Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia RTX Turing (TU1xx).

Recommended Posts

• 2 tygodnie później...

https://videocardz.com/81149/nvidia-geforce-rtx-super-series-final-pricing-and-availbility-date-leaked#disqus_thread

RTX 2080S = $699 netto NA, €699 brutto EU(2950-3000zł)

RTX 2070S = $499 netto NA, €499 brutto EU (2150-2200zł)

RTX 2060S = $399 netto NA, €399 brutto EU (1700zł)

RTX 2080S tańszy od 2080 z chipem "A"

RTX 2070S tańszy od wariantu "A" 2070

RTX 2060S droższy ale lepszy (adekwatnie)

To teraz czekać na recenzje. Potem wyliczę jak ostatnia CEBULA koszt każdego "fps" w paru grach i kupie to co ma lepszy przelicznik (2080S lub 2070S).  :D

https://videocardz.com/81149/nvidia-geforce-rtx-super-series-final-pricing-and-availbility-date-leaked#disqus_thread

RTX 2080S = $699 netto NA, €699 brutto EU(2950-3000zł)

RTX 2070S = $499 netto NA, €499 brutto EU (2150-2200zł)

RTX 2060S = $399 netto NA, €399 brutto EU (1700zł)

RTX 2080S tańszy od 2080 z chipem "A"

RTX 2070S tańszy od wariantu "A" 2070

RTX 2060S droższy ale lepszy (adekwatnie)

To teraz czekać na recenzje. Potem wyliczę jak ostatnia CEBULA koszt każdego "fps" w paru grach i kupie to co ma lepszy przelicznik (2080S lub 2070S).  :D

Mało tego, RTX 2070 SUPER wspiera NVlink :) Co za tym idzie jak wsparcie mGPU + DXR będzie rozwijane (a, na to się zanosi) to 2x RTX 2070 SUPER w cenie niższej niż 2x RTX 2080 / 2x RTX 2080 SUPER pozwoli na ładne maksowanie gier z Ray Tracingiem w 2560x1440p / 3440x1440p, a może i nieraz w 4k :)

ANTHEM Gameplay | 5162x2160 | Maxed | i9-7980XE + SLI 2x RTX 2080Ti

W końcu SLI skaluje się należycie w tej grze. Jakby ktoś grywał w "ANTHEM" i się zastanawiał co i jak. RTX 2070 SUPER ma wsparcie NVlink więc coś się zaczyna ruszać w kwestii mGPU znowu. Wiele zapowiedzianych nowych gier AAA które obsługują Ray Tracing ma również wspierać mGPU + DXR także może być ciekawie :)

Cholera gdybym wiedział, że wyjdzie taki refresh to chyba bym poczekał ze swoim RTX'em na jego wersję SUPER :S

Edytowane przez CrisPell
  • Popieram 1

Nie mają konkurencji od dobrych 5 lat to z tego korzystają niestety... Pretensje można mieć tylko do obozu czerwonego. I zanosi się że sytuacja się nie zmieni, bo AMD szykuje karty identycznie wydajne, tak samo wycenione i bez wsparcia RT :(

Pretensje można mieć tylko do obozu czerwonego

:roll: No tak, to że karty zielonych są drogie i nie warte swojej ceny to wina wszystkich w około tylko nie NV.

bardzo ciekawa koncepcja... 

Ja też ostatnio chciałem kupić Mercedesa ale był za drogi i nijak nie opłacalny,  wiec pretensje mam do vw, bo gdyby robili lepsze auta i do tego sprzedawali je za 1/2 ceny to mógłbym swojego ukochanego Meśka kupić taniej  Proste? Proste.

• Popieram 2

cała Nvidia - założę się, że w 2070 też by mogli NVLink odblokować...

Generalnie ja popieram ruch NV w aspekcie dawania wsparcia SLI tylko dla topowych kart. Zawsze lepiej 1x mocniejsze GPU niż 2x słabsze i do tego żeby mGPU fajnie latało to trzeba iść w najlepiej LC (minimum to AIO na karty) + HEDT itd. Tak to ludzie często bral;i po 2x GPU nie wiedząc z czym to się je i różne problemy były. Stąd wiele mitów o SLI które nie mają w realiach pokrycia.

Akurat RTX 2070S to taka marginalnie cięta 2080 (bez S) więc i wsparcie NVlink zostało.

:roll: No tak, to że karty zielonych są drogie i nie warte swojej ceny to wina wszystkich w około tylko nie NV.

Ja też ostatnio chciałem kupić Mercedesa ale był za drogi i nijak nie opłacalny,  wiec pretensje mam do vw, bo gdyby robili lepsze auta i do tego sprzedawali je za 1/2 ceny to mógłbym swojego ukochanego Meśka kupić taniej  Proste? Proste.

Kwestia perspektywy. Według mnie jak najbardziej są warte swojej ceny. Z tym, że ja to piszę z perspektywy człeka co od lat szedł w 2x TITAN w każdej generacji. Więc Ti zastąpiło cenowo TITAN Xp przykładowo, gdzie przy wydajności od 2% do 5% mniejszej od TITAN RTX i cenie 108% mniejszej od TITAN RTX, karta ceny jest warta. Gry grami, ale wsparcie w renderze itd. Albo cały render na GPU to poezja na Turingach. No, a wydajność w grach też konkret + Ray Tracing z którego można bardzo przyjemnie korzystać :) Nie każdy patrzy na PC przez pryzmat oszczędności tylko celuje w inne aspekty. Normalna sprawa.

Będziemy robić PC gdzie człek chce TITAN RTX ze względu na to, że mu się po prostu bardzo podoba wizualnie i jest na pełnym rdzeniu TU102 . I tak będzie wodowana, no ale chłodzenie postawi na półce. Takie są realia w segmencie top topu :)

Edytowane przez EH_Gosu

Ty jakbyś miał totalny monopol na rynku towaru którego ludzie pragną, nie kasowałbyś kokosów? Wątpię. NV nie ma konkurencji i kosi... Proste. A analogia do rynku motoryzacyjnego nijak się ma do sytuacji rynku GPU - akurat tam konkurencja jest zaciekła. I automatycznie też wybór niewspółmiernie większy.

Edytowane przez joker5513
  • Popieram 4

Ty jakbyś miał totalny monopol na rynku towaru którego ludzie pragną, nie kasowałbyś kokosów?

no oczywiście, że tak bym robił... a nawet jak bym był prawdziwym altruistą i  nie chciałbym tego robić to banda księgowych i dyrektorów handlowych by mi inaczej tego poukładać nie dała.... ;) 

Jasne, że jak by było kilku producentów to wszyscy by na tym zyskali, ale jest jak jest i nic nie zanosi się na zmiany - choćby z tego powodu kibicuje z lekka czerwonym, bo gdyby nie oni to dopiero ceny byłyby super.  

Ty jakbyś miał totalny monopol na rynku towaru którego ludzie pragną, nie kasowałbyś kokosów? Wątpię. NV nie ma konkurencji i kosi...

Każdy "normalny" by tak zrobił, bo wiadomo że i tak ostatecznie liczy się tylko zysk. Ja podzielam jednak zdanie @Pendzelka. To, że mamy takie chore ceny NV, to w większości wina samej NV, a w mniejszym stopniu AMD. Amd gdyby tylko mogło to by zrobiło konkurencyjny produkt w top (i dowaliło odpowiednio ceną, Ofc) - tyle że nie może / nie potrafi / nie chce / nie stać ich / ma "czwartek w szafie" (niepotrzebne skreślić). Tyle że owce należy strzyc, a nie obdzierać je ze skóry.

• Popieram 2

Ty jakbyś miał totalny monopol na rynku towaru którego ludzie pragną, nie kasowałbyś kokosów? Wątpię. NV nie ma konkurencji i kosi... Proste.

no oczywiście, że tak bym robił... a nawet jak bym był prawdziwym altruistą i nie chciałbym tego robić to banda księgowych i dyrektorów handlowych by mi inaczej tego poukładać nie dała

Każdy "normalny" by tak zrobił, bo wiadomo że i tak ostatecznie liczy się tylko zysk.

A wiecie kiedy Dyskryminacja cenowa ma miejsce wówczas, gdy monopol sprzedaje ten sam produkt w tym samym miejscu i czasie po różnych cenach a kiedy ostatni raz zauważyliście podobny stan cen ?

To jest jak z naszymi warzywami i owocami,lepiej aby zgniły niż dwa dni wcześniej opuścić cenę jak jeszcze dobre i sprzedać.

Monopoliści śpią na pieniądzach a kto ma ich dużo chce jeszcze więcej,je***a pazera i zdzierstwo i nie piszcie głupot,że każdy tak by robił,nie każdy. 

AMD też dowala ceny i to za gorszy produkt np RVII, gdyby to oni mieli topowe karty pewnie zobaczylibyśmy jeszcze wyższe ceny bo wreszcie chcieli by sie odbić. Dwie firmy na rynku to żadna konkurecja, ten który wyjdzie na prowadzenie bedzie podbijał ceny.

Edytowane przez r1023

Panowie, trochę ze złej perspektywy patrzycie na te ceny moim zdaniem. Jeszcze nie tak dawno za topowy konsumencki model od zielonych płaciliśmy w okolicach 2000zł. Chyba każdy przyzna, że to rozsądne pieniądze za kartę pokroju 2080ti (tj jej poprzednika sprzed kilku generacji). No to jak się okazało, że w krajach rozwijających się jak Polska karty za średnią krajową netto schodzą jak ciepłe bułeczki, tak, że nie nadążali dosyłać na magazyny (chodzi mi o późniejszą sytuację z koparkami) to się ktoś w NV podrapał po głowie i stwierdził, że i tak większość kart schodzi w krajach rozwiniętych, a wielu ludzi chętnie odda średnią krajową na kartę, to nic nie stoi na przeszkodzie by wycenić je na 50% średniej krajowej netto niemca. No i wycenili. Jak widać nawet u nas na forum wielu te karty mimo kosmicznej ceny kupiło, NV się z tych cen nie wycofuje więc karty schodzą. Wniosek? Karty nie są za drogie, tylko dobrze wycenione (z perspektywy NV). Gdyby było inaczej to by się nie sprzedawały. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 2

Monopoliści śpią na pieniądzach a kto ma ich dużo chce jeszcze więcej,je***a pazera i zdzierstwo i nie piszcie głupot,że każdy tak by robił,nie każdy.

No to przeca pisałem na koniec o zachowaniu pewnego umiaru. I faktycznie, nie "każdy" tak zrobi. Każdy, kto chce za wszelką cenę maksymalizować zyski. I jak widać po kondycji NV ludzie będą sięgać coraz głębiej do kieszeni, i to bez problemu. Jakby się słupki wyników sprzedaży nie zgadzały to by poszła korekta cen. A że ta nie idzie, tzn że NV z poziomu sprzedaży jest zadowolona.

NV czy nawet AMD to nie jedna osoba tylko korpo... a tam liczy się cyfra i nie ma miękkiej gry... ( raczej w tym sensie się każdy tutaj wypowiada).

Sposób osiągnięcia tej "cyfry" tak naprawdę nikogo tak nie obchodzi... może poza działem PR bo to ich praca.

Jeśli bardziej opłaca się sprzedaż 1000szt kart za 1000$/each z czystym zyskiem po 200$ na każdej, niż 2000szt za 500$/each z zyskiem po 90$ to wybór jest oczywisty.

Dobieramy ceny tak aby wyjąć na czysto najwięcej, czasem olewając długoterminowe skutki takich decyzji... szczególnie nie mając tak naprawdę solidnej konkurencji.

Bo przecież premia CEO i całego sztabu sprzedażowego zależy od cyfry w danym miesiącu a nie od nastrojów klientów. 

U mnie w firmie też, żaden Handlowiec nie da klientowi rabatu większego niż to konieczne aby dopiąć sprzedaż - bo od w/w cyfry zależy jego premia. Z tym że my jakąś tam konkurencje mamy... a zieloni bawią się w tym momencie już na całego. ;)