Skocz do zawartości

Niska wydajność zestawu 1080Ti + 8700k

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Brat_Lehmana,

Recommended Posts

Cześć,

zauważyłem spadek wydajności komputera. Kiedyś przy grze Robo Recall nie było żadnych spadków wydajności, a teraz łapie jakieś przycinki (komputer ma 2.5 mies).

Zrobiłem testy:

PCMark 10 - 5880 pkt (Graphics score 9912, CPO score 4212)

3d Mark Time Spy - 8240 pkt (powinno być ok. 15 000 z tego co widzę po innych użytkownikach).

Sprzęt:

GTX 1080Ti Asus ROG Strix

i7 8700k + Dark Rock Pro 4

Asus PRIME Z370-A

SeaSonic Prime Titanium 650W

G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3600MHz, CL16

Be Quiet Dark Base 700

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale w 3D Marku w statystykach procesora mam "Maximum turbo core clock 4 403 MHz". Mam wrażenie, że wentylatory nie chodzą na pełnych obrotach.

Sterowniki nVidia 399.24 i bios zaktualizowany.

Edytowane przez Brat_Lehmana

Gdzie tak wyczytałeś?Te 8240 pkt to jest chyba Graphics Score.Ogólny wynik to około 10000 pkt.Wynik 15000 to  może w SLI?

Dzięki, sprawdziłem jeszcze raz. Wynik powinien być ~9500 pkt. Orientujesz się dlaczego 'Maximum turbo core clock" nie oscylował w granicach  4.7 GHz?

https://www.3dmark.com/spy/2674826

Edytowane przez Brat_Lehmana

Dzięki, sprawdziłem jeszcze raz. Wynik powinien być ~9500 pkt. Orientujesz się dlaczego 'Maximum turbo core clock" nie oscylował w granicach  4.7 GHz?

https://www.3dmark.com/spy/2674826

Powiem szczerze że nie wiem,chociaż 4622 MHz to przecież okolice 4,7 GHz.Może masz taką sztukę.Próbowałeś na sztywno w biosie ustawić 4,7GHz?

• Rozwiązanie

Powiem szczerze że nie wiem,chociaż 4622 MHz to przecież okolice 4,7 GHz.Może masz taką sztukę.Próbowałeś na sztywno w biosie ustawić 4,7GHz?

Akurat to nie mój wynik :) Dałem po prostu ten link, bo jest ten sam sprzęt i właśnie inne wyniki :)

Wyjaśniło się. Kiedyś w msconfig ustawiłem żeby komp uruchamiał się na 6 rdzeniach. Prawdopodobnie on widzi 3 rdzenie + HT jako 6 rdzeni, więc fizycznie pracowały tylko 3 rdzenie. Wyłączyłem tą opcję i wyniki wyglądają tak:

PCMark 10 - 6500

3D Mark Time Spy - 9540