Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ehh, siedzę i czytam i mam wątpliwości:

- podobno Vertexy ostatnio się sypią (jakiś inny proces technologiczny)

- podobne trzeba uważać na serie, bo formatują się do różnych pojemności (51 vs 55gb)

- podobno Patrioty Inferno są lepsze

- podobno to w ogóle dyski Intela są the best.

Napiszcie mi proszą jasno, jak krowie na rowie - dobry dysk do normalnego użytku. System + apps. Kilka gier i dane i tak będę trzymał na 2xSamsung F3 (RAID0).

Please....

Powiem tak, co nie weźmiesz to i tak odczujesz różnicę w działaniu systemu i różnych aplikacji :lol: Sam mam OCZ Vertex 2 60 GB i z czystym sumieniem go polecam, kapitalnie się sprawuje, nie mam z nim żadnych problemów, Windows 7 zapier**** jak rakieta !! ;)

@Tomashec ja głównie pracuje na naprawdę dużych arkuszach kalkulacyjnych, bazach danych, do tego prezentacje itepe. Trochę grafiki. Ale przyznam, że pomimo dość mocnego kompa, cieszyłbym się gdyby system działał jeszcze szybciej.

Choć zastanawiam się jeszcze - choć to chyba byłoby nonsensowne rozwiązanie - by prócz tego ssd 60gb dokupić jeszcze 2 samsungi f3 i zrobić macierz z 4 dysków jako magazyn. Ale zamiast tego mogę kupić ssd 90gb, co oznaczałoby możliwość wrzucenia kilku gierek na ssd.

Co o tym sądzicie ?

Gość Kotecek

Jak modernizowałem kompa to kupiłem OCZ Vertex 2 60GB + Samsung F4 2TB na magazyn. Oba sprawują się dobrze. Ktoś polecał chyba Patrioty. Nie wiem czy nie Torture go ma.

Ja bym wybrał opcje SSD 60GB + duży HDD. Wyjdzie taniej pewnie niż SSD 90GB. Mimo, iż robię porządki na dysku i nie trzymam nie wiadomo czego to w 2011r. wolał bym mieć więcej miejsca niż 90GB. Oczywiście bym przeżył,bo bym nie trzymał tyle muzyki i filmów i tylko ze 3 gry bym zainstalował. Ale teraz za parę groszy można sobie już taki luksus zafundować, bo HDD są dość tanie.

A jak możesz przeznaczyć dużo to nie wiem czy juz była czy będzie premiera OCZ Vertex 3 120GB za ok. 1.200 PLN. On ma być prawie dwa razy szybszy od obecnych konstrukcji Vertex 2.

Mogę przeznaczyć 500, mogę 800, jak się sam do siebie przekonam to i 1000 się znajdzie. ALe nie chodzi o to żeby wadać dużo, tylko zeby wydać dobrze. Więc opcje zakupowe mają się mniej więcej tak:

1. SSD 60 GB

2. SSD 60 GB + 2 x Samsung F3 500 GB (i macierz na magazyn z 4 x Samsung F3) [2 istniejące + 2 nowe]

3. SSD 90 GB

Powiem Tobie tak,

Odnosnie pomyslu SSD 90GB, zeby gierki na niego wrzucic.

Efekt jest minimalny, wiem bo probowalem, gry tak "marnie" korzystaja z doczytywania z dysku ze to praktycznie nie ma sensu, z tego co zaobserwowalem to loadingi nizsze byly jedynie w Dragon Age I z tego wzgledu, ze on mocno cos tam sobie czyta.

Reszta gier nie jest w stanie z tego skorzystac.

Wziecie SSD + HDD to nie glupi pomysl, wtedy te 4 hdd mozesz spiac w RAID5 i wtedy bedzie dosc ciekawie to wygladac.

Co do tych wad co wymieniles a propo Vertexow, mam duzo znajomych co te dyski nakupowali, nawet jednego ktory kupil 8 sztuk, z czego najpierw 4 a jakis miesiac pozniej kolejne 4 i nikt nie ma z nimi problemow.

Sam mam te Vertexy i sprawuja sie dobrze, nie degraduja sie nawet tak bardzo.

Przepraszam za skladnie wypowiedzi, ale dopiero wstalem.

@GreQonE - sporo mi wyjaśniłeś, dziękuje :P

Wygląda na to że jednak najlepszym rozwiązaniem będzie po poprostu SSD 60GB Vertex2.

Z tymi samsungami się chyba wstrzymam jeszcze, bo skoro będe miał SSD, to inaczej zpartycjonuje obecnego RAID i też będzie dobrze.

Interesuje mnie SSD stąd - http://allegro.pl/salon-ocz-vertex-2-e-ssd-2-5-3-5-60gb-285-mb-s-waw-i1549097076.html Tylko nigdzie nie jest napisane, która to jest seria, więc nie wiem czy po sformatowaniu będzie ona miała pojemność 50 GB czy 55 GB - wie ktoś może ?

Omijaj Lorien szerokim lukiem, dwa razy tam zrobilem zakupy, za drugim razem byl to Seagate 7200.11 na ktorego odmowili mi gwarancji... bo... odmowili gwarancji.

Kup w terra com jak bedziesz mial okazje, tam masz praktycznie 100% gwarancje pewnosci, a jak cos by bylo nie tak to mozesz dac mi znac :P

Co do samej wersji, warto spytac sprzedawcy.

Kilka dni temu kupiłem sobie dysk SSD CRUCIAL C300. Powiem krotko jest szybszy od vertexa różnice nie są na tyle doże żeby wyrażeni to odczuć bo nawet nie mam SATA 2 na płycie dlatego chodzi wolniej ale zawsze, no i ma 64 gb a nie 60 i SATA 3 i dałem za niego 404 zł bez kosztów wysyłki nowy 3 lata gwarancji

Daje link do filmu ze startu systemu na nim

Moje wyniki w teście SSD

READ WRITE

Seq 236,62 62,92

4K 26,86 52,66

4K-64 30,74 50,54

ACC 0,142 0,720

@Tomashec ja głównie pracuje na naprawdę dużych arkuszach kalkulacyjnych, bazach danych, do tego prezentacje itepe. Trochę grafiki. Ale przyznam, że pomimo dość mocnego kompa, cieszyłbym się gdyby system działał jeszcze szybciej.

Choć zastanawiam się jeszcze - choć to chyba byłoby nonsensowne rozwiązanie - by prócz tego ssd 60gb dokupić jeszcze 2 samsungi f3 i zrobić macierz z 4 dysków jako magazyn. Ale zamiast tego mogę kupić ssd 90gb, co oznaczałoby możliwość wrzucenia kilku gierek na ssd.

Co o tym sądzicie ?

Sam pracuję na dużych arkuszach kalkulacyjnych i nie widzę żadnych problemów z obsługą tak dużych plików (10 - 30mb w moim przypadku), co do pozostałych danych jak gry, muza i reszta to siędzą na "normalnych dyskach". Swój dysk SSD przeznaczyłem na system i niezbędne programy do pracy, także z czystym sumieniem polecam takie rozwiązanie :P

Oj bana jest.

Teraz jak jestem u kogoś i odpalam kompa to normalnie nerwicy dostaje. Jak ktoś może pracować na takim mułowatym sprzęcie? Ale po chwili dociera do mnie, że nie ma w tym kompie ssd i wszystko robi się jasne.

Różnica jest duża.

Teraz trzeba znaleźć sposób na szybsze ładowanie się biosa ( no wiecie- wykrywanie dysków itd) bo to trwa u mnie dłużej niż samo ładowanie systemu :D

Może trochę po fakcie, ale polecam dysk Crucial C300. MB potrzebuje sata3 żeby skorzystać z pełnej prędkości dysku. W zapisie nie jest zbyt szybki ale to nie jest ważne, systemu nie reinstaluje się codziennie. W HD Tune zanotowałem prędkość powyżej 310 MB/s więc zbytnio nie odbiega od specyfikacji podanej przez producenta. Dysk jest na kościach micron i kontrolerze tej firmy.

Mozna miec XP na SSD, ale wymaga to dodatkowych zabiegow.

Spytasz jakich? -> Google. (Po prostu sam nie pamietam ;))

Ponoc najlepszy jest SandForce, jezeli chdozi o kontrolery, i tak 32GB bedzie wystarczajace dla win xp.

O JA PIER....Właśnie postawiłem system na moim nowym SSD :) Tzn. własnie dogrywam stery itepe. Więc roboczo pisze. Ale kuż... żeby nie zdązyć zrobić kawy podczas instalacji windy ? Przesada Panowie, przesada :P

Wiedziałem, że poczujesz ten ogień ;) Ciekawi mnie jakie przyśpieszenie mają nowe Vertexy 3 ??