Skocz do zawartości

Ocena zestawu/poprawki, gry +-9tys.

Recommended Posts

Cześć, chciałbym pomogli mi w wyborze podzespołów, czy wszystko ze sobą będzie pasowało itp. 

Po wczorajszej premierze RTXów stwierdzam, że nie warto się w to aktualnie pchać, pod spodem zamieszczam link do koszyka. Zestaw do gier, aktualnie na monitorze FHD za kilka miesięcy być może wymienię na WQHD. Z góry dzięki.

https://www.x-kom.pl/lista/4ojphl57q

Wstrzymałbym się około miesiąc z zakupem lub przynajmniej do oficjalnych testów wydajności RTX. 2070 ponoć ma być szybszy i tańszy od 1080ti.

Dysk sata 240gb do takiego zestawu to trochę porażka. Wziąłbym tańszą płytę (różnią się tylko pierdołami) i w zamian co najmniej 500gb mvme m2

https://www.x-kom.pl/p/421187-dysk-ssd-adata-480gb-m2-pcie-xpg-sx8200.html (tu ktoś bardziej obeznany musiałby sprawdzić kompatybilność z MB) 

Tę ADATĘ jeszcze lepiej byłoby zamienić na PX-512M8PEGN na MLC bez problemów z buforem SLC, czy bez spadków po zapełnieniu pod 70-75%. No ale trzeba dopłacić. 

8700K, 1080 Ti i kompaktowa Define C, raczej będzie gorąco. Wstrzymałbym się faktycznie do tych testów 2070. 

czyli oprócz karty wymienić SSD na któryś z tych wymienionych

Jeśli iść w M.2 NVMe to tylko w/w Plextora.

Powiem więcej, za niecałe 500zł można już dostać IRDM Pro 480GB, także kwestia do przemyślenia, a pod system i gierki będzie to dobrym wyborem.

coś bardziej przewiewnego?

Fractal Meshify C TG

Phanteks Enthoo Pro M TG - tu masz zatokę 5,25"

Wstrzymałbym się około miesiąc z zakupem lub przynajmniej do oficjalnych testów wydajności RTX. 2070 ponoć ma być szybszy i tańszy od 1080ti.

Dysk sata 240gb do takiego zestawu to trochę porażka. Wziąłbym tańszą płytę (różnią się tylko pierdołami) i w zamian co najmniej 500gb mvme m2

https://www.x-kom.pl/p/421187-dysk-ssd-adata-480gb-m2-pcie-xpg-sx8200.html (tu ktoś bardziej obeznany musiałby sprawdzić kompatybilność z MB) 

Tę ADATĘ jeszcze lepiej byłoby zamienić na PX-512M8PEGN na MLC bez problemów z buforem SLC, czy bez spadków po zapełnieniu pod 70-75%. No ale trzeba dopłacić. 

8700K, 1080 Ti i kompaktowa Define C, raczej będzie gorąco. Wstrzymałbym się faktycznie do tych testów 2070. 

Jeśli iść w M.2 NVMe to tylko w/w Plextora.

Powiem więcej, za niecałe 500zł można już dostać IRDM Pro 480GB, także kwestia do przemyślenia, a pod system i gierki będzie to dobrym wyborem.

Fractal Meshify C TG

Phanteks Enthoo Pro M TG - tu masz zatokę 5,25"

Przemyślałem sobie w sumie całą sprawę i jeżeli miałbym kupować teraz 1080 ti to trochę byłoby to głupie skoro raczej pewne jest że nowa 2080 będzie od niej wydajniejsza. Złożyłem coś takiego, pod spodem link do koszyka. Co byście jeszcze zmienili, poprawili?

https://www.x-kom.pl/lista/1ch7dwqmw

Edytowane przez kicks

Zmień SSD na PX-512M8PEG bądź taniej PX-512M8PEGN

Nie szczędziłbym też kasy na chłodzenie CPU. CPU będzie skalpowany pod OC?

Poczekałbym jeszcze na testy RTX. Slajdy slajdami, ważna będzie rzeczywistość. 

Okej, zastanowię się który z tych plextorów wybrać. Jeżeli chodzi o skalp to nie będę się w to na razie bawił bo nie mam o tym pojęcia, będę się stresował samym złożeniem bo będę to robił pierwszy raz. Proponował byś coś lepszego jeżeli chodzi o chłodzenie? Jeżeli chodzi o RTX'y to tak jak pisałem poczekam na niezależne testy.

8700K może Ci się grzać nawet bez OC i wydajne chłodzenie może tutaj nie załatwić sprawy. Kwestia tego na jaki CPU trafisz. Oczywiście bez OC bez paniki, będzie wszystko w normie. Po OC może być różnie dlatego zaleca się skalpowanie. Możesz to wysłać komuś, na forum jest PatrykT, który ma ogłoszenie w dziale Sprzedam i robi to za kilkadziesiąt złotych. Po skalpie, Dark Rock 4 Pro wystarczy bez problemu i będzie cicho. 

8700K może Ci się grzać nawet bez OC i wydajne chłodzenie może tutaj nie załatwić sprawy. Kwestia tego na jaki CPU trafisz. Oczywiście bez OC bez paniki, będzie wszystko w normie. Po OC może być różnie dlatego zaleca się skalpowanie. Możesz to wysłać komuś, na forum jest PatrykT, który ma ogłoszenie w dziale Sprzedam i robi to za kilkadziesiąt złotych. Po skalpie, Dark Rock 4 Pro wystarczy bez problemu i będzie cicho.

Okej, tak więc podmieniam na Dark Rocka. Oprócz chłodzenia masz jeszcze jakieś sugestie? Będzie mi potrzebne do składania coś więcej niż śrubokręt? Coś dokupić?

Super zamiana SSD. Nie wiem czasami po co tutaj się pisze i doradza 

https://pclab.pl/art77895-11.html

Okej, teraz widzę po co tutaj się doradza. Czyli wracam do tego plextora 512gb.

Mam jeszcze jedno pytanie czy do płyty głównej którą wybrałem będą pasowały wybrane kości? Bo teraz tak patrzę na obsługiwane pamięci przez tą płytę główną są wymienione między innymi 3200 mhz i 2933 a 3000 mhz nie ma. Tzn. że 3000 mhz jest nieobsługiwane czy te 2933 to rzeczywiście 3000mhz?