Skocz do zawartości

Czy 700W wystarczy?

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie wymiany podzezpolow w komputerze, mam juz prawie wszystko tylko chcialbym sie dowiedziec czy zasilacz OCZ 700W starczy do mojej maszyny.

Specyfikacja

Procesor: Sandy Bridge 2600K (podkrecony bedzie napewno o 1gHz spokojnie)

Chlodzenie: Noctua NH-U9B

Plyta: Asus MAximus IV

Ram: Corsair Dominator GT 3x4GB 2000Mhz

Grafika: BFG 280GTX OC (wymienie wkrotce na Gigabyte 580 Windofrce wiec prosze branie tego pod uwage)

Dzwiek: Sound Blaster X-Fi Titanium

Dyski: Seagate 500GB, 1TB, 1,5TB

Karta sieciowa: Asmax Wifi PC-e

Napedy: 2x nagrywarka

Obudowa: NZXT Phantom

Czy 700W bedzie wystarczajace? Duzo pracuje na 3D, wiec glownie obciazenie bedzie spadalo na procesor i RAM, czasai tez w cos zagram ale nie jest to czeste. Prosze o odpowiedz

Niezależnie od tego, czy to StealthXStream rev. 2 czy ModXStream to starczy aż nadto :) Dopiero przy SLI musiałbyś wymienić na coś mocniejszego.

Okej dzieki, nie pamietam dokladnie ktora to wersja OCZ wiem ze ma odlaczane kable wiec chyba MOD, uda mi sie zaoszczedzic pare zlotych i przelozyc zasilacz zamiast kupowac nowy ;) Dzieki

ta siedemsetka od OCZ'a nie opłacalna jest, jak już wydajesz kasę na sprzęt z najwyższej półki to może weź sobie zasilacz do pary, a nie mainstreamem się opędzasz co?

jak już koniecznie chcesz tanio to rozejrzyj się za M12II 620 od seasonic'a

a jeżeli przemówi rozsądek to X-560 tego samego producenta

@up drachenfeles czytaj posty

"uda mi sie zaoszczedzic pare zlotych i przelozyc zasilacz zamiast kupowac nowy "

jak już kogoś besztasz to najpierw się zastanów

"jak już koniecznie chcesz tanio to rozejrzyj się za M12II 620 od seasonic'a"

chyba nie sądzisz że jak kogoś stać na płytę za 1,2k to by sobie kupował badziewny zasilacz lub na styk no i nigdzie nie napisał że chce tanio ziomek wyluzuj

@up drachenfeles czytaj posty "uda mi sie zaoszczedzic pare zlotych i przelozyc zasilacz zamiast kupowac nowy "jak już kogoś besztasz to najpierw się zastanów

dobra dobra, każdemu się zdarza nie przeczytać postu w całości, mea culpa

chyba nie sądzisz że jak kogoś stać na płytę za 1,2k to by sobie kupował badziewny zasilacz lub na styk

historia zna takie przypadki, stąd reakcja

ok, jeszcze raz sorki, niemniej przemyśl zakup X-560, bo OCZ jako taki zły nie jest ale nie do takiego zestawu

no problemo, mysle ze sprobuje puscic to na OCZ wrzuce pare stress testow i zobaczymy jak beda zwiechy przejde na ten ktory podales. Podejrzewam ze nawet jak OCZ da sobie rade to jego zywotnosc dramatycznie spadnie i chcac nie chcac wymiana zasilacza bedzie konieczna

do gtxa580 i 3 dysków mxs 700w nie starczy, zabraknie mocy na 12V2 (ledwie ~25A na dyski i k.graf.). Ten zasilacz ma te 700W tylko w nazwie, przykładowo seasonic 560W by tu wystarczył na luzie.

Niech nawet ma te 550-600 w - spokojnie starczy

To nie jest Chieftec GPS gdzie waty gubią się w powietrzu i taki 500w ma raptem 360w