Skocz do zawartości

Cooler Master HAF-X a gpu water cooling

Recommended Posts

Czy obudowa jak w tytule tematu będzie dobrym rozwiązaniem (przede wszystkim jeśli idzie o dostępność miejsca) pod chłodzenie wodne? W moim przypadku będzie to tylko zwodowana karta graficzna (PoV GTX 590 BEAST, pompa Swiftech MCP355 12V, XSPC Laing DDC Acrylic Reservoi, chłodnica Black Ice SR1)

Czy obudowa jak w tytule tematu będzie dobrym rozwiązaniem (przede wszystkim jeśli idzie o dostępność miejsca) pod chłodzenie wodne? W moim przypadku będzie to tylko zwodowana karta graficzna (PoV GTX 590 BEAST, pompa Swiftech MCP355 12V, XSPC Laing DDC Acrylic Reservoi, chłodnica Black Ice SR1)

1. Na górę HAF-X wejdzie co najwyżej chłodnica o grubości 45 mm + wentylatory o grubości 25 mm.

2. Czy Ty już masz chłodnicę czy dopiero planujesz zakup?

3. Pojedyncza chłodnica typu 1x 120 choćby nie wiem jakiej marki i jak wydajna jest za słaba do tego typu karty graficznej. Absolutnym minimum będzie tutaj Swiftech MCR-220 a optimum to Black Water Ultimate 123.

na tą chwilę nie mam jeszcze żadnego z kompotentów do wc (zamówioną kartę będę mial dopiero za okolo 2 tygodnie), więc podane przeze mnie podzespoły tą są moje na razie jeszcze luźne rozważania. Moje zapytanie na forum podyktowane jest przede wszystkim obawą, czy wszystkie kompotenty wc zmieszczą się w haf-x, planowanej początkowo tylko i wyłącznie pod karty chłodzone powietrzem.

Może ktoś z tutejszym ekspertów poleci mi także alternatywę dla haf-x, przy zastrzeżeniu że obudowa do max 800 zł i usb 3.0 na front panel

na tą chwilę nie mam jeszcze żadnego z kompotentów do wc

Ufff, kamień spadł mi z serca :co:

czy wszystkie kompotenty wc zmieszczą się w haf-x, planowanej początkowo tylko i wyłącznie pod karty chłodzone powietrzem.

W HAF-X bez problemu zmieści się chłodzenie na tak wydajną kartę oraz na CPU :( Przykładowo na górę zamontujesz tam np. Swiftech MCR320 (i to będzie chłodnica która spokojnie z wolnoobrotowymi wentylatorami da radę tak wydajnej karcie graficznej) a pojedynczą chłodnicę typu EK RAD XT 120 w miejscu zatok na dyski. Całość pozwoli nawet na OC a przy tym będzie znacznie wydajniej niż przy tradycyjnym chłodzeniu powietrznym :)

Co do reszty najważniejszych komponentów chłodzenia wodnego to sugeruję:

pompka: Swiftech MCP35X(droga ale z PWM i z zapasem ogromnej wydajności do mocniejszego układu wodnego)

rezerwuar: Phobya Balancer 250 Black Nickel(dość tani jak jak na swój rozmiar) lub EK Multioption Rex X2 250 Basic (drozszy ale i bardziej zaawansowany)

mocowanie rezerwuaru: EK UNI Holder 50/70 (znacznie ułatwia mocowanie rezerwuaru w dowolnym miejscu obudowy)

wentylatory: Noisebloker PL1 (świetne łożysko, są super ciche i mogą pracować w każdej pozycji) lub tańsza alternatywa w postaci Xthermal BTF 120 Pro (także super ciche ale też słabiej u nich z wydajnością)

złączki i węże: to już zależy od układu ale nie schodziłbym poniżej 10/16 (przykład węża, przykład złączki na ten wąż)

płyn: np. Feser One (tylko od czas do czasu trzeba zajrzeć czy nie wytrąca się z niego zbyt dużo inhibitora korozji)

Może ktoś z tutejszym ekspertów poleci mi także alternatywę dla haf-x, przy zastrzeżeniu że obudowa do max 800 zł i usb 3.0 na front panel

Yyyy, a po co Ci tak naprawdę USB 3.0? Masz już jakieś urządzenia, które muszą działać szybciej niż przy USB 2.0? :) Przecież to się jeszcze z pól roku będzie przyjmować na rynku zanim będzie dostępniejszym standardem :)

dzisiaj zapadło sakramentalne amen i zamówiłem .... Corsair Obsidian 800D. Ostatecznie za wyborem tego modelu przemówiły świetne recenzje tej obudowy, przede wszystkim pod kątem wc

http://www.guru3d.com/article/corsair-o ... view-test/

http://www.frazpc.pl/artykuly/478511,Co ... ue-O-.html

nie ukrywam że pomimo przemyślanej konstrukcji cooler master haf-x, odstraszał mnie lekko jarmarczny wygląd frontu tego modelu. Surowy, ascetyczny wręcz wygląd corsaira jednak bardziej do mnie przemówił

Yyyy, a po co Ci tak naprawdę USB 3.0? Masz już jakieś urządzenia, które muszą działać szybciej niż przy USB 2.0? Przecież to się jeszcze z pól roku będzie przyjmować na rynku zanim będzie dostępniejszym standardem

mam dysk przenośny samsunga s2 portable z USB 3.0, stąd te moje oczekiwania do złącza tego typu w ubudowie. Na szczęście Corsair oferuje już od niedawna front panel z USB 3.0 do, oczywiście u nas jeszcze niedostępny