samotny_wilk 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Czytałem ostatnio dane procesorów i na poniższym porównaniu praktycznie nie widzę różnic w budowie danych i ich technicznych (i7 ma HT). Widziałem też parę wykresów. Zastanawiam się czy jest sens zmiany procesora na z i5-760 na i7-875k. Oczywiście nie teraz. Ale np. w grudniu jak wyjdzie BF3 i będzie miał jednak większe wymagania. Sama nazwa i7 do czegoś zobowiązuje, natomiast zastanawia mnie z czego brałaby się jego przewaga wydajnościowa jeśli technicznię są w 90% takie same. Bazując na oficjalnych porównaniach. Czy jest to faktycznie znaczna różnica, niestety nie znam się aż tak na procesorach, więc trudno mi to wywnioskować. http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=48496,48499 http://img203.imageshack.us/img203/1610/obrazek2w.jpg Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Do gier HT - hmmm, raczej nie. Lepiej zrobić dobre OC 760 i starczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 nie warto wymieniać jak juz wymienić to na Sandy cała platformę BF3 znowu nie będzie ekstremalnie wymagający pod warunkiem ze będzie dobrze zoptymalizowany Cytuj Link to post Share on other sites
samotny_wilk 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Do gier HT - hmmm, raczej nie. Lepiej zrobić dobre OC 760 i starczy. OC już mam dlatego tym bardziej zastanawia mnie sens takiej zmiany(ewentualnej) pod koniec roku. Na razie nie mam z niczym problemów w max detalach (Crysis 1 ma stabilne średnie 30 klatek w MAX i 1080p). Jednak chciałem zebrać trochę informacji, bo 875k byłby procesorem najwyższym na moją płytę (1156) potem czekałaby mnie zmiana podstawki. nie warto wymieniać jak juz wymienić to na Sandy cała platformę BF3 znowu nie będzie ekstremalnie wymagający pod warunkiem ze będzie dobrze zoptymalizowany Widzę, że wszyscy po kolei potwierdzają. Trzeba się wstrzymać i raczej nastawić na brak konieczności wymiany. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 jasne bo wzrost wydajność będzie znikomy Cytuj Link to post Share on other sites
misiek245 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 i5-760 na 4ghz na pewno nie będzie ograniczał platformy w BF3, karta graficzna raczej... Jak kolega pisał wcześniej, sens jest ewentualnie przejścia na Sandy (oc), ale zależy jaka jest grafika w budzie. Ogólnie to masz procek bardzo ok. Nie stresowałbym się na Twoim miejscu. No dobra, jestem na Twoim miejscu, mam taki sam procesor Cytuj Link to post Share on other sites
samotny_wilk 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedzi. W takim razie w razie spadku wydajności w BF3 sprawdzę HD6970 na miejsce mojego HD5870 i zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 nie będzie takiej potrzeby Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 zmiana w twoim wypadku nie ma sensu na 875k,wystarczy OC twojego 760 ale już w przyszłości nie wsadzisz nic lepszego a 875k tym bardziej nie będzie miała sensu. Natomiast jak chcesz być spokojniejszy o wydajność na przyszłość to lepiej sprzedać to co masz i kupić P67, H67 który będzie współpracował także z Ivy Bridge,jest to o wiele lepsze rozwiązanie i większe pole manewru.O ile intel zaś nie zapinkoli z podstawkami A co do nowych płyt Z68 lepiej się wstrzymać za nim znowu nie wyskoczy jakiś nie wypał,bo zaś będą wymiany B4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts