Skocz do zawartości

MSI GTX460 Cyclone-brak chłodzenia na sekcji zasilania

Recommended Posts

lukyeti a co ma temperatura gpu do tem. sekcji zasilania. To że gpu ma w stresie 60C nie znaczy, że sekcja zasilania też tyle ma. MSI nie dało radiatora ale nie zaszkodzi jakiś zamontować. Zawsze to parę stopni mniej zwłaszcza po OC karty. misiek12_sdz Gigabyte też daje radiator na sekcję zasilania.

teoretycznie każdy radiator coś daje ale czemu teoretycznie? ano temu że producent założył że zamontowane chłodzenie (cyclone) spokojnie wystarczy na chłodzenia rdzenia a sekcja zasilania da sobie radę i że tak powiem swobodne oddawanie ciepła w takim układzie jest wystarczające no ale gdy założysz radiatorki to może coś ten stan zaburzyć (np.kiepska pasta przewodząca na linii kostka pamięci -radiator albo bliskość nagrzanych elementów-radiator z rdzenia i radiatory z pamiątek ) i wtedy wcale nie będzie lepiej a nawet może być gorzej:(

mam nadzieje że składnie wyraziłem swoje myśli po 0,5l % można się pogubić w toku rozumowania:P

pozdro

ps. ja bym tam nic nie dawał a 1,08v i powiedzmy te 910 Mhz w msi afterburner to chyba taka rozsądna granica dla tej karty jeśli chodzi o OC

Nie wiem czy w gtx460 jest taka funkcja ale w GTX 580 takie taktowania są skutkiem systemu OCP (przeciw nadmiernemu obciążeniu karty) Działa to tak że gdy wykryje ponadnormalne obciążenie gpu zmniejsza taktowania aby chronić kartę przed spaleniem/zużywaniem dużych ilości prądu. Da sie to wyłączyć przez gpu-z wpisując w linii komend (prawy, własciwosci, element docelowy) np:"X:gpuz.exe /GTX460OCP"

lukyeti: ja jeszcze włączam taką opcje klawiszem chyba "P" i temp skacze do 67 a zaraz zobacze ile bez tego trybu

edit: wentyl na 65 temp 60*C rdzeń 889MHz

edit2: na 911 jest niestabilny musze podnieść napięcie i tu mam pytanko

Jak podnieść napięcie?? Jak podniose i klikne apply to wraca tak jak było ;)

Jakiego napięcia nie przekraczać?? teraz chodzi u mnie na 1050