Skocz do zawartości

Problem po dołożeniu pamięci ram (gigabyte ga-g31mf-s2)

Recommended Posts

Witam,

Jak dotąd na mojej płycie głównej gigabyte ga-g31mf-s2 posiadałem 2x1gb pamięci ram (GR667D26L5/2GDC), po zakupie i włożeniu dodatkowych 2x1 gb (GR800D264L5/2GDC) był tylko czarny ekran, po kilku próbach i po kilku przełożeniach pamięci komputer odpalił się normalnie. W biosie automatycznie zmieniło się taktowanie pamięci na 800, ale komputer korzysta tylko z 2 gb. We właściwościach komputera przy pamięci ram jest napisane: 4gb (dostępne 2,gb ). Czy da się jakoś spowodować aby komputer korzystał z 4 gb pamięci ? Dodam ze stara pamięć była jednostronna, natomiast te dołożone są dwustronne.

Mój procesor to C2D e6750, mój system: Win7

Dorzucam jeszcze screena z CPUZ

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/8/28/12755974_20180828_205759.jpg

Jaki posiadasz system - 32 czy 64 bity ?

W instrukcji do Twojej plyty glownej znalazlem takie info:

When the motherboard is installed with 4 pieces of double sided memory modules, why does the BIOS detect incorrect memory size?

According to Intel chipset specification, if you wish to install 4 pieces of memory module on this motherboard they have to be single sided. For more information, please kindly refer to memory installation section in the user manual.
  • Popieram 1

Myślę, że to i tak trochę pomoże zwłaszcza, że kupuje używane i nie kosztuje to zbyt dużo. Jeszcze mam pytanie, czy na tej płycie głównej komputer wyszukałby i działał z tymi moimi starymi 2gb, takie kości: GOODRAM 2GB 2x1GB GR667D264L5/1G, przy założeniu, że są jednostronne ?

Edytowane przez kamo1312

To co może Twoja płyta.

4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 4 GB of system memory
Dual channel memory architecture
Support for DDR2 1066(O.C.)/800/667 MHz memory modules

Kiedyś miałem styczność z tą płytą. Zapomnij o rozbudowie pamięci z jej udziałem, więcej jak 4GB nie obsłuży i nic z tym nie zrobisz. Chcesz więcej ram wymień płytę. Różne kości na tej płycie też nie odpalą ze względu na Dual Channel.

Zapomnij o rozbudowie pamięci z jej udziałem, więcej jak 4GB nie obsłuży i nic z tym nie zrobisz. Chcesz więcej ram wymień płytę. Różne kości na tej płycie też nie odpalą ze względu na Dual Channel.

On chce rozbudować z 2GB do 4GB nie więcej ....

Ok, dzięki za odp. Jeszcze mam możliwość wymienienia zakupionych pamięci na KINGSTON 2GB (2X1GB) KVR667D2N5K2/2G lub (2X1GB) KVR667D2N5/1G i teraz pytanie czy one bybyły kompatybilne z moimi starymi goodramami i płytą ? Czy jakbym chciał rozbudować pamięć to muszę zakupić identyczne jak moje stare GOODRAMY?