Skocz do zawartości

ułożenie wentylatorków w obudowie

Recommended Posts

W związku z tym, że płyta poszła na wymianę zamierzam sobie zrobić mały porządek w budzie. Planuję zakup Zalmana Performy tak, by przy okazji wymiany płyty załatwić kwestię chłodzenia procesora. Chciałbym, aby po złożeniu podzespołów uzyskać jak najniższe temperatury podzespołów, by móc je maksymalnie podkręcić. Nie wiem jak najlepiej zamontować wentylatory w budzie, by było możliwie najchłodniej. Buda to Cooler Master 370. Obecnie:

Fander Roxo 140mm - z przodu wpuszcza zimne powietrze

Fander Roxo 120mm - góra bardziej z tyłu, wywiewa ciepłe

Fander Roxo 120mm - bok bardziej u góry, wpuszcza chłodne

oryginalny Cooler Master - tył, wywiewa ciepłe

Na procesorze na boxowym chłodzeniu miałem ostatnio w ciepłe dni w idle ok. 37 w stresie w Prime95 70 stopni. Po zmianie chłodzenia na pewno będzie chłodniej, jednak planuję podkręcanie i chciałbym by przewiew w obudowie był jak najlepszy.

Myślałem, żeby zostawić tak jak jest tylko jednego Fander Roxo 120mm dać na dół jako wpuszczający chódne powietrze. Jednak wyczytałem tu na forum, że ktoś polecał by u góry bardziej z przodu dać jako wpuszczającego zimne powietrze. Wentyle może nie są najwyższych lotów, przy kupnie chodziło mi głównie o jak najniższą cenę i względnie dobrą wydajność, by jakikolwiek przewiew był. Może jednak lepiej by było dać 120 na niżej na boku? :) Wtedy grafika by miała chłodniej. Nie znam się na tym najlepiej, dlatego zwracam się z prośbą do innych użytkowników o poradę. ;)

Dodam, że pecet jest w trochę niefortunnym miejscu jakim jest wnęka na komputer w biurku. Jestem w trakcie kombinowania jak by ją upchnąć w akademiku gdzie indziej. :D Jednak jest dość dużo miejsca u góry i z boku gdzie są otwory na wentyle, także najgorzej nie jest.

Jak chcesz żeby wentylacja była możliwie najlepsza, to musisz mieć obsadzone wszystkie możliwe miejsca z przodu obudowy, z tyłu oraz na górze. Najlepiej mieć z przodu jakiś wydajny wentylator a z tyłu i na górze coś troszkę słabszego i cichszego (byleby wspomagały wywiew ciepłego powietrza z obudowy).

Jak masz we wnęce to musisz zostaw miejsce , żeby ciepłe powietrze miało gdzie wylecieć (gdzieś w pokój) .

Moim zdaniem te boczne we wnęce zepsują ci obieg powietrza , musisz rozmiesić tak żeby powiew był mocno ukierunkowany w 1 stronę . Jesteś w stanie zrobić na dole gratkę do wentylatorów ?(chyba że już masz )

Zaznacz se markerem symetryczne kółka na wymiary wentylatora , i przedziuraw na wylot dziada :)

1 mocniejszy na przód , 1/2 dół , 1 mocniejszy na tył i 1/2 na górę .

Zanim to zrobisz to może ktoś z forum się wypowie czy to dobry pomysł

http://img850.imageshack.us/img850/976/przebieg.png

Myślę że w rzeczywistości powinno wyglądać lepiej ;)

Devox, fajny obrazek :)

Na dole mam miejsce na wentylator. Właśnie się zastanawiałem nad czymś takim.

t.luk, a jak wg Ciebie miałyby być ustawione te wentyle? Głównie mi chodzi o bliższy górny, in czy out ? Bo reszta to chyba tak jak mam teraz.

Co do mocnego wentylatora na przód, to mam tylko Fandera Roxo 140mm, który niby się kręci 700obr/min i nie całe 100m^3/h. Chyba najgorszy nie jest jak na swoją cenę 29zł które na niego wydałem. Na razie nie mam planów na kupno nowych także trzeba jakoś rozmieścić to co jest.

