nawet jak komputer nie działa po podlaczeniu kabla DisplayPort do 1080Ti zapala się czerwona kontrolka diagnostyczna "CPU"

Nie ma znaczenia jakie gniazdko, jaki monitor. No i BIOS resetuje się co chwila dosłownie. Nie trzeba nawet wtyczki wyciągać tylko zamknąć Windowsa. I już komunikat że BIOS zresetowany :|

EDIT: ustaliłem że BIOS się resetuje tylko gdy ustawiony jest profil XMP na pamięciach. Profil z 2666 robi 3000. Nie było z tym problemu od początku - po instalacji 1080Ti po restarcie kompa XMP powoduje restart BIOSa do fabrycznych czyli jakiś błąd konkretny. Całkowicie teraz już nie wiem co chodzi

Edytowane przez limera1n

nie napisales czy po wsadzeniu gtx970 spowrotem dziala normanie ?

1. sprawdz u kumpla karte graficzna czy bedzie dzialac normalnie

2. mozliwe ze zasilacz nie trzyma napięć

3. ewentualnie wsadz karte graficzna w drugi slot PCI-E

Edytowane przez xkazik

Wygląda na to że problemem jest platforma sama w sobie

Update BIOSa który niósł za sobą poprawkę kodu AGESA jeden problem załatwił a drugi stworzył. Profil XMP działa ale tylko do pierwszego reboota.

Tak to komputer przechodzi wszystkie benchmarki i stresstesty, napięcia są stabilne, zasilacz ma jedną linię 12V.

Zgłosiłem sprawę do Gigabyte. Jestem ciekaw reakcji...

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o rady

Edytowane przez limera1n

Spróbowałbym wyjąć wszystkie podzespoły i zainstalować ponownie poza obudową np. na jakimś pudełku.

Miałem podobne dziwne zachowania kompa po tym jak wpiąłem ekstra dysk. Komputer resetował się przy boot kilka razy, później ładował się kilkadziesiąt sekund i wstawał tylko z ram na 2133 i jakimiś tragicznymi opóźnieniami. Po resecie znowu to samo. LEDy od błędów jakie się świeciły to CPU i CPU+RAM.

Zrobiłem to co wyżej i przeszło. Może kabelek się jakiś poluzował, nie do końca stykał czy coś.

Mam nadzieję że to koniec tej dziwnej sprawy.

Komp działał na ustawionym XMP 3000MHz tylko raz - po wyłączeniu Windowsa resetowało BIOS. Mimo tego że z profilem XMP nie było problemów, przeszedł na nim 3DMarka. 

Postanowiłem w końcu wyłączyć XMP i skorzystać z wbudowanego w BIOSA jakiegoś OC tunera. OC tuner nie miał trybu 3000MHz ale miał 2999  :menda:

Uruchomiłem więc kompa z na tym wbudowanym tunerze i rzeczywiście RAMy ruszyły na 2999 - myślę spoko, ciekawe czy ustawienie przetrwa reboot. 

Uruchamiam ponownie windę a tu? Płyta sama włączyła profil XMP 3000MHz (ten który wcześniej nie działał) i teraz komp staruje normalnie. Spytacie - w czym tkwił błąd? Odpowiadam - nie wiem  :roll: