Skocz do zawartości

Komputer bez karty graficznej [2200-2300]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Gomiv,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: Programowanie (Java,PHP) nic wymagającego, filmy i gry ale to jak dokupie za jakiś czas GPU

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2200-2300 z lekkim dociągnieciem kwoty ale nie dużo

Kiedy zamierzasz kupić komputer?  W następnym tygodniu

Których części potrzebujesz?: Cała buda

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Nie (chyba że uda sie w tej kwocie ale chyba wątpie)

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Full HD

Specjalne wymagania: W miarę cichy. Obudowa biała (kolory ścian takie mam) :P

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: Praktycznie wszystko ale to e8500 i ddr3 wiec wątpie by coś się nadało. Zostawię tacie. HD7770 mam i mozliwe że zostawie.

Komputer ma być przyszłościowy. Na razie nie gram ale w przyszłości chciałbym by procesor dawał radę z nowszymi kartami chociaż nie wiadomo jakie się pojawią. i5 8400 da radę plus do tego SSD, 8GB ram oraz obudowa RG4T Frosty White w tej kwocie?

Pytanie dotyczące obudowy. Czy wszystko się tam spasuje i czy różni się ta obudowa od czarnej czymś jeszcze niż kolorem? 

Jeśli dopłata 100/200zł zrobiłaby dużą różnicę to mogę dołożyć :)

Jeśli udało się dać i5 8400 to czy iGPU da radę z filmami 1080p?

Mam nadzieję, że pomożecie :D

Edytowane przez Reitz

Troszkę dokładając jesteś wstanie się z tym wszystkim zmieścić.

Całość: 2313zł na sklepie esc.pl

Masz 6 mocnych jajek, płytę na którą możesz wrzucić 4 banki pamięci więc gdyby te 8 w dualu które dasz było dla Ciebie za mało to zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne. Zasilacz który poradzi sobie bez problemu z tym zestawem, nawet w przypadku włożenia karty pokroju gtx 1060. Dysk HDD 1 tb na dane, filmy, gry. Bardzo szybki dysk SSD z 5 letnią gwarancją.

Możesz też wziąć coś ze stajni AMD, wyjdzie Cię to nawet ciut taniej. Wystarczy zamienić płytę główną, procka i RAM

Całość: 2229zł
Masz 6 jajek i 12 wątków, budżetową, ale jednak bardzo przyzwoitą płytę główną na 4 banki pamięci. W dualu 8 gb wysoko taktowanej pamięci 3000Mhz. Dodatkowo całkiem przyzwoite chłodzenie w porównaniu do intela. Można nawet lekkie OC zrobić tego procesora i zmienić obudowę na tą białą tylko, że z oknem, bo płyta będzie w pełnym standardzie ATX. Zdecydowanie lepiej to wygląda w porównaniu do mATX przy intelu.Tutaj będzie Ci jedynie potrzebna dodatkowa grafika, bo ten ryzen własnego iGPU nie ma :)
Wydajność bardzo zbliżona tych dwóch procesorów :)

Edytowane przez Gomiv
  • Rozwiązanie

Jasne, że możesz dokupić w jednej kości jeżeli masz zamiar dokupić drugą. Mimo wszystko masz tu miejsca na 4 banki pamięci więc jak teraz włożysz 2x4 gb to potem ponownie będziesz mógł włożyć te 8 gb w dualu :)

Będzie grało, jeżeli nie przeszkadza ci mATX przy budowie ze szkłem :)