Skocz do zawartości

CM Elite 334 + i5 2500k + Mugen 2 = zmieści się?

Recommended Posts

Tak jak w temacie drodzy forumowicze. Chciałbym wymienić boxowe chłodzenie w moim komputerze (podpis), ale mam lekkie obawy co do tego czy Mugen się zmieści.

Na stronie internetowej jest napisane, że chłodzenie ma 158mm, natomiast u mnie, mierząc od płyty głównej do ściany jest 165mm. Na zdjęciu widzę, że chyba poza sama wieże wystaje wentylator, a przynajmniej jego mocowanie? Czy może tylko mi się wydaje? A może powinienem mierzyć odległość od slotu procesora? Czy moje ramy się zmieszczą?

Po prostu margines błędu jest tak mały, że boję się, że będę musiał zrobić coś takiego z ta blachą :P :

http://image.chevyhiperformance.com/f/26258065/0911chp_18_z%2Bclassic_chevy_muscle_car_readers_rides%2B1969_chevy_rs_camaro.jpg

Przy okazji chcę na przód do obudowy dokupić chłodzenie oraz paste do procka.

Lista:

Enermax UCTB12 TB Silence -120mm

Scythe Mugen 2 Rev.B

Zalman ZM-STG2

I może polecacie jakiś sklep/allegro, gdzie to wszystko ładnie razem tanio kupić :) ?

Do takiej obudowy Mugen II rev. B wejdzie na styk. Jak masz 165 mm od płyty głównej do boku obudowy, to musisz jeszcze od tego odjąć ok. 5 mm na socket / CPU i wtedy zostaje Ci realny wymiar :)

To oby wszedł ;) ! Dzięki za odpowiedzi, co do pasty i wentylatora widzę niema zastrzeżeń :D ?

Pasta i wentylator jak najbardziej ok. :) A tak z ciekawości spytam, gdzie i ile masz wentylatorów w obudowie?

Tylko jeden z tyłu 120mm, ten dany z obudową. Ten model niema więcej miejsc więc te dwa będą musiały wystarczyć :D Co prawda z boku są dwie perforowane miejsca, w tym jedno z "komina" na procek, ale tam nie będę mocował chłodzenia, bo z mugenem i tak się nie zmieści, a na dole niema otworów na śrubki :) .

Może jak będzie problem po OC z temp w przyszłości coś wykombinuje i w miejscu gdzie są zaślepki z przodu coś domontuje, ale narazie tego nie przewiduje. W sumie miałem kupić inną obudowę CM, ale w sklepie akurat jej nie mieli i mnie gościu namówił na tą, mówił, że bardzo podobna... no może nie bardzo, ale jest ok ;) .

E tam nie warto, jak będą dwa wentyle to nie będzie źle. Przydał by się jeszcze jakiś wentylator na górę bo tam jest najwięcej gorącego powietrza, ale jak nie ma to nic się nie stanie. Ja nie mam żadnych wentylatorów i jakoś żyję. :D

No, metodą brute force da się tam dołożyć kilka wentylatorów, wcale nie oszpecając samej obudowy ;P . Na przykład jak pisałem z przodu pod nagrywarką jest kupę miejsca, z tyły na wolnych śledziach jakaś 60mm się zmieści, z boku na wysokości grafiki tez by coś weszło, otwory są, jakiś ładny drucik i będzie banglać. Inną rzeczą jest fakt, że pewnie nieźle bym zakłócił przepływa powietrza, ale to inna sprawa, a u góry wiercić no raczej nie będę :D .