berkas97 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, od początku jak kupiłem WIN 7 Home Premium mam taki oto problem: - W dzień działa wszystko ładnie, mogę włączać, wyłączać, hibernować, restartować i wszystko jest "git majonez". - Raz udało się odpalić Windowsa, ale wszędzie były błędy i eksplorator się wyłączał. - Lecz gdy rano włączam to po załadowaniu tego wspaniałego ruchomego loga windowsa, wyskakuje BSOD, zrzuca pamięć fizyczną i restartuje kompa. - Narzędzie do naprawy systemu nie działa. - Teraz jest system sformatowany już (piszę z niego) ale chcę zapobiec kolejnej awarii i nerwom (i przekleństwom ). - Logów nie mam bo sformatowałem tą partycję. Pozdrawiam, z góry dziękuję za pomoc. Konfiguracja: Płyta główna: Msi H55-GD65 Procesor: Intel Core i3 540 3,06 GHz (niepodkręcany) + BOXowy wentylator RAM: 2x OCZ Value 2GB 1333MHz (z tego co kojarze napięcie 1,5v) Dyski: Systemowy - WD Caviar Green 500GB 32kb cache (2 partycje) Magazyn - Seagate 160GB 16kb Cache (2 partycje) Zasilacz: OCZ ModXStream 600W Karta graficzna: Asus Geforce 7600 GT 256MB (jeszcze miesiąc) Obudowa: Jakiś stary ModeCom. Cytuj Link to post Share on other sites
rudyxp 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 ale w czym w ogóle tkwi problem, skoro już się sformatowałeś i wszystko działa? co to oznacza, że w dzień możesz wszystko robić a raz udało Ci się odpalić windowsa? napisz po polsku Cytuj Link to post Share on other sites
toshi123 6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Na twoim miejscu sprawdziłbym dysk pod kątem bad sectorów. Możesz to zrobić za pomocą narzędzia HD Tune (odznacz opcję szybkiego testu). Cytuj Link to post Share on other sites
berkas97 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 ale w czym w ogóle tkwi problem, skoro już się sformatowałeś i wszystko działa? co to oznacza, że w dzień możesz wszystko robić a raz udało Ci się odpalić windowsa? napisz po polsku Chodzi o to że od paru dni codziennie robie formata bo przy starcie wyskakuje BSOD z ntdll.dll. Teraz działa, ale jak znam życie jutro rano jak odpale to już nie będzie Cytuj Link to post Share on other sites
berkas97 0 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 No i oczywiście nowy dzień, ale tym razem błąd nie z ntdll.dll, tylko z czym innym. Plik minidump: forum.berkas97.cba.pl/041911-27253-01.dmp Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dysk jest walnięty na 90% albo ram ale to mało prawdopodobne. Zrób testy jak kolega powiedział. Cytuj Link to post Share on other sites
berkas97 0 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Zainstalowałem teraz na tego Seagate, zobaczymy co dalej będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
toshi123 6 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jak już wspominałem, przeskanuj dyski za pomocą HD Tune, jeśli program wykaże dużo błędów możesz wysłać dysk na gwarancje lub złożyć do trumny jeśli jej nie ma. Ewentualnie można próbować "zerowania" ale to pomaga zwykle tylko na krótką metę... Cytuj Link to post Share on other sites
berkas97 0 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dysk przetestowany hd tunem - 0 błędów. Ile gwarancji daje WD? Zobaczymy czy na Seagacie beda tez problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
berkas97 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Problem rozwiązany. Karta graficzna 7600GT niekompatybila z siodemka. Podlaczylem do zintegrowanej z procesorem i wszystko pięknie idzie A jaki komputer cichutki... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts