Skocz do zawartości

Jaka karta zamiast Radeona R9 290X

Recommended Posts

Witajcie

Szukam czegoś cichszego niż referencyjny Radeon R9 290X 4GB, dużo cichszego, ale jednocześnie z dobrymi parametrami.

Budżet to 1500-1800zł.

Celować w najsłabszą 1080 czy może brać 1070 Ti, czy też może Rx580.

CPU - AMD X8 FX-8350

MoBo - GA-970A-DS3P

RAM - 16GB

zasilacz - Bequiet 800W

Gry w które pogrywam to wszystkie AC, FarCry, CoD, Wiedźmin, Crysis i podobne. Bez GTA V, WatchDogs.

można też odkręcić plastik oraz turbinę z 290x i przyczepić do radiatora dwa wentylatory podłączone do płyty głównej

ewentualnie nawet położyć trzeci wentylator na plecy karty w miejsce gdzie jest rdzeń żeby na niego dmuchał, u mnie takie coś dało efekt kilku stopni mniej

Edytowane przez Vemorion

Nie kręcę ani CPU, ani GPU. Nie chodzi mi też o to, żeby Radeon został. Jest on za głośny, dlatego chcę zmienić na jakąś autorską wersję konkretnej firmy. Ważne żeby było ciszej i przy okazji polepszyć nieco parametry, obniżyć temperatury. Zimą grając w Wiedzmina 3 miałem w 12m2 pokoju o 2 stopnie więcej niż w pozostałych.

Chciałem spróbować z Arctic Accelero Xtreme IV, ale jak zobaczyłem potem ile tych różnych radiatorków, przeróbek, tasiemek, izolacji. To stwierdziłem, że jednak nie. Zatem po prostu trzeba zmienić plany budżetowe. Zatem zapytam - jaki procek i płyta pod 1080 byłyby dobre?

Gdybym nie był techniczna noga to bym już zamontował tego Accelero Xtreme. Ale jak obejrzałem tutorial to zwątpiłem. Podobnie instaluje się Morfeusza, więc i tego się wystraszę :D. Dlatego szukam już gotowego, cichego rozwiązania typu 1060, 1070. A jeśli trzeba zmienić platformę to syn dostanie obecny sprzęt, a ja przesiądę się na coś mocniejszego :).

Edytowane przez marc73

Chciałem spróbować z Arctic Accelero Xtreme IV, ale jak zobaczyłem potem ile tych różnych radiatorków, przeróbek, tasiemek, izolacji. To stwierdziłem, że jednak nie. Zatem po prostu trzeba zmienić plany budżetowe. Zatem zapytam - jaki procek i płyta pod 1080 byłyby dobre?

w budżecie 2k obecnie poszedłbym w ryzena, cena pierwszej generacji zmalała i dostaniesz juz 1700x poniżej tysiąca.

Ryzen 7 1700x - ~960zł

MOBO: GA-AX370-Gaming K5 - 560zł

RAM: 16GB dual 3000Mhz - 700zł

Całość ~2200zł, jak uda Ci się sprzedać stare części to zmieścisz się w 2k + to co dostanie.

Edytowane przez Kall29
  • Popieram 1

Monitor pewnie masz HD?

Jeśli 1080p. Do gier co opisałeś nie trzeba 200fps, nie potrzebujesz mocnej karty, góra 1080, w tej chwili nawet 1060 6gb wystarczy. Obecnie sporo na allegro używanych 1070 w cenie lepszej 1060.

Pod 2k i jeśli nie chcesz podkręcać to i5 8400, asrock z370 pro4, 3000mhz cl16 2x8gb. 1900zł

Tak to R5 2600, asrock B450m pro4, patriot 3600 cl16 2x8GB(b-die) 1900zł. Ceny z esc.pl

Ustawiasz ciasne timingi pamięci wg kalkulatora do 3466 cl15, 3200 cl14 i wydajność w grach podobna do i5 8400 a w zapasie masz 6 wątków na przyszłościowe tytuły.

Edytowane przez dragzor