Skocz do zawartości

GTX 280/275 1GB OC vs GTX 460 Green

Recommended Posts

Jak w temacie. Potrzebuję porady, gdyż sam nie wiem jak sobie poradzić z wyborem.

Mogę kupić GTX 280 OC 1GB za około 450zł lub GTX275 1 GB za 420zł

GTX 460 Green za 420zł

Nie chce dorzucać do pełnego GTX460 który kosztuje ponad 500. Chciałbym wybrać coś poniżej 500zł.. Jak wyglądają te karty jeśli chodzi o wydajność?

Mam Athlona IIx4 3.0 Ghz, 4GB RAM, Win 7 64bit

Na jakimś forum zasłyszałem że te GTX 460 768 SE za około 420zł mają obcięte shadery i jednostki teksturowania, może ktoś już kupił i się wypowie. Jeśli to prawda to są to już sporo osłabione kastraty.

Jesli to są pełne gtx 768 to będą lepsze od gtx 275,280. Biorą dużo mniej prądu, mają dużego kopa wydajności po OC.

PS. Do tych kart będziesz musiał nieco podkręcić tego athlona aby ich nie spowalniał.

AMD Phenom 955 3.8 ghz+ 4GB ram+ Gigabyte GTX275 19000 pkt w 3DMark06 , to samo tylko z GTX460 Gigabyte 21000 Pkt na tych normalnych ustawieniach, gdzie czytałem ze GTX 460 786mb ma bardzo podobna wydajność jak GTX 275 OC, druga sprawa nie bierz tej wersji GTX Green jak brac to juz normalna

Czy ktoś może wie jaką wydajność ma GTX 460 green?:D szukam w necie i nic nie mogę znaleźć. Wiem tylko tyle, że taktowania ma niewiele niższe niż GTX 460.

Rozejrzałem się za kartami w przedziale do maks 470 i wygląda to tak:

Radeon 4890 - 450zł

GTX 460 Green - 430zł

GTX 280 - 450zł

A więc którą z tych?

Cóż myślę że z wydajnością będzie całkiem podobnie względem siebie. Jednak pozostawiając wydajność na drugim planie spójrzmy na inne argumenty :rotfl:. Po pierwsze jest to najtańsza możliwa wersja tej karty, więc niemożliwym jest żeby była zrobiona z dobrych podzespołów (możliwy drugi "sort" czy coś w ten deseń - nie dosłownie), chłodzenie no cóż ... nie ma co się oszukiwać - słabiutkie. Temperatury za to wysokie a kosztem ich zmniejszenia dokuczliwy "świst".

Radek 4890 i 280 gtx to bardzo dobre karty i nic do nich nie mam po za tym ,że są stare. Kupując używkę nigdy nie wiesz w jakim dokładnie jest stanie i przez co przeszła a gwarancja jeśli jest to w najbliższym okresie się kończy. W razie jakiegoś wypadku pozostajemy z niczym :)

Na twoim miejscu zainteresował bym się jakimiś tańszymi kartami rzędu 450 gts czy radek 5770 które w dobrych wersjach można wyrwać za 400 +/- zł. Może znajdziesz jakiegoś 550 z dobrym chłodzeniem w tej cenie.

Jeśli jednak zależy ci na wydajności myślę ,że czasami nie wolno skąpić i należy wyciągnąć jeszcze stówkę z kieszeni aby potem nie żałować że kupiło się chłam.

Polecam 460 gtx z linka powyżej za 515 zł bodajże lub coś w ten deseń :jupi:

Dam ci jeszcze odpowiedź na twoje pytanie myślę że karty te postawione na stocku plasowały by się następująco 280>4890>460 po oc (trzeba przyjąć słabsze oc dla tej wersji 460 jednak i tak...)

460>280>4890, bynajmniej tak mi się wydaje :tajniak:

Decyzja należy do Ciebie :oops:

GTX 280 to trup... 65 nm technologia mowi sama za siebie, do tego pobor mocy jest kosmiczny..., 4890 to jeszcze by uszlo, bo w koncu karta nadal ma bardzo dobre osiagi, no ale przy wyzszych rozdzielczosciach... jak by cena byla dobra, i karta jeszcze na gwarancji to czemu nie..., zatomiast green mozna przeciez krecic tak samo jak wersje top, no moze ma troche mniejsze mozliwosci... Jak dlam nie nie ma co sie zastanawiac, 280 bym skreslil juz na samym poczatku.

Witam, na początku chciałbym zaprezentować alternatywę na tego Ge force 460 GTX (chyba że ktoś nie może zdjąć swoich "zielonych okularów" :jupi: ), a jest nią HD 5850 za ~450 zł :)http://www.pixmania.pl/pl/pl/9583388/art/sapphire-technology/radeon-hd-5850-xtreme-1-g.html za 450 zł

Lub wersja delikatniej obchodzącą się z portfelem w postaci HD 5830 za ~370 zł

http://www.pixmania.pl/pl/pl/9563916/art/sapphire-technology/radeon-hd-5830-xtreme-1-g.html

Zajawka:

http://www.in4.pl/news_SAPPHIRE_HD_5850_i_HD_5830_w_edycjach_Xtreme,22872.htm

Podsumowując w przedziale cenowym kart graficznych do 500zł rządzi HD 5850 od Shapphire. 8-)

8-) "Na zielono i niebieeeeeeeskoooooooooooo..." - co jak Radeon? ZlUoUoUoUoUouoooooo...

Jezeli o 5850 moze jeszcze powiedziec pare odbrych słów (niewiele) to temat 5830 wole przemilczec... ale i tak najlepszy jest GTS 450 :)

Czyli jeśli nie chcę podkręcać to nie warto dokładać do pełnego 460 i mogę pozostać przy dużo tańszej green i cieszyć się wydajnością bliską GTX 280 lub radeona 4890?

Co myślicie o tej ofercie Przedstawionej wyżej Radeon 5850 za 450zł...

Chciałbym móc podjąć już odpowiednią decyzję, ale ciągle zdania są policzone, chciałbym się zamknąć w cenie gdzieś poniżej 500zł a nie dozbierać do droższej i tak by można w kółko:D :)