Franz Maurer 110 Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Witam serdecznie dzisiaj w komputerze zmieniałem umiejscowienie przycisku wlaczajacego komputer zmieniłem go też na inny że starszej obudowy. Po tej akcji włączam komputer a tutaj widzę komunikat "Main bios corrupted" później zaczęła przywracac się kopia zapasowa biosu. Dodam że po tym wyjęlem baterie biosu zresetowalem go i błąd ustąpił można normalnie korzystać z komputera. Co to mogło oznaczać uszkodzena kość biosu?. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Jakbyś uszkodził kość biosu to komputer nie przeszedłby testu POST(power-on self-test, tj. testu poprawności). Main bios corrupted przeważnie wyrzuca jak zmieniasz ustawienia, które w jakiś sposób bezpośrednio manipulują komputerem, np. overclocking(zmiana napięć CPU), tak samo jak Ty zmieniłeś przycisk odcięcia zasilania. Również flash BIOS'u powoduje te same komplikacje. Nie ma czego się obawiać w tym wypadku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Rozumiem dziękuje bardzo za uświadomienie mojego problemu. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts