Magellan 13 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, mam takie pytanko Zauważyłem że na mojej 460 nie ma radiatorków na sekcji zasilania Tak jest oryginalnie czy po prostu kupiłem jakąś nie pełną wersje??? Cytuj Link to post Share on other sites
misiek12_sdz 121 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 To norma na tych kartach nawet droższe HAWK nie mają radiatorków zresztą tak jak inne GTX-y. Radiatorki jako chyba jedyna ma EVGA w wersji FTW. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 nie ma radiatorów bo ich nie potrzebuje ta karta w idle ma 28stopni przy 40% wentylatora a w furmarku przy OC na 900MHz i obrotach na sztywno 50% 62stopnie Fermi GF104 jest bardziej dopracowany i te karty już się tak nie grzeją nawet jak dovoltujesz Cytuj Link to post Share on other sites
DeRuleX 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 lukyeti a co ma temperatura gpu do tem. sekcji zasilania. To że gpu ma w stresie 60C nie znaczy, że sekcja zasilania też tyle ma. MSI nie dało radiatora ale nie zaszkodzi jakiś zamontować. Zawsze to parę stopni mniej zwłaszcza po OC karty. misiek12_sdz Gigabyte też daje radiator na sekcję zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 nie napisałem że tyle ma samo tylko że to fermi mniej się grzeje Cytuj Link to post Share on other sites
misiek12_sdz 121 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ogólnie jeśli nie podnosisz napięcia to nie ma sensu sobie zawracać głowy takim chłodzeniem ale jeśli planujesz oc z podniesieniem napięcia to taki radiatorek nabiera sensu. @DeRuleX mam idento obudowę tylko w środku podzespoły z zeszłego wieku Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 teoretycznie każdy radiator coś daje ale czemu teoretycznie? ano temu że producent założył że zamontowane chłodzenie (cyclone) spokojnie wystarczy na chłodzenia rdzenia a sekcja zasilania da sobie radę i że tak powiem swobodne oddawanie ciepła w takim układzie jest wystarczające no ale gdy założysz radiatorki to może coś ten stan zaburzyć (np.kiepska pasta przewodząca na linii kostka pamięci -radiator albo bliskość nagrzanych elementów-radiator z rdzenia i radiatory z pamiątek ) i wtedy wcale nie będzie lepiej a nawet może być gorzej:( mam nadzieje że składnie wyraziłem swoje myśli po 0,5l % można się pogubić w toku rozumowania:P pozdro ps. ja bym tam nic nie dawał a 1,08v i powiedzmy te 910 Mhz w msi afterburner to chyba taka rozsądna granica dla tej karty jeśli chodzi o OC Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja mam 880 mhz i bez podnoszenia napięcia bo nie moge podnieść. Jak podniose i klikne apply to powraca tak jak było wcześniej edit: wydusiłem 889MHz temp 67*C wentylator 100% buda otwarta Furmark Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 cholernie ciepło przy 100% wentylatora weź go przeczyść u mnie na auto nie wchodzi wyżej niż 65% temp 55stopni przy takim OC jak na zdjęciu napięcie ustawione na oko http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-04/2307eadb.jpg niby pisze użycie GPU 99% a w msi afterburner rdzeń 405 shadry 810 kuma to ktoś? Cytuj Link to post Share on other sites
misiek12_sdz 121 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Nie wiem czy w gtx460 jest taka funkcja ale w GTX 580 takie taktowania są skutkiem systemu OCP (przeciw nadmiernemu obciążeniu karty) Działa to tak że gdy wykryje ponadnormalne obciążenie gpu zmniejsza taktowania aby chronić kartę przed spaleniem/zużywaniem dużych ilości prądu. Da sie to wyłączyć przez gpu-z wpisując w linii komend (prawy, własciwosci, element docelowy) np:"X:gpuz.exe /GTX460OCP" Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 lukyeti: ja jeszcze włączam taką opcje klawiszem chyba "P" i temp skacze do 67 a zaraz zobacze ile bez tego trybu edit: wentyl na 65 temp 60*C rdzeń 889MHz edit2: na 911 jest niestabilny musze podnieść napięcie i tu mam pytanko Jak podnieść napięcie?? Jak podniose i klikne apply to wraca tak jak było Jakiego napięcia nie przekraczać?? teraz chodzi u mnie na 1050 Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 masz w settings w ,si afterburner zaznaczone unlock voltage control? Cytuj Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tak jest zaznaczone, jak było odznaczone to nawet suwakiem nie mogłem jeździć a teraz moge tylko nie moge zatwierdzić Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts