Winter 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, Mój problem polega na tym, że procesor po osiągnięciu ok. 60 stopni zmienia mnożnik, co powoduje że procesor ma 800 MHz... Normalnie procesor ma 3600 MHz (fabrycznie 3200 MHz). Pytałem już o to na innym forum ale nic nie dało. Problem raczej nie tkwi w chłodzeniu procesora (Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev. 2) lecz w ustawieniach. Niestety niemogę nigdzie w BIOS'ie znaleźć tej "blokady". Ustawiłem w BIOS'ie że po 51 stopniach wiatrak wchodzi na najwyższe obroty. Nic nie dało. Jak będzie trzeba to zrobię zdjęcie wnętrza komputera. Czy jest możliwe wyłączenie tej blokady powodującej spadek mocy procesora? Mam nadzieję że napisałem problem przejrzyście. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jak potrafisz to zresetuj a jak to nie pomoże to aktualizuj bios. Bo pewnie cool'n'quiet było wyłączane. Cytuj Link to post Share on other sites
Winter 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Aktualizacja BIOS'u dała mi jedynie możliwość ręcznej manipulacji wiatrakami (SpeedFan) Procesor nadal ustawia się na 800 MHz po osiągnięciu 60 stopni (test Prime95) i to w dość szybkim tempie osiąga te 60 stopni (3-5 minut zaczynając 40 stopniami) Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł to proszę pisać. Mam pomysł aby maksymalnie podręcić Bus Speed (do 300 MHz) Spowodowało by to że po osiągnięciu 60 stopni procesor przestawi się na 300x4 czyli 1.2 GHz. Na pewno spowoduje to że będe miał mniejsze zacięcia w płynności gry, lecz nie zlikwiduje to problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Thermal throttling. Edit: Jeżeli procesor BEZ OBCIĄŻENIA osiąga takie temperatury, to jest to powód do niepokoju. Nie wyłączaj w/w funkcji dopóty nie uporasz się z obniżeniem temperatury, inaczej możesz spowodować przegrzanie struktury (często=śmierć procesora). Cytuj Link to post Share on other sites
Winter 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie udało mi się ustawić Bus Speed na 300 MHz, system się nie włączał. Teraz bezproblemowo chodzi system. Za miesiąc kupię porządny wentylator i raczej powinno być znacznie lepiej. Prawdę mówiąc mógłbym mieć nieco niższe temperatury gdyż mam na pulpicie dość mocno "żrące" toolbary. Obciążenie dochodzi wtedy od 12% do 20%. Po swiętach ma przyjść serwisant, któremu wytłumacze ten problem może mi coś doradzi. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 To ustaw go na te 3200MHz + standardowe napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts