Luks1k 0 Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 (edytowane) Witam! Od jakiegoś tygodnia zauważyłem, że moja karta ma bardzo dużo temperaturę ok 85 stopni podczas grania w gry Fortnite lub GTA V ogółem w większości tych "lepszych" gier. Głównie chodzi o spadki fps. Np. Podczas grania w Fortnite miałem 150 fps a teraz podczas odpalenia gry, temperatura skacze do góry oraz spadki fps są takie, że potrafie mieć te 150 odwrócę się w lewo lub coś podobnego i fps nagle mam 3-15fps i potrafi tak zostać trochę czasu. Karta graficzna- NVIDIA GeForce GTX 750 8 GB RAM Intel Core i5 2500 Płyta GłównaProducent Dell Inc.Model 0Y2MRG (CPU 1) Edytowane 8 Września 2018 przez Luks1k Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 sam znalazłeś przyczynę - gdy karta graficzna osiągnie daną temperaturę (np te 85 stopni w twoim przypadku) załącza się tzw thermal throttling (karta zrzuca zegary by uniknąć szybko obniżyć temperaturę i uniknąć uszkodzenia - co skutkuje znacznym obniżeniem wydajnośći) przeczyść obudowę z kurzu i jeśli masz taką możliwość zmień pastę termoprzewodzącą na karcie możesz też zablokować fps np na 110 co powinno trochę odciążyć kartę i zmniejszyć temperatury Link to post Share on other sites
Luks1k 0 Napisano 9 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Oczyściłem z kurzu oraz zmienilem blokade fps, zostaje teraz zmienic pastę termoprzewodzącą na karcie. Chyba ze wgranie od nowa systemu by coś dało? Znaczy temperatura znacznie spadła ale problem z fps nadal występuje. Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 włącz sobie monitoring w msi afterburner (częst gpu/częst cpu/ temp gpu/temp cpu) i zobacz co tak na prawdę powoduje ci te spadki tu masz instrukcje, jak nie wiesz jak to zrobić Link to post Share on other sites
Recommended Posts