A jeszcze takie pytanie. Jak duży wpływ ma ułożenie kabli w obudowie na temperatury? Bo dotychczas był trochę syf z tym. ;)

Obecnie zdjęć nie zrobię bo jestem w domu, nie mam kompa pod ręką. W dodatku wszystko jest z niego wymontowane, bo płyta poszła na wymianę. Będzie teraz rev. b3 bez skopanego SATA II :rotfl:

Jak tylko dostanę płytę i wszystko jakoś po montuje to postaram się zrobić jakieś fotki ;)

Znalazłem już w necie jakieś zdjęcia przykładowe jak ludzie mają kable poukładane w obudowach bez wnęki pomiędzy płytą a prawą ścianką i jakoś powinno się to udać. :lol:

Co do samych wiatraczków. To jak w końcu, lepiej dać na górę bardziej z przodu in, czy na dół wdmuchujący? Bo tak trochę mam sprzeczne informacje. :D

Wiesz, takie eksperymenty to można sprawdzać jak ma się odpowiednie wentylatory (musiałbyś mieć o różnej wydajności) i potężny cooler CPU :) Pomijam fakt, że w ten sposób przyczynia się to do szybszej kumulacji kurzu w obudowie :P

Wiesz, takie eksperymenty to można sprawdzać jak ma się odpowiednie wentylatory (musiałbyś mieć o różnej wydajności) i potężny cooler CPU

odwrócenie tego wentyla daje 1-3 stopnie na procu i to afaik dość powszechna wiedza, jeśli chodzi o "potęgę" coolera to uściślij, bo nie widzę związku

Pomijam fakt, że w ten sposób przyczynia się to do szybszej kumulacji kurzu w obudowie

to jest to twierdzenie prawdziwe dla każdego wciągającego wentyla, zresztą od czego są filtry powietrza?

Musisz mieć rozbudowany cooler CPU typu tower (np. Scythe Mugen 2 lub Thermalright Venomous-X) zamontowany równolegle do banków pamięci a nie zawsze na każdej płycie głównej i przy każdym typie pamięci to jest możliwe. Poza tym według mnie 1-3 stopnie różnicy nie jest warte tego kurzu, który szybciej się kumuluje (nie każda obudowa ma na górze filtry przeciwkurzowe). Już lepiej zainwestować w lepszą pastę termoprzewodzącą a jak wiadomo dobra pasta potrafi zbić więcej jak 3 stopnie :P

to, że towerowy schładzacz to jasna sprawa, niemniej co do wymogów precyzji ułożenia i kurzu już bym polemizował, od roku mam okazję obserwować jak się takie ustawienie zachowuje w dwóch zestawach, wasz mesh guard wystarcza w zupełności :P niemniej zbiera się na nim oj zbiera

Chłodzenie CPU już do mnie jedzie, z boxem będę się mógł pożegnać. :)

Wydaje mi się, że drachenfeles może mieć rację. Na boxowym, jak miałem przez chwilę u góry 2 wyciągające, jeszcze 1 z tyłu wyciągał a jeden na przodzie wciągał to na procu było więcej stopni niż bez tych wentyli. Gdy zmieniłem, żeby jeden wiał od boku na procesor różnica była kolosalna 30 stopni na procu mniej. Także wydaje mi się, że jednak nie jest głupim założenie jednego u góry by wciągał. Jednak tylko jeśli ktoś ma chłodzenie CPU typu wieżowego, na boxie to się średnio sprawdzało, jak miałem 2 na in na górze to było tak jak jeden u góry wyciągający, na boku wiejący na procka.

Co do zbierania się kurzu to mam z przodu i u góry filtry także trochę to opóźni osadzanie się kurzu, a i tak jak co jakiś czas się będzie robić sprzątanie w akademiku to się przy okazji budę wyczyści ;)

Tylko zastanawiam się czy nie dać tego jednego wiatraka na dół zamiast na górę, żeby jeszcze grafika miała chłodniej. Teraz pod obciążeniem OCCT potrafiła mieć 76 stopni. Chciałbym ją wykręcić na okolice 1000MHz więc zależy mi też na tym podzespole żeby miał chłodno. Pytam, bo może ktoś robił takie testy czy lepiej na dole czy u góry. Na pewno nie omieszkam się tego sprawdzić, bo z tego co widzę różne są praktyki i zaciekawiło mnie to. :P Co prawda nie mam jakiś super wentyli, takie jakieś cichutkie raczej... Może dla innych okaże się to pomocne :P

Pozostaje mi tylko czekać na chłodzenie i przede wszystkim na płytę.

eby jeszcze grafika miała chłodniej. Teraz pod obciążeniem OCCT potrafiła mieć 76 stopni.

to masz dość luksusowy wynik, chłodniej raczej będzie ciężko

Na pewno nie omieszkam się tego sprawdzić, bo z tego co widzę różne są praktyki i zaciekawiło mnie to.

sprawdź i pochwal się

takie, że w GS1000 SE oraz Define R2 lepiej odwrócić te wentyle, bo zyskuje na tym proc i okolica na mobo

w pierwszym przypadku był to slip stream 1200@5V od scythe (zestaw w profilu) w drugim Silent Series@5V od Fractala

No ok ale jak to wyglądało temperaturowo i jaki miałeś / masz cooler CPU? :D Bo w 30 stopni różnicy użytkownika Beemik'a to jakoś nie chce mi się wierzyć :oops:

Autentycznie 30. :D Grałem sobie w NFS Shift i miałem ponad 80 stopni, po szybkiej zmianie orientacji wentylatorów podczas gry nie miałem więcej niż 54 stopnie. Mierzone tym samym programem, po dużo dłuższym czasie niż w czasie osiągnięciu tych 80 stopni, tego samego dnia, temperatura w pokoju była taka sama (+-1 stopień). Różnica daje ok. 30 stopni. ;)

Nie próbowałem go katować żadnym Primem wtedy, bo jeżeli podczas gry miał takie tempy to co dopiero w teście. Dodam, że to było na boxowym chłodzeniu. Wiatraczek i radiatorek są skromne, w dodatku nie jest to budowa wieżowa. Nic nie wiało na procka, a chłodzeniu cały czas było zabierane powietrze przez 3 wentyle wydmuchujące.

t.luk, możesz nie wierzyć, ale tak było i odradzam takie ustawianie wiatraków na boxowym chłodzeniu proca. Chyba, że jeszcze dodatkowo ktoś ma dobry wentylator na boku obudowy, który cały czas wieje na procka.

Ja u siebie zamontowałem wentylatory tak.

-Jeden z przodu raczej w dolnej części (oryginalny) zasysa powietrze do środka obudowy.

-Jeden na dole także zasysa powietrze do środka obudowy (ustawiony jednak tylko na 5V)

-Jeden z tyłu (oryginalny) wywala ciepłe powietrze z obudowy

-Dwa na górze to samo co wyżej.

Powiem Ci szczerze że już wiele konfiguracji próbowałem i ta obecna jest dosyć dobra. Nie ma potrzeby montować wentylatorów z boku (chociaż coś tam pewnie dają) Chodzi o to by jak najszybciej wywalić gorące powietrze poza obudowę. Tego powietrza jest najwięcej w górnej części obudowy (zgodnie z prawami fizyki) Tam więc montujesz jak najwięcej "śmigieł" wywalających powietrze. Na dole może być jeden czy dwa zasysające powietrze spod obudowy lub z przodu.

Jeśli montujesz coś na bocznej ściance to wyżej wywalający a niżej wciągający. Tak chyba jest najlepiej.

No właśnie, to to już nie 30 a 26 stopni ;) Po uwzględnieniu wygrzania pasty to kolejne kilka stopni i w ten sposób z 26 stopni zrobi się załóżmy 22...co i tak jest według mnie podejrzanie dobrym wynikiem...No nic, chyba trzeba będzie to samemu sprawdzić i opublikować takie wyniki do wglądu dla wszystkich :D

Napisałem, ponad 80, bo nie pamiętam dokładnie czy było 82 czy 84. Powodem było chłodzenie box. W przypadku innego chłodzenia spokojnie można taką konfigurację uznać za dobrą, tak jak napisał Szymon331. On ma chłodzenie CPU wieżowe to daje radę. Jak masz takie popierdułko boxowe to takie temperatury potem są. Co do pasty to rzeczywiście komputer dopiero tydzień miał to mogła być nie wygrzana. Ale myślę, że dużo mniej by nie było. Zwłaszcza że te 82-84 stopnie to było podczas gry, a nie wygrzewania proca.

Rozchodzi mi się o to, że ułożenie wentylatorów trzeba ustalić inaczej dla chłodzenia boxowego, które sobie nie radzi, a inaczej dla jakiegoś Mugena, Performy, czy jeszcze czegoś innego.

W tamtym przypadku, wentylator boxowy nie miał skąd brać powietrza, bo wszystkie obok wyciągały, a że on taka popierdułka to takie były temperatury, proste. Sam nie mogłem uwierzyć w taką różnicę i jak by mi ktoś napisał to bym miał ciężko mu uwierzyć, jednak sam się o tym przekonałem. Dzielę się tylko informacją z innymi. Jak bym miał screeny to bym Ci pokazał, jednak tak wysoka temperatura na nowym sprzęcie mnie bardzo zaniepokoiła i nie myślałem wtedy o tym.

No ok ale jak to wyglądało temperaturowo i jaki miałeś / masz cooler CPU? Bo w 30 stopni różnicy użytkownika Beemik'a to jakoś nie chce mi się wierzyć

zależy od obrotów wentyli, na tych 5V to 0-1 stopnień więc tyle co nic, ale na pełnych już się robiło 1-3 (zależnie od temperatury na zewnątrz), zestaw (jak pisałem) w profilu, na drugim leży ninja 2

PS może ten temat też dołożysz do kolejnego artykułu na temat ułożenia wentyli w budzi i przepływu powietrza

Trzeba będzie tylko kiedy ja to wszystko opiszę? :D Już teraz dwa arty są na wykończeniu, zaraz trzeba się zabrać za drugą odsłonę testu wentylatorów i coolerów GPU no a potem chyba faktycznie wezmę na ruszt aspekty wentylacji obudów :tajniak: