eses007 0 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Witam! Chciałem odnowić ten wątek, który ma już prawie sprzed dwóch miesięcy i nikt do niego raczej nie zajrzy więc proszę moderatorów o jego usunięcie. A więc sprawa wygląda następująco : gdy próbuję włączyć komputer (po tym jak przez noc był wyłączony) często zdarza się, że nie wstanie. Pomaga wtedy wyłączenie i włączenie zasilacza(Fortron FSP460-60GHN) , jednakże to nie on stwarza problemy bo testowałem również inny (Chieftec 400W) i działo się to samo. Kondensatory na MB nie są napuchnięte, więc może to wina BIOS'u? Po tygodniu od zakupu płyty (koniec grudnia) aktualizowałem go do najnowszej wersji (0601). Reszta części : CPU : E5300 2,6GHz MB : ASUS P5G41C-M LX RAM : 2GB VRAM 800MHz GPU : Intel X4500 Cytuj Link to post Share on other sites
neo_30 0 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Może to płyta ma jakiś problem z napięciami? Spróbuj wszystko odłączyć i ponownie podłączyć. U mnie rozłożenie kompa na części rozwiązało podobny problem. Ewentualnie ściągnij i wgraj bios starszy od tego co masz. EDIT: A aktualizujesz z dysku czy flasher ściąga z neta bios? Cytuj Link to post Share on other sites
eses007 0 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Rozłożę dziś go i sprawdzimy... Co do starszego BIOS'u to flasher ASUS'a Easy Flash nie chce przyjąć starszych kompilacji. #UPDATE Wszedłem na Okienka, odpaliłem ASUS Update jednak nie chce przyjąć starszej wersji, oto co wywala : Warning! The BIOS image can't use in this motherboard. (The EEPROM Type incompatible.Czyli zostajemy na 0601, rozbiorę piecyka, wyczyszczę i zobaczymy co będzie jutro... Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie jest to kwestia biosu. Wymień wszystkie kondensatory na płycie albo wymień płytę. Kondensator mógł napuchnąć/wylać przy laminacie, wtedy tego nie zobaczysz. Mógł też wcale nie puchnąć i zmienić swoje właściwości, bez miernika tego nie zobaczysz. Ewentualnie sprawdź obsadzenie wtyczek zasilających, ale skoro próbowałeś z innym zasilaczem, to raczej nie pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
eses007 0 Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 A więc rozebranie nic nie dało, dalej to samo. Tak więc MB trzeba wymienić. Cytuj Link to post Share on other sites
toxicbrothers 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Kolego na Maximus Formula z Q6600 miałem identyczne objawy, zmieniałem wszystko od pamięci do napędów i kabli... Werdykt - płyta główna - serwis Asusa też się ze mną zgodził Cytuj Link to post Share on other sites
eses007 0 Napisano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Ostatni post był napisany dość dawno, ale tydzień temu zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, która wyszła na początku maja i jak na razie jest w porządku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts