EH_Gosu 1277 Napisano 23 Października 2019 Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Mam problem z asusem daul rtx2080ti. Karta powżyej 75 st zaczyna wkręcać wentylatory na 100% aż nie spadnie temperastura poniżej tego poziomu. Próbowałem wysterować to msi afterburnerem ale bez skutku - do tej temperatury "granicznej" mogę ustawić wentylatory jak chcę powyżej 75 st nic nie działa - wentyle i tak leca na 100%. Karta poszła na RMA - wraca ponoć do mnie z opisem brak usterki. Jakieś pomysły? Czytam po sieci że czasem jest to kwestia złego montażu karty. Sprawdź jaki masz bios na tej karcie. Wrzuć screen z GPU-Z Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 23 Października 2019 Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Kiedyś miałem od Asusa laptopa i po 5 wizytach w serwisie zaproponowali odkupienie go ..... za 60% ceny jaka dałem w sklepie... Ile ludzi tyle historii serwisowych. Dwa lata temu mój Asus Zenfone 2 po prostu umarł. Bateria się nie ładowała, po wyłączeniu już się nie włączył. Po tygodniu dostałem z powrotem praktycznie nowy telefon gdzie wymienili tylną klapkę, baterię, ekran i płytę główną. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 23 Października 2019 Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Ale kolega chyba nie po to kupował za 6k zł RTX 2080 Ti żeby męczyć się z undervoltingiem... Ba, nawet napięcie chciałby podbić i zrobić OC.Nie wiem jak to jest w 2080ti ale Dual asusa zawsze mi sie kojarzyl z tanioscia i slabej jakości chlodzeniem. Raczej nie kupuje sie najtańszych konstrukcji do OC. Poza tym tu chodzi o to zeby pomoc rozwiazac problem z wlaczaniem sie wentylatorow na 100% przy 75c+ a taki undervolting wlasnie moze pomoc. I nie jest to meczenie sie z UV bo to 5 minut roboty ustawic limit napiecia do np. 0.975v przy jednoczesnym podbiciu zegarow i pamieci. U mnie to dalo 3-4c mniej, a wydajnosc +5% za darmo Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Sprawdź jaki masz bios na tej karcie. Wrzuć screen z GPU-ZProblemem jest to że powyżej 75st za cholere nie da się jej wysterowac. Co bym nie ustawił w msi AB i tak wyje.Dokrecalem śruby, obsadzalem kartę ponownie w slocie (ponoc czasem to jest problem) spróbuję jeszcze położyć kompa na boku i sprawdzę. Najlepsze jest to że wróciła bez oryginalnego pudła i dalej jest to samo. Jak czytam to dotyka to wiekszosci modeli. Screen z gpuz Asus rtx 2080 ti https://imgur.com/gallery/uo6ApsT Dodatkowo hwinfo po testach gears 5. Wrzucam też benchark g5. https://imgur.com/gallery/MZjiEVg Czy przy hwinfo nie jest dziwne że pokazuje prędkość obu wentyli na 50-55% ale w rzeczywistości one jadą na 3400 rpm i wyją na 100%? Nie wiem jak to jest w 2080ti ale Dual asusa zawsze mi sie kojarzyl z tanioscia i slabej jakości chlodzeniem. Raczej nie kupuje sie najtańszych konstrukcji do OC. Poza tym tu chodzi o to zeby pomoc rozwiazac problem z wlaczaniem sie wentylatorow na 100% przy 75c+ a taki undervolting wlasnie moze pomoc. I nie jest to meczenie sie z UV bo to 5 minut roboty ustawic limit napiecia do np. 0.975v przy jednoczesnym podbiciu zegarow i pamieci. U mnie to dalo 3-4c mniej, a wydajnosc +5% za darmo Ale co da uv jak nie możesz wysterować wentylatorów? Edytowane 23 Października 2019 przez mozonek Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Ale co da uv jak nie możesz wysterować wentylatorów? To, że możesz doprowadzić do sytuacji gdzie karta w ogóle nie będzie dobijać do 75*C i tym samym przekraczać zakresu gdzie wentyle chodzą na 100%..Lepsze wersje tej karty pod obciążeniem nie osiągają takiej temperatury, więc tutaj po uV też powinno być to możliwe. Dla przykładu wg tego testu - https://www.guru3d.com/articles-pages/msi-geforce-rtx-2080-ti-gaming-x-trio-review,8.html MSI 2080ti trio osiąga w tekście maksymalną szczytową temperaturę 73*C. Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) A jakiś mały hint gdzie i jak to ustawić? Edit - ok widzę że po wduszeniu CTRL+F można tym sterować. Edytowane 24 Października 2019 przez mozonek Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Masz duzo poradnikow z msi ab jak zrobic uv recznie, tak zeby przy taktowaniu 2000mhz nie pobieralo wiecej jak ustalony limit (w moim przypadku 0.975v na 2080 x trio) Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Oki, potestowalem trochę i tak czy inaczej jak otworzyłem budę i położyłem na boku to Maks temp to 71 st. Wszystko cicho i ładnie. Jak postawiłem normalnie i zamknąłem to 75 i wycie. Ustawilem a AB fan curve i jest tak 74 st przy 80% predlosci. Może być tak że karta coś źle siedzi w slocie i opada i jest taki efekt? Ew czy aż tak duża może być różnica jak jest otwarta buda? Jak leżała to nie mogłem jej "zmeczyc" żeby Wyła. Nie powinno chyba być tak że powyżej 75st zaczyna kręcić na maksa? Obudowa to Corsair x570 na tyle mam wentylator, na górze 2 nad cpu i z przodu fabryczne 3 szt. Wszystko 120mm. Już zglupiałem. Jak serwis Asusa testuje to na otwartym "środowisku" że tak powiem to ni chuk im to nie wyjdzie. Co do zwrotu - nie przejdzie minęło trochę czasu + nie kupowałem tego jako osoba fizyczna. Edytowane 24 Października 2019 przez mozonek Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Niektórzy ludzie mówią, że z otwartą obudową temperatury są nawet gorsze, gdyż cyrkulacja powietrza jest zaburzona. Otóż nie jest to prawda co z resztą sam potwierdziłeś empirycznie. To, że karta siada w slocie nie ma żadnego wpływu na jej temperatury. Tym bardziej, że twój dual to standardowych rozmiarów karta; dopiero 30 cm powtworku mogą nieco opadać. Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Powygrzewam ja trochę spróbuję ustawić tak wentyle żeby nie dochodzilo do 75. Jak nie to zerknę na UV. Ostatecznie RMA drugi raz. Chyba że user Gosu ma jakiś pomysł z tym biosem. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Oki, potestowalem trochę i tak czy inaczej jak otworzyłem budę i położyłem na boku to Maks temp to 71 st. Wszystko cicho i ładnie. Jak postawiłem normalnie i zamknąłem to 75 i wycie. Ustawilem a AB fan curve i jest tak 74 st przy 80% predlosci. Może być tak że karta coś źle siedzi w slocie i opada i jest taki efekt? Ew czy aż tak duża może być różnica jak jest otwarta buda? Jak leżała to nie mogłem jej "zmeczyc" żeby Wyła. Nie powinno chyba być tak że powyżej 75st zaczyna kręcić na maksa? Obudowa to Corsair x570 na tyle mam wentylator, na górze 2 nad cpu i z przodu fabryczne 3 szt. Wszystko 120mm. Już zglupiałem. Jak serwis Asusa testuje to na otwartym "środowisku" że tak powiem to ni chuk im to nie wyjdzie. Co do zwrotu - nie przejdzie minęło trochę czasu + nie kupowałem tego jako osoba fizyczna. Daj przynajmniej jeden z wentylatorów na tył budy - ma wyciągać powietrze. Ja u siebie mam też wentylator 14cm na bocznej ścianie nawiewający chłodne powietrze w GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Daj przynajmniej jeden z wentylatorów na tył budy - ma wyciągać powietrze. Ja u siebie mam też wentylator 14cm na bocznej ścianie nawiewający chłodne powietrze w GPU.Mam z tyłu 120mm który wyciąga powietrze ze środka i 1 na górze budy który też wyciąga. 3 z przodu ciągną do środka. Jak bym nie kombinował to przepływ jest ok. Wygląda to tak: http://imgur.com/gallery/cLv055K http://imgur.com/gallery/vkWUrdE Edytowane 24 Października 2019 przez mozonek Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Przesuń ten wentylator na topie obudowy nad chłodzenie procesora. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 24 Października 2019 Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Przesuń ten wentylator na topie obudowy nad chłodzenie procesora. yhy, bo teraz to on próbuje zasysać zimne powietrze nawiewane przodem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 25 Października 2019 Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Ok, zmieniłem. Ale rozumiem że dla RTX2080ti to nie jest normalne że powyżej 75 st zaczyną opdier.. szopkę? Czy to jest jakaś graniczna temp po której w karcie się włącza zabezpieczenie? No bo jak pokombinuje to pewnie tych 75 st nie dojadę jakimś cudem ale chyba nie o to chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 25 Października 2019 Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Dla Turingów maksymalna temperatura to 88°C, szopka zwykle zaczyna się przy 84°C. Czy nic się nie poprawi gdy w Afterburnerze dasz suwak maksymalnej temperatury maksymalnie w prawo? Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 25 Października 2019 Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Zrób UV ustaw na 0.900mv deklarowany boost producenta i sprawdź jakie temperatury masz. Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 25 Października 2019 Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Defauultowo mam maks 84st ale mam jeszcze możliwość przesunięcia suwaka w prawo - rozumiem że jak dam w prawo to nic się nie stanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 25 Października 2019 Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Dawaj dawaj, nic się nie stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
mozonek 5 Napisano 26 Października 2019 Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Mam pytanie niby deklarowany boost dla tej karty to 1560 ale widzę podczas obciążenia że dochodzi do 1800? Czy coś źle patrzę? Power limit mam na 100% a mogę ustawić na 120. Jak ustawie Maks 88 st na temp limit to nic nie zmienia. Wnioski mam takie że ta karta ma poprostu kijowe chłodzenie. Głośna bo żeby schłodzić ten układ to musi podkręcić a że ma 2 wentyle to jest jak jest. Jestem w sumie sam sobie winien. Nie jest gorąca bo maks przy 90% prędkości wentyli to 73 st. Spróbuję się pobawić w UV bo teraz to już sam nie wiem. Albo była źle obsadzona albo nie ogarniam bo teraz zaczyna mnie słuchać. Wolę nie ruszać Rozumiem że zgodnie z poradami pusisc test obciążenia i patrzeć jaki jest boost i przy takim obniżyć napięcie do 0.9v? Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Wbudowany benchmark Red Dead Redemption 2. Rozdzielczość 3440x1440p, ustawienia maksymalne, ponad preset ultra. AA - TAA wysokie / FXXA OFF / MSAA OFF / MSAA reflections OFF mGPU działa na API Vulkan, jednak jedynie na wcześniejszych sterach. Mają jednak miejsce crache, ale skalowanie kart jest zacne. 4k maksowane z 80+ na 2x RTX 2080Ti w maksowanym 4k to nie problem wtedy. Biorąc pod uwagę jakość oprawy wizualnej na ustawieniach max (wykraczających po za preset ultra solidnie), wymagania uzasadnione i aż miło popatrzeć 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Gosu nie jest dziwne, że karty od czerwonych mają wyższy fps od zielonych? Przecież ta gra była chyba optymalizowana bardziej pod karty invidi. Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Gosu nie jest dziwne, że karty od czerwonych mają wyższy fps od zielonych? Przecież ta gra była chyba optymalizowana bardziej pod karty invidi. DX12 / Vulkan. Nie, nie dziwi mnie fakt, że Pascale dostają łomot. Turing / Navi to są architektury które pokazują na co je stać w DX12 oraz na Vulkanie. Czytałem na forach narzekania etc. Wychodzą po prostu różnice architektur pomiędzy danymi GPU i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 A jak tam @Gosu 5700 XT? Dojechał nowy egzemplarz? Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) A jak tam @Gosu 5700 XT? Dojechał nowy egzemplarz? Jeszcze nie dojechał. Teraz to i tak bym go nie ruszał bo zajawkę mam na co innego, ogarnąłem mGPU na Vulkanie. Ustawienia maksymalne w 4k, te 90 fps jest na 2x 2080Ti. Zrobię poradnik jak mGPU odpalić zanim oficjalny patch wjedzie No grafika miażdży po prostu, a klimat...rewelacja. 5700XT kolejna zrobię jak dojedzie. Może uda mi się mGPU odpalić na 2x 5700XT. Nie wspierają CF, ale 4 WAY SLI na 4x RTX 2080Ti po modach sterów zrobiłem, tak samo na 4x TITAN Xp także zawsze wszystko warto sprawdzić Wbudowany benchmark Red Dead Redemption 2. Rozdzielczości 1920x1080 / 2560x1440 / 3840x2160, ustawienia maksymalne, ponad preset ultra. AA - TAA wysokie / FXXA OFF / MSAA OFF / MSAA reflections OFF. API Vulkan Edytowane 6 Listopada 2019 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts