majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 siemka, moj obecny komputer ma juz prawie 3 lata i planuje go troche zmodernizowac, chociaz najnowsze gry chodza jeszcze w miare dobrze to chciałbym sobie jednak pograc na wyzszych detalach. obecna specyfikacja mojego komputera to: Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz (moge podkrecic) Płyta Gigabyte GA-P35-DS3L DDR2 2x1024 Kingston PC2-5300 667MHz CL5 Dysk Seagate 320GB Serial ATA/300 Barracuda 7200 Karta Zotac GF 9600 GT AMP 512MB (na fakturze chyba zle napisali bo jest fabrycznie podkrecona wiec moze wiecej) zasilacz Chieftec GPS-500_AB-A 500W Na modernizacje chciałbym wydac ok. 2000, ale nie na raz, tzn. najpierw np 900, po miesiacu kolejne. Nie chce kupywac jakiejs troche lepszej karty wolalbym wydac na nia odrazu np 900 zł, szukałem czegos w stylu zotac GeForce GTX 470 1280 MB, no i jakis porzadny procesor, dokupic ramu tak do 4GB. A jak to sie ma z płyta główna, czy zeby kupic procesor z serii np i5, musiałbym kupic płyte główna, czy moge wsadzic procka do obecnej płyty? Podpowiedzcie co najlepiej wzmocni mojego kompa, w jakiej kolejnosci modernizowac, mozecie tez zaproponowac jakies karty i porcesory, bo ostatnio nie sledze newsów o kartach, procesorach itp. Ostatnia kwestia to ze wole procesory od intela i karty od nvidii. Cytuj Link to post Share on other sites
TurnToTomorrow 23 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Sprzedaj wszystko oprócz zasilacza. A jak to sie ma z płyta główna, czy zeby kupic procesor z serii np i5, musiałbym kupic płyte główna, czy moge wsadzic procka do obecnej płyty? Nie nie nie.. twój socekt (czyli gniazdo) to 775 a i5 Sand Bridge mają gniazdo 1155, zwykłe i5 mają gniazdo 1156. Żeby kupić dobrego i5 np od Sand Bridge to musisz się liczyć z wydatkiem od 700 zł w górę i płyta główna też gdzieś tak od 400 zł czyli 1100-1400 zł poszło, a gdzie obudowa, RAM, karta graficzna Do 2 patyków najlepszy będzie AMD, karta oczywiście, może być z ATI lub NVIDI Może z 400-800 zł byś sprzedał tą kartę, procka, RAM, płytę Mam rozumieć, że system już masz, a dysk co z dyskiem dać nowy czy zostaje ten sam ? Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 najlepsze byłoby uzyskanie jak najlepszej wydajnosci przy jak najmniejszych wydatkach, czyli jak by sie dało to wolalbym kupic karte i porcesor ktore pozwola na "komfortowe" granie w gry np wiedzmin 2, battlefield 3. jesli np kupno samej karty zapewni taki wzrost wydajnosci ze gra bez przycinek bedzie mozliwa to do czasu uzbierania wiekszej gotowki kupno karty by wystarczyło, nie majac całej kwoty potrzebnej na zakup kompa, sprzedac obecnego jest bez sensu. Co do obudowy to obecna obudowa to Modecom Harry ATX, jesli nie trzeba to bym ja zostawił. dysk chciałbym sobie zostawic, jesli chodzi o pojemnosc w zupełnosci wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
TurnToTomorrow 23 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Dobra to lecimy Jeżeli uda Ci się sprzedać tą płytę, procka, RAM, kartę za około 400-800 zł, a jakby poszło za mniej to byś dołożył gdzieś 100-200 zł. I by się udało złożyć taki sprzęt oczywiście dobry za 2800 zł masz GTX 560Ti ( która ja mam i jestem zadowolony właśnie od GIGABYTEA ) procka i5 760 płyte ASUSA P7P55D, chłodzenie na procka, obudowę 2500zł ( bez zasilacz, obudowy ) Daje link http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38474 Oczywiście to jest propozycja jakby Ci się udało sprzedać ten stary komp i troszkę dołożyć Tu jest za max 2150 zł http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38472 Modecom Harry ATXJeżeli format aTX to nie musisz kupywać bo ta płyta jest w formacie ATX Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 tylko kurde pytanie jak teraz najlepiej sprzedac te podzespoły, zabawa w allegro i sprzedawanie pojedynczo karty, procka itp, moze troche trwac. a jak z kupnem mógłbym np narazie kupic tylko np. zaproponowana przez Ciebie karte a pozniej ewentualnie reszte? w Twoim pierwszym zestawie odjałem zasilacz obudowe, nagrywarke i wyszło 2300. Czy taki zestaw starczy do gry na full detalach? Pozostaje jeszcze kwestia monitora bo moj obecny monitor to LG W1952TQ 19", jego rozdzielczosc natywna to 1440x900, w sumie musze przyznac ze nie jestem jakims maniakiem rozdzielczosci i gra w takiej rozdzielczosci by mi wystarczyła, a monitor fullhd to dodatkowy wydatek. Cytuj Link to post Share on other sites
TurnToTomorrow 23 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Hmmm... Trudne do ogarnięcia Jeżeli jesteś pewny, że nie sprzedasz tego starego kompa to nie kupisz i5 i gtx 560 Więc masz do 2000 zł zestaw http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38472 AMD Phenon x4 955 płytę AsCrosk 870 GTX 560Ti jednak się udało Oczywiście bez obudowy i zasilacza i dysku Zasilacz powinien dać radę, ale mało wiem na temat obudowy daj mi jej link lub podaj dokładniejsza nazwę Zostało około 300 zł więc może chciałbyś inną obudowe czy lepszy zasilacz ? Czy taki zestaw starczy do gry na full detalach? Pozostaje jeszcze kwestia monitora bo moj obecny monitor to LG W1952TQ 19", jego rozdzielczosc natywna to 1440x900, w sumie musze przyznac ze nie jestem jakims maniakiem rozdzielczosci i gra w takiej rozdzielczosci by mi wystarczyła, a monitor fullhd to dodatkowy wydatek. Wtedy byś miał GTX 560ti, procek 4 jajka i5 760 które są wykorzystywane do testów na benchmark.pl , dobre chłodzenie yasya które ja mam na nim i5 2500K 4,5 GHz Czyli napęd DVD już masz zasilacz też i obudowe podaj dokładniejsze dane o obudowie bo nie mogę jej znaleźć Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 tu masz link do obudowy, tylko ta z linku jest z zasilaczem, u mnie była sama obudowa http://komputery-sklep.com.pl/produkt/o ... arry_(8300)_midi_tower_atx_czarna_z_zasilaczem_feel_500w_12562.html zasilacz, dysk, i nagrywarke mam. po odliczeniu tych podzespołów ceny z zestawów znaczaco spadły. chetnie kupiłbym ten pierwszy, lub drugo zestaw, ale pozostaje problem sprzedazy podzespołów. ale skoro ta pierwsza propozycja jest godna uwago to chciałbym taki zestaw kupic. Cytuj Link to post Share on other sites
TurnToTomorrow 23 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Chodzi ci o ten zestaw dodałem chłodzenie na CPU http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38472 Razem 1970 zł Napęd już masz, zasilacz Chieftec 500w, i obudowa w formacie ATX, a płyta 870 Asrock też w formacie ATX Co do obudowy hm... może lepiej nową ?? bo nie wiem czy ten yasya wejdzie do tego Modecoma Harrego, ale chyba w 90% wejdzie Tutaj ten zestaw z i5 http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38474 Link do recenzji tej płyty ASUS P7P55D http://pccentre.pl/article/show/Asus_P7 ... 431;page=7 ASUS P7P55D zaprezentował bardzo wysokie możliwości OC, dorównujące produktom z wyższej półki cenowej. Sprzyja temu rozbudowany BIOS, który został przejęty wprost z wyższych modeli rodziny P7. Też bez dysku, napedu, obudowy, zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 najbardziej interesowały mnie twoje dwie pierwsze porpozycje http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38474 http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38472 co do tego wentylatora, jest on az tak bardzo potrzebny? i kurde troszke sie zastanawiam czy potrzebny mi jest az taki "potezny" komputer w sumie gdybym miał sporo luznej gotowki to bym sie nawet nie zastanawiał, ale ostatnio jest tak mało interesujących gier, ze nie wiem czy w najblizszych kilku miesiacach oprocz wiedzmina 2 i battlefielda 3 bedzie w co grac, ale to juz kwestia gustu. poczatkowo chciałem tylko zmodernizowac swoj komputer aby komfortowo pograc sobie w wyzej wymienone gry, jesli chodzi o zakup tylko karty graficznej, dokupienie ramu, to nie wystarczy? Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 TurnToTomrrow co ty polecasz Za tyle siana to możesz mieć już i5 2500k który jest o około 48% wydajniejszy o i5 760 zegar w zegar. Więc moja propozycja. http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38476 na boxie wyciągniesz około 3,6-3,8Ghz. Za jakiś czas warto pomyśleć nad nową budą i zasilaczem Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 a co sadzicie o kartach zotaca?, ostatnio czytałem jakis tes porównawczy i karta zotaca (fabrycznie podkrecona) w kazdym tescie wydajnosci utrzymywała sie w czołówce. A co sadzicie o kupieni samej karty, wiem ze procesor bedzie uniemozliwiał jej pełne wykorzystanie, ale chyba wydajnosc i tak bedzie bardzo duza w stosunku do mojej obecnej karty? moze narazie kupic tylko sama karte? Cytuj Link to post Share on other sites
TurnToTomorrow 23 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 o ty polecasz Za tyle siana to możesz mieć już i5 2500k który jest o około 48% wydajniejszy o i5 760 zegar w zegar. Więc moja propozycja. http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38476 na boxie wyciągniesz około 3,6-3,8Ghz. Pomyliłem się przepraszam vierz zestaw areoviper'a dobry i5 2500k i karta taka sama jaka polecałem zasilacz juz ma chiefteca 500w naped dvd tez oraz obudowe ktora powinna zmiescic plyte a z czasem dokupi chlodzenie Jezeli naprawde nie masz jak wyjsc poza 2000k to bierx http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38472 chyba areoviper sie zgodzisz ze mna? Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 zeby nie ograniczać karty to musisz zakupić dobre chłodzenie i podkręcić kartę do minimum 3,7Ghz. Karty Zotac sa bardzo dobre. Chłodzenie polecam Scythe Mugen 2. Jeśli nie chesz kupować na razie proca to spoko. Ale kartę graf. nie wykorzystasz w pełni jej możliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 czyli np kupujac karte zaproponowana przez Ciebie i chłodzenie na proca, podkrecając go do 3,6 pogram sobie komfortowo w najnowsze gry. co do podkrecania to czytałem ze na standardowym chłodzeniu mozna go bez problemu podkrecic do 3,0, poprzez przestawienie w biosie ramu na 667MHz i FSB na 375, przyznam szczerze ze nie znam sie na podkrecaniu i nie chciałbym spalic procesora, a co do chłodzenia to mógłbys mi jakies zaproponowac? kupujac najpierw te rzeczy, za jakis czas ewentualnie kupił bym sobie proceson i5 2500k, płyte która zaporoponowałes i ram. byłoby to chyba najlepsze rozwiazanie czy pomiedzy tym pocesorem AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, OEM/ a tym i5 2500k jest duza róznica wydajnosci?, jak juz bym sie zdecydował kupic jakis to chiałbym aby starczył na kilka lat wiec lepiej dołozyc troche kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 różnica wydajności między tymi procesorami to około 50% czyli bardzo dużo Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 a mozesz odniesc sie do pierwszej czesci mojego posta? tzn. o chłodzenie i podkrecanie? Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 no jak podkręcisz te 3,8Ghz z chłodzeniem Scythe Mugen 2 to bedzie git. Po podkręceniu zrobisz test stabilności programem OCCT Cytuj Link to post Share on other sites
majk_b 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 czyli chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie jest kupienie karty MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI, do tego chłodzenie Scythe Mugen 2 i podkrecenie procesora do 3,7GHz, kiedy nazbieram wiecej gotówki kupie sobie jeszcze Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming XAero jak bys jeszcze zaproponował mi jakiegos zotaca zamiast tego MSI byłbym wdzieczny, głównie chodzi mi o wydajnosc wiec jestem ciekaw która karta bedzie wydajniesza Cytuj Link to post Share on other sites
darekeonline 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 dodam też coś od siebie, nie musisz kupować zotaca gdyż twin frozr II od MSI starczy (jeżeli ją podkręcisz, bo ma świetny potencjał z tego gtx 560, mógłbyś zrobić gtx 570 a może nawet i gtx 580) Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 a więc tak co się uparłeś na tego zotac. Jest to dobra firma ale bez przesady MSI Twin Frozer II to według mnie najlepsze chłodzenie na rynku i rzeczywiście jest naprawdę wydajne. Nie ogladaj się z innymi kartami tylko właśnie na MSI GTX 560 Ti Twin Frozer II OC. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